A hazai vetőmag-szaporítás 2007-es évre kedvezőtlen időjárás miatti kis termés éreztette a hatását.

A szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. a hazai nemesítés élvonalában

Váczi Lajos
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarország hagyományosan nagyhatalom a gabonavetőmag-előállítás területén. Az eredmények elérésében jelentős részt mondhat magáénak a Gabonatermesztési Kutató Kht. Az itt előállított 183 növényfajtára - amelyből 93 szabadalommal is védett - méltán lehet büszke a magyar agrárium.
Magyarország hagyományosan nagyhatalom a gabonavetőmag-előállítás területén
A Gabonatermesztési Kutató Kht., amely a kalászosok közül őszi és tavaszi búzát, -árpát, és zabot, őszi tritikálét, rozsot kínál a mezőgazdászoknak, 4 fagy- és szárazságtűrő őszi káposztarepcefajtával, köles, muhar, pohánka, kukorica, cirok, seprűcirok, napraforgó, szudánifű, vöröshere, olajlen, szója, ricinus, földimogyoró, hagyma, olajtök fajtáival is a növénytermesztők rendelkezésére áll. A nemesítésben az intézet munkatársai a termelők igényeit kielégítő jó minőségű, piacképes, biztos termést adó fajták előállítását tartják szem előtt. A minden igényt kielégítő ideális fajta nem létezik, ezért a nemesítők mindig újabb és újabb célt tűzhetnek ki maguk elé. Iyen példálul a fuzárium rezisztens jó minőségű, bő termést hozó búza.

Az idei év nyarán is megrendezésre került Szegeden a kalászos fajtabemutató, amelyen a Kht. munkatársain kívül az MgSzH munkatársai, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége tisztségviselői valamint a Budapesti értéktőzsde képviselői előadásaikkal gazdagították a rendezvény programját. A hallottakat az őszi és tavaszi kalászosok illetve az őszi káposztarepce fajtabemutató tette szemléletessé.

A hazai vetőmag-szaporítás 2007-es évre kedvezőtlen időjárás miatti kis termés éreztette a hatását. Emiatt vetőmaghiány alakult ki, amely az export fellendüléséhez vezetett. A behozott gabona vetőmagok sok esetben nem tudták hozni a tőlük elvárt minőségű és mennyiségű termést. Elmondható, hogy a legjobb eredményt a magyar rögön nemesített fajtákkal lehet elérni hazánkban. A rossz termés miatti veetőmaghiány miatt a környező országok kereslete is megnőtt a magyar vetőmag iránt. 2008-ban jobbak az időjárási, így a termés kilátások is. A tavalyi hiány miatt nagyobb területen szaporítanak vetőmagot. Félő, hogy az idén várható nagyobb termés miatt eladatlan készletek maradnak a vetőmag szaporítók nyakán, így a jövőben csökken a termesztési kedv. Ez a hullámzás pedig nem tesz jót az ágazatnak.

Nemcsak vetőmag vonatkozásában várható nagyobb termés, az árubúza is jó termésátlagot ígér. Ha hiány van valamiből, nem számít a minőség, bőség esetén a vevő válogat, csak a jó minőség talál könnyen gazdára. Jó minőségű terményt előállítani pedig csak kiváló fémzárolt vetőmag alkalmazásával lehet, ebben a vonatkozásban pedig messze nem olyan jó a helyzet Magyarországon, mint az elvárható lenne. Az ilyen szaporító anyag drágább, de az ára töredéke a műtrágya, növényvédőszer és energia áraknak.

A sok csapadék a termelésnövekedés mellett a gombás fertőzéseknek is kedvez. A fuzáriumos búza eladhatatlan, ennek következtében 2008-ban megnő a növényvédelem jelentősége.

A magyar gabonatermesztők 126 búzafajta közül válogathatnak. Ilyen mennyiségű termékpalettán nehéz eligazodni, ezért alakult meg a Fajtakísérleti Intervenciós Tanács, amely 44 kukorica- és 38 búzafajta vonatkozásában 13 helyszínen folytat kísérletet, hogy objektív, elfogulatlan tájékoztatást nyújthassanak a termelőknek, így megkönnyítsék a fajtaválasztást.

Kukorica esetében a fajták közjegyzői eljárás keretében kódszámot kapnak, és csak a kiértékelés után derül ki, melyik fajta szerepelt a megmérettetésen.

Folyamatban van a "Pannon minőség" hazai és uniós levédetés is. A szigorú kritériumoknak megfelelő javító minőségű búza így olyan védjegyet kap, majd, amelynek kiváló minősége a magas árában is megnyilvánulhat.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fenológia

ökológiai tudományterület; a növények és az állatok egyedfejlődésében az egymás után... Tovább

126/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról... Tovább

Tovább a lexikonra