Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

hirdetes

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem kell lemondanunk a meseszép látványosságokról az év vége felé sem ugyanis decemberben lesz a legszebb csillaghullás, érkezik a Geminidák meteorraj! Tudd meg, mikor érdemes az eget kémlelned!

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Röviden a Geminidák meteorrajról

A Geminidák egy meteorraj, ami minden évben december elején jelenik meg. Fizikai forrásuk a 3200 Phaethon kisbolygó. A meteorok nagyjából két hetes időtartamban láthatók, legnagyobb számban december 14-e körül, ilyenkor elvileg akár 120 meteor is látható egy óra alatt.

A Geminidák meteorraj a nevét a meteorrajoknál szokásos módon onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép (latinul: Gemini) felől látszanak kiindulni. A Föld légkörének felső rétegét 35 km/s sebességgel érik el (=126 000 km/h). Ez nagy értéknek tűnik, de valójában ez kisebb sebesség, mint más meteorrajoknál szokásos. A meteorok fényesebbek az átlagosnál. Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

hirdetes

A raj méltó vetélytársa a nyári Perseidáknak, általában látványos, bőséges csillaghullást hoz, 50-100 felvillanást is megfigyelhetünk a legaktívabb időszakban. Érdemes tehát az eget kémlelnünk még idén, a következő oldalon el is mondom nektek, mikor lesz részünk ebben a mesebeli látványban! 

A év egyik legjelentősebb meteorraja december 4. és 16. között produkál hullócsillagokat. 2022-ben a Geminidák tetőzése december 13.-14.-én várható, a kora esti órákban már mindenképp érdemes lesz az eget fürkészni, mert rengeteg hullócsillag érkezhet. Az egyesület szerint az sem ritka, hogy a raj tetőzésekor egy óra alatt 120 hullócsillag is feltűnik, ez percenként kettő légkörben felizzó és elporladó szikladarabot jelent.

hirdetes

Jóval kisebb hullásra számíthatunk az Ursidák által, ennek a meteorrajnak a tetőzése december 21-22.-én várható, az éjszaka második felében. A raj észlelését azonban zavarni fogja a fogyó Hold fénye. 

Videón a Geminidák meteorraj

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrokémia

kém.-mg. tudományág, amely a fiz., a kém., esetenként a biol. módszereivel vizsgálja a... Tovább

zagy

víz és különböző szilárd anyagok (salak, pernye, föld és egyéb hulladékok) keveréke.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek