Gyapottermesztési kisokos mindenkinek

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Most mindent elmondunk a gyapot termesztéséről

A gyapot gyakori kártevői és betegségei

A gyapotot többféle gyakori kártevő kínozhatja – ezek a levéltetvek, a bagolylepkefélék lárvái, meztelen csigák, amelyek „kezeléséről” bővebben itt olvashatsz. Akik gyapotot termesztenek, azok jobban teszik, ha odafigyelnek az alábbi kártevőkre és betegségekre is…

Gyapottokmányos bogár (Anthonomus grandis)

A gyapottokmányos bogarak a gyapot első számú kártevői. Ezek a bogarak a gyapot bimbóival és virágaival táplálkoznak. A felnőtt példányok képesek áttelelni, majd tavasszal új erőre kapnak, hogy lerakhassák petéiket. Szerencsére számos természetese ellenségük van (pókok, madarak, parazitadarasak, stb.). A gyapottokmányos bogarak tanulságos leckét testesítenek meg a világ gazdái szemára. Ezeket a kártevőket egy időben DDT-vel próbálták kiirtani (a DDT egy 1950-es években népszerű káros vegyszer volt), azonban a gyapottokmányos bogarak immunissá váltak rá, és tovább pusztították a méreggel lefújt gyapotot. Manapság sokkal környezettudatosabb módszerekkel szokás fellépni ellenük, mint például a téli szántással, ami a felszínre hozza a talajban telelő petéket.

Alternáriás és sztemfíliumos levélfoltosság

Ezek a beszédes nevű betegségek foltos leveleket okoznak a növényeken. Ahogy a betegség terjed, a foltok egyre nagyobbakká válnak és elhalnak. Ezekre a problémákra főképp a káliumhiányban szenvedő növények fogékonyabbak. Ügyelj megfelelő trágyázásukra és öntözésükre, hogy legyen erejük megvédeni magukat az ilyen fertőzésektől.

Baktériumos rothadás

Ez a betegség vizenyős sebek formájában jelenik meg a leveleken, amelyek egyre nagyobbakká válnak. Ha gyakori ez a probléma otthonod környékén, akkor érdemes ennek a betegségnek ellenálló gyapotváltozatokat beszerezni és ügyelni a vetésforgatásra.

Fuzáriumos hervadás

A paradicsomhoz hasonlóan a gyapot is fogékony a fuzáriumos hervadásra. Ez a betegség a növekvő gyapotpalánták gyökereit támadja meg, majd felfelé kezd el terjedni bennük, ami hervadáshoz vezet. Próbáld megvédeni növényeidet a kártevőktől, mert azok hajlamosak terjeszteni ezt a fertőzést, és persze ügyelj arra is, hogy növényeid egészségesek maradjanak. Fertőtlenítsd szerszámaidat használat előtt, és azonnal távolítsd el kertedből a beteg növényeket, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább.

Gyökérrothadás

A gyapot gyökérrothadása leggyakrabban nyár elején következhet be. A levelek elhervadnak, a fiatal palánták pedig könnyen el is pusztulhatnak. Ügyelj növényeid trágyázására és alkalmazz vetésforgót. Ültess cirokból falat ágyásaid köré, hogy ezzel is védd növényeidet a betegségtől.

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ugar

a termesztésből időszakosan kivont, tehát be nem vetett, de rendszeresen művelt szántóföld.... Tovább

talajforgatás

a —>talajművelés ősi formája. Eszköze elsősorban az ->eke. Régebben a növ. elemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem