Gyapottermesztési kisokos mindenkinek

hirdetes

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Most mindent elmondunk a gyapot termesztéséről

A gyapot gyakori kártevői és betegségei

A gyapotot többféle gyakori kártevő kínozhatja – ezek a levéltetvek, a bagolylepkefélék lárvái, meztelen csigák, amelyek „kezeléséről” bővebben itt olvashatsz. Akik gyapotot termesztenek, azok jobban teszik, ha odafigyelnek az alábbi kártevőkre és betegségekre is…

Gyapottokmányos bogár (Anthonomus grandis)

A gyapottokmányos bogarak a gyapot első számú kártevői. Ezek a bogarak a gyapot bimbóival és virágaival táplálkoznak. A felnőtt példányok képesek áttelelni, majd tavasszal új erőre kapnak, hogy lerakhassák petéiket. Szerencsére számos természetese ellenségük van (pókok, madarak, parazitadarasak, stb.). A gyapottokmányos bogarak tanulságos leckét testesítenek meg a világ gazdái szemára. Ezeket a kártevőket egy időben DDT-vel próbálták kiirtani (a DDT egy 1950-es években népszerű káros vegyszer volt), azonban a gyapottokmányos bogarak immunissá váltak rá, és tovább pusztították a méreggel lefújt gyapotot. Manapság sokkal környezettudatosabb módszerekkel szokás fellépni ellenük, mint például a téli szántással, ami a felszínre hozza a talajban telelő petéket.

hirdetes

Alternáriás és sztemfíliumos levélfoltosság

Ezek a beszédes nevű betegségek foltos leveleket okoznak a növényeken. Ahogy a betegség terjed, a foltok egyre nagyobbakká válnak és elhalnak. Ezekre a problémákra főképp a káliumhiányban szenvedő növények fogékonyabbak. Ügyelj megfelelő trágyázásukra és öntözésükre, hogy legyen erejük megvédeni magukat az ilyen fertőzésektől.

Baktériumos rothadás

Ez a betegség vizenyős sebek formájában jelenik meg a leveleken, amelyek egyre nagyobbakká válnak. Ha gyakori ez a probléma otthonod környékén, akkor érdemes ennek a betegségnek ellenálló gyapotváltozatokat beszerezni és ügyelni a vetésforgatásra.

hirdetes

Fuzáriumos hervadás

A paradicsomhoz hasonlóan a gyapot is fogékony a fuzáriumos hervadásra. Ez a betegség a növekvő gyapotpalánták gyökereit támadja meg, majd felfelé kezd el terjedni bennük, ami hervadáshoz vezet. Próbáld megvédeni növényeidet a kártevőktől, mert azok hajlamosak terjeszteni ezt a fertőzést, és persze ügyelj arra is, hogy növényeid egészségesek maradjanak. Fertőtlenítsd szerszámaidat használat előtt, és azonnal távolítsd el kertedből a beteg növényeket, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább.

Gyökérrothadás

A gyapot gyökérrothadása leggyakrabban nyár elején következhet be. A levelek elhervadnak, a fiatal palánták pedig könnyen el is pusztulhatnak. Ügyelj növényeid trágyázására és alkalmazz vetésforgót. Ültess cirokból falat ágyásaid köré, hogy ezzel is védd növényeidet a betegségtől.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Galamb József Szakközép- és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

fogyóeszköz

minden olyan eszköz, berendezési és felszerelési tárgy, szerszám, munka- és védőruha stb.,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem