A fuzáriumos hervadás beazonosítása és a fuzáriumos hervadás elleni védekezés

Támad a fuzáriumos hervadás – Vedd észre időben és védekezz ellene!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kertedben sétálva bizonyára te is találkoztál már sárguló, hervadozó levelekkel növényeiden. Ilyenkor az ember általában félig kétségbeesetten, félig értetlenkedve áll szembe a helyzettel, elvégre a levelek sárgulásának tucatnyi oka lehet: talán nem kapnak elég vizet, talán túl sok vizet kapnak, esetleg melegük van. Esetenként azonban sajnos komolyabb probléma áll a jelenség mögött, méghozzá a fuzáriumos hervadás.

Fuzáriumos hervadás elleni védekezés

Mi az a fuzáriumos hervadás?

A fuzáriumos hervadás egy növénybetegség, amely temérdek növényfajtát megtámadhat. Közeli rokona a verticilliumos hervadás, ami szintén nem tartozik a válogatós növénybetegségek közé. A fuzáriumos hervadás kórokozója a Fusarium oxysporum, ami még a szélsőséges körülmények között (például sivatagokban és a sarkkörökön túl) is képes életben maradni (habár főleg meleg, nyirkos talajban érzi jól magát).

 

Hűvös időben nem olyan aktív, de még ha a növények nem is mutatják jeleit, a fuzáriumos hervadás kórokozója akkor is ott lapulhat a talajban. Amikor aztán a talaj melegedni kezd, a betegség tünetei is megjelennek.

 

Hogyan terjed a fuzáriumos hervadás?

A fuzáriumos hervadás főleg a fertőzött talajjal terjed, de megmaradhat a nem megfelelően fertőtlenített kerti szerszámokon és a növények magvain is. A betegség kórokozója általában egy nyílt seben át jut be a növény keringési rendszerébe. Ezen kívül a növényekre ráfröccsenő vízzel és a gyökereken keresztül is behatolhat a gazdatestbe. 

 

Mik a fuzáriumos hervadás tünetei?

A fuzáriumos hervadás többek között az alsóbb levelek hervadásával, satnya növekedéssel, sárguló vagy lehulló levelekkel, elhalással és a keringési rendszer barnulásával jár. A fuzáriumos hervadásnak több fajtája is létezik (forma specialise), amelyek különböző növényfajtákat támadnak meg.

 

E betegségek tünetei némileg eltérhetnek egymástól, illetve függnek még a megtámadott növényektől is. Például a satnya növekedés és a levelek lehullása az édesburgonya fuzáriumos hervadására jellemző, míg a banánok levelei megsárgulnak tőle. A paradicsom fuzáriumos hervadása sárga, satnya leveleket okoz, barna erezettel, ráadásul termékenységük is visszaesik.

 

A paradicsomokban és más gyümölcstermő növényekben a fertőzés általában akkor bukkan fel, amikor a termések érni kezdenek. A fuzáriumos hervadástól a fertőzött növények idővel elpusztultnak. A következő oldalon folytatom, érdemes lapoznia egyet mindenkinek! 

Fotó: Wikimédia/R.J. Reynolds Tobacco Company Slide Set és Victor M. Vicente Selvas

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánykonyha

régebben a takarmány különleges előkészítésére (pörkölés, főzés, szénatea-készítés... Tovább

bendőzörejek

a bendőtartalom (->gyomor) erjedéséből keletkezett gázbuborékok egyesüléséből kialakuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem