Besárgultak a levelek a fákon, nézzük, miért!

hirdetes

Sárgulnak a levelek a fákon, mit tegyek? – Szakértőnk segít!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Rengeteg embernél jelentkezik az a probléma, hogy besárgulnak a fák levelei. Ez természetesen ijedtségre ad okot, és nem is olyan egyszerű megállapítani a probléma forrását. Mostani cikkem éppen ezért hosszúra sikeredett, de érdemes elolvasnotok, megpróbáltam összegyűjteni az összes lehetséges indokot a sárguló levelekre, nézzük is! 

Miért sárgulnak a fákon a levelek?

A sárguló falevelek gyönyörű látványt nyújthatnak, kivéve ha az ember tavasszal vagy nyáron találkozik velük kertjében. Ezzel a jelenséggel nem egy kertész szembesült már rémülten, és ha ezt a cikket olvasod, feltételezzük, hogy te is hasonló cipőben jársz. Egy fa levelei számos okból elkezdhetnek sárgulni, de ha sikerül időben rátalálnod a gond forrására, akkor jó eséllyel megmentheted kerted kedvenc lakóit.

Mint tudod, vannak olyan időszakai az évnek, amikor a fák levelei természetesen megsárgulnak – ettől olyan csodaszép az ősz. Ha azonban ez a jelenség szezonon kívül zajlik le kertedben, akkor ott valami nincs rendben. A következőkben levélsárgulás leggyakoribb okairól olvashatsz. Érdemes észben tartani, hogy ilyenkor nem szabad rögtön azt feltételezni, hogy a fa menthetetlen, mert valamilyen betegség támadta meg. Tény, hogy fabetegségek is okozhatnak sárga leveleket, de sok esetben ennél lényegesen enyhébb problémával lesz dolgod!

hirdetes

A levelek sárgulásának oka - Túl kevés víz

A sárguló falevelek egyik leggyakoribb oka a vízstressz. Amennyiben egy fa nem kap elegendő vizet, levelei elszíneződnek és hervadni kezdenek, hogy minél kevesebb vizet veszítsenek, és minél többet tartalékolhassanak el maguknak, amíg bírják. Mielőtt a levelek a vízhiány hatására lepotyognának az ágakról, elsárgulnak. Ha a fa száraz (csak dugd be az ujjad a talajba a gyökerei közelében, hogy ellenőrizd ezt), akkor minél előbb rá kell állnod a rendszeres öntözésére. A befelé sodródó, száraz, törékeny levelek szintén a vízhiányra utalnak.

hirdetes

A levelek sárgulásának oka - Túl sok víz

Ez a másik véglet. Ha egy fa túl sok vizet kap, akkor is előfordulhat, hogy levelei besárgulnak. Ez a probléma akkor jelentkezik, amikor a talaj nem képes megfelelően elvezetni a vizet, így az megragad benne és vizenyőssé, sűrűvé válik. A fa gyökerei ilyen talajban nem képesek oxigént felvenni, tehát gyakorlatilag megfulladnak. Ez a levelek sárgulásához vezet, és általánosságban nem tesz jót a fának.

Ellenőrizd a talaj nedvességét nagyjából egy hüvelyk mélységben. Ha nedvesnek érzed, pedig napok óta nem érte víz, akkor valószínűleg nem tudja rendesen elvezetni azt. Ezen kívül figyeld meg, hogy nem-e látod vagy érzed a rothadás jeleit a fán – ezt gyakran penésszerű szag kíséri. A következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Dezormon

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására.Hatóanyag: 600 g/l 2,4 - D... Tovább

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem