Az emlékek, melyeket gyerekkorunk kedvenc mesekönyvei hoztak számunkra, örök értékek és örömmel töltik meg a szívünket és elkísérnek bennünket egész életünk során.

Ezek voltak gyerekkorunk kedvenc mesekönyvei

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyerekkorunk sok emlékezetes pillanatot tartogat, és közöttük kiemelkedő szerepet játszanak azok a mesék, melyeket szüleink vagy nagyszüleink esti mesélés közben olvastak nekünk. A mesekönyvek olyan csodálatos világokba repítenek minket, ahol varázslat, kaland és tanulságok várnak. Ebben a cikkben szeretnénk néhány olyan gyermekkönyvet bemutatni, amelyek sokunk kedvencévé váltak. Ezek a könyvek generációk óta szórakoztatják és tanítják a gyermekeket, és azokból a mesék és karakterekből állnak, melyek sosem feledhetők.

kedvenc retro mesekönyvek

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

Ki ne emlékezne arra, ahogy gyerekként lapozgatta ezt a könyvet és csodálattal bámulta benne a rajzokat? A Vidám mesék történetei rövidek, könnyedek és vidámak. A könyvekben szereplő karakterek tele vannak egyedi személyiséggel és különleges varázslattal. A mesék tanulságosak és értékesek, de sosem hagyják abba a vidám és mulatságos hangulatot, amit a gyermekek és felnőttek is egyaránt élvezhetnek.

Szutyejev munkássága az évek során generációk számára lett ismert és szeretett. Az életszerű történetek és az elbűvölő rajzok azok, melyek a gyerekeket egyszerűen beszippantják a mesék világába. Emellett a történetek mélyebb értékeket is közvetítenek, például az empátiát, a barátság fontosságát és a jó cselekedetek értékét.

Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Sok kislány emlékezhet erre a könyvre, ahogy áhítattal lapozgatja és tátott szájjal csodálja a valósághű, elképesztően szép rajzokat. Ebben a könyvben nincsenek varázslatos erők vagy királysági kastélyok, de mégis minden benne van, hogy a legkisebbek és a szülők szívébe lopja magát. "A sehány éves kislány" egy valóságos történet, amely nem csupán egy kislány születését mutatja be, hanem a család és a szeretet erejét is, amely egy új élet érkezésével keletkezik.

Marie-Claude Monchaux könyve nem csak egyedülálló és különleges, hanem már generációk óta segíti a kisgyermekeket és szüleiket a születés és a család alapvető értékeinek megértésében. A történet nemcsak az új élet csodáját mutatja be, hanem arra is ösztönzi az olvasókat, hogy gondoskodjanak, óvjanak és szeressenek.

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Ebben a történetben a jónevű zöld malac, Mazsola, váratlanul egy testvért kap, és ezzel együtt egy új kalandba csöppen. Mazsola, aki a gyermekkori könyvek lapjain vagy a régi tévéadásokból ismert, most egy saját kis történetben találja magát, amely éppolyan különleges, mint a gyerekkorunk emlékei.

Mazsola duzzogva és féltékenykedve figyeli Manócska szeretetét, amint azt Tádéval is megosztja. Ahogyan a kis malac felnő, megérti, hogy az új testvérrel való megosztás nem jelenti azt, hogy ő kevesebbet szeretne. A két testvér hamarosan elkezdi felfedezni a világ csodáit és kalandokat él meg együtt.


Ez a régi mesekönyv, melynek írója Bálint Ágnes, arról szól, hogyan változik meg a testvérek kapcsolata az érkező új taggal, és hogyan erősödik meg a barátság közöttük. A történet megtanítja nekünk, hogy a testvérekkel való megosztás és a közösség ereje gazdagítja életünket.

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

„Mátraalján, a falu szélén, 
Lakik az én öreg néném. 
Melegszívű, dolgos, derék, 
Tőle tudom ezt a mesét…”


Szinte mindenki ismeri ezt a mesét. Ezek a rímek és a hozzájuk tartozó rajzok olyan ikonikusak, hogy már-már azt hihetnénk, hogy a törött lábú őzgidát meggyógyító öreg néne népmesei alak, pedig valójában Fazekas Anna írta meg őt, és Róna Emy rajzolta meg. Az egyszerűen fülbemászó rímek és a gyönyörű rajzok időtlenek, és nemzedékeken átívelnek.

Az "Öreg néne őzikéje" egy olyan mese, amely mélyen beivódott a magyar gyerekek szívébe és lelkébe. A történetben az öreg néne szeretettel és gondoskodással segít egy törött lábú őzikén, és ezzel megtanítja nekünk a jó cselekedetek értékét és az empátia fontosságát. Az egyszerű szavak és a vidám rajzok örömet és melegséget hoznak, és a gyerekek könnyedén megérthetik az üzenetet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajfertőtlenítő szerek

a talajban levő, kárt okozó élőlények (—>-mikroorganizmusok, állatok) ellen használt... Tovább

papillomatózis

a különféle állatokban (szm., kiskérődzök, sertés, ló, kutya, házinyúl)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek