notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Hirdetés

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem kell lemondanunk a meseszép látványosságokról az év vége felé sem ugyanis decemberben lesz a legszebb csillaghullás, érkezik a Geminidák meteorraj! Tudd meg, mikor érdemes az eget kémlelned!

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Röviden a Geminidák meteorrajról

A Geminidák egy meteorraj, ami minden évben december elején jelenik meg. Fizikai forrásuk a 3200 Phaethon kisbolygó. A meteorok nagyjából két hetes időtartamban láthatók, legnagyobb számban december 14-e körül, ilyenkor elvileg akár 120 meteor is látható egy óra alatt.

 

A Geminidák meteorraj a nevét a meteorrajoknál szokásos módon onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép (latinul: Gemini) felől látszanak kiindulni. A Föld légkörének felső rétegét 35 km/s sebességgel érik el (=126 000 km/h). Ez nagy értéknek tűnik, de valójában ez kisebb sebesség, mint más meteorrajoknál szokásos. A meteorok fényesebbek az átlagosnál. Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

Hirdetés

 

A raj méltó vetélytársa a nyári Perseidáknak, általában látványos, bőséges csillaghullást hoz, 50-100 felvillanást is megfigyelhetünk a legaktívabb időszakban. Érdemes tehát az eget kémlelnünk még idén, a következő oldalon el is mondom nektek, mikor lesz részünk ebben a mesebeli látványban! 

 

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

 

Magyar Csillagászati Egyesület szerint az év egyik legjelentősebb meteorraja december 4. és 17. között produkál hullócsillagokat. 2017-ben a Geminidák tetőzése december 13.-14.-én várható, a kora esti órákban már mindenképp érdemes lesz az eget fürkészni, mert rengeteg hullócsillag érkezhet. Az egyesület szerint az sem ritka, hogy a raj tetőzésekor egy óra alatt 120 hullócsillag is feltűnik, ez percenként kettő légkörben felizzó és elporladó szikladarabot jelent.

Hirdetés

 

Jóval kisebb hullásra számíthatunk az Ursidák által, ennek a meteorrajnak a tetőzése december 21-22.-én várható, az éjszaka második felében. A raj észlelését azonban zavarni fogja a fogyó Hold fénye. 

 

Videón a Geminidák meteorraj

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

…/2006. ( ) Korm. rendelete a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) feladatairól,... Tovább

döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek