A gázkorlátozás nem érinti az alapvető élelmiszereket előállító üzemeket

hirdetes

FVM 2009

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ágazat 483 milliárd forintos forrással gazdálkodhat az áthúzódó forrásokkal együtt. Magyarországon a lakosság élelmiszer-ellátása nem forgott és ezután sem forog veszélyben - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Az ágazat 483 milliárd forintos forrással gazdálkodhat

A gázkorlátozás nem érinti az alapvető élelmiszereket előállító üzemeket


A miniszter aláhúzta: a gázkorlátozás nem érinti az alapvető élelmiszereket előállító üzemeket, például a tej-, a hús- és a sütőipari vállalkozásokat. Ezek termelésében egy átmeneti rövid szerdai zavart követően nincs fennakadás, ugyanis a szaktárca elkészítette azoknak az élelmiszer-feldolgozó cégeknek a listáját, amelyeknek feltétlenül működniük kell a lakosság ellátása érdekében.
 
Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy az ágazat nyereségszintje tavaly az előző évhez képest 7-8 százalékkal emelkedett. Hangsúlyozta, hogy az agrárágazat által termelt export árbevételnek köszönhető, hogy nem csúszott negatívba a magyar nemzetgazdaság tavalyi teljesítménye.
 

483 milliárd forintos forrás


Az idei évről szólva közölte: az ágazat 483 milliárd forintos forrással gazdálkodhat az áthúzódó forrásokkal együtt. Az  összegből 70 százalék, mintegy 338 milliárd forint uniós pénz.
 
Az FVM első számú vezetője az idei év legnagyobb lehetőségének azt tartotta az ágazat szempontjából, hogy mintegy ezermilliárd forint fordítható az idén az ágazat műszaki fejlesztésére. Ez az ezermilliárd forint átlagosan 40 százalékos támogatás mellett használható majd fel összességében.
 
Az idén a tárcánál arra törekszenek, hogy a némileg elmaradt kifizetéseket mielőbb megkaphassák azok a gazdálkodók, akiknek ez a finanszírozás szempontjából hiányzik. Ezért új támogatási pályázatokat csak várhatóan áprilisban írnak ki - tájékoztatott Gráf József.
 
A miniszter elmondta: a terméshozamok szempontjából a tavalyi év az előzőnél lényegesen kedvezőbb volt, ám éppen ezért az árak jelentős mértékben elmaradtak a 2007-es szinttől. Így kipukkadt az árak további növekedésének spekulációs léggömbje.
 
Gráf József beszélt például arról, hogy a kalászosgabona-termés tavaly csaknem elérte a nyolcmillió tonnát, míg kukoricából több mint kilencmillió tonna került a magtárakba. Az árak  ezeknél a terményeknél az előző évihez képest jelentős mértékben csökkentek.
 
A miniszter beszélt arról is, hogy az ágazat exportteljesítménye várhatóan jó lesz, az előző évi 4,6 milliárd eurós szint közelében alakul az előzetes adatok szerint. Ez azt valószínűsíti, hogy az ágazat pozitív szaldója 1,5 milliárd euró körül lesz.
 
Az agrártárca irányítója utalt arra, hogy a minisztériumban tárgyalások folynak szakértői szinten a nagy áruházláncokkal annak érdekében, hogy a magyar áruk forgalmazását ezek a cégek előtérbe helyezzék, és megállapodjanak a tárcával a termelőkkel, beszállítókkal szemben alkalmazott etikai normákról is.
 
Gráf József jelezte: amennyiben nem születne egyezség, úgy ezt törvényben szabályozzák.
 
hirdetes

Tejágazat

hirdetes

A tejágazat gondjainak megoldása is napirenden van - mondta a miniszter -, hasonló módon szeretnék ezt az ügyet is rendezni, mint   a sertéstartók esetében, ahol különféle, az unió által is jóváhagyott támogatásokat adtak a termelőknek.
 

Állatkórház


Az MTI kérdésére válaszolva a miniszter megerősítette, hogy Nyíregyházán hétfőtől a jelenlegi helyén működhet tovább az állatkórház, amennyiben a pénteki tárgyalások ez ügyben a működtetést vállaló állatorvosokkal eredményesen zárulnak.

Emlékeztetett arra, hogy az állatkórháznak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal már jelezte a múlt év áprilisában, hogy tavaly december 31-ig el kell hagyniuk azt a bérleményt, amelyben működnek. Ezt azonban a cég nem tette meg. Ezt követően kezdett tárgyalásokba a hivatal a működtető állatorvosokkal, hogy három hónapig még biztosítja számukra a gyógyítás feltételeit.

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

áteresz

olyan, ált. cső alakú, vasbetonból készült ->műtárgy (cső-á.), amely utak, vasutak,... Tovább

elapasztás

a tejtermelés szándékos időleges megszüntetése (gyógyíthatatlan tőgy gyulladás,... Tovább

Tovább a lexikonra