karbamid [urea, CO (NH2)], vegyület, mikroorganizmus, nyersfehérje, szarvasmarha

karbamid [urea, CO (NH2)]

Hirdetés

színtelen, kristályos, vízben jól oldódó vegyület. Az emlősök intermedier anyagcseréjében keletkezik, vizeletük jelentős mennyiségben tartalmazza. A kérődzők előgyomrának (gyomor) egyes mikroorganizmusai ureáz enzimjükkel a karbamidot C02-ra és NH3-ra bontják, a keletkezett NH3-ból aminosav szintetizálódik. A mest. előállított karbamid felhasználható a kérődzők esetében a nyersfehérje egy részének a helyettesítésére, mivel N-tartalma viszonylag nagy (46,6). A bendő mikroorganizmusai a karbamidot is felhasználják testállományuk fehérjéinek felépítésére, az emésztőcsatorna további szakaszaiban viszont e mikroorganizmusok is megemésztődnek, így a karbamid közvetett úton hasznosulhat. Napi adagja növendék marháknak 50-100 g, felnőtt szarvasmarháknak 50-150 g. A hasznosulás hatékonysága az együttesen felhasznált nyersfehérje minőségétől is függ. Helytelen etetése karbamidmérgezést okozhat. Műtrágyaként (nitrogéntrágyák), valamint növényvédő szerként (karbamid típusú gyomirtó szerek) is felhasználják.
Hirdetés

címkék:
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.