Fűszerpaprika lexikon

Minden, amit tudni kell a magyar fűszerpaprikáról

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Világszerte híres a magyar fűszerpaprika és igen büszkék is vagyunk rá. A mai fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ha nem is versenytárs, de mindenképp helyettesítő termék százai vannak a piacon, amelyek kiszorítani kívánják a mi szeretet paprikánkat. Egy kis bemutatással készültünk a paprikának eredetéről, elkészítéséből és a fajták sokszínűségéből!

A világon nincs olyan helye, ahol ne ismernék a magyar fűszerpaprikát, ez nem is véletlen, hiszen az egyik legjobb a magyar fűszerpaprika, büszkék is lehetünk rá.

A fűszerpaprika történelme

 

A paprika, mint olyan az összes fajtájával együtt Közép-, ill. Dél- Amerikából származik. A burgonyafélék családjába tartozik, a Capsium nemzetségbe. Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Először 1604-ben jegyezték le törökbors néven.

Az elején még nem tartották igazán hasznos fűszernek, sőt a gazdagabbak rossz hatású növényként kezelték és ezt az orvostudomány is így látta akkoriban. A szegényebbek viszont ezzel borsozták az otthoni főztet. A XIX. századra megbékéltek vele sőt egy századdal később már gyógyszerként is elismerték. A magyarok sokáig a nemzetek konyháinak keveredéséből élt és épp azért, hogy honosítsák, forradalmasították a zsíron pirított hagyma és fűszerpaprika hozzáadásával. Amelyeket az átutazók meg is említettek sokszor hazájukban. A magyar hangsúlyozás érdekében igyekeztek mindent paprikázni.

 

A fűszerpaprika maga

 

A fűszerpaprika-őrlemény a fűszerpaprika-növény beérett és megszárított termésének megőrlésével nyert termék. Őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a készült finomra őrölt por.

„Gyártásához csak bizonyos előírásoknak (törvény, rendelet, Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. kötet), nemzeti szintű ajánlásoknak (MÉ II. kötet, szabvány), vagy ha ezek egyike sem stimmel, a szokásos kereskedelmi követelményeknek és az étkezési célnak megfelelő minőségű anyagok használhatóak fel.” 

 

Felhasználható anyagok

  • Fűszerpaprika- növény
  • Fűszerpaprika- féltermék
  • Egyéb anyagok: Víz, ivóvíz-minőségű, bakteriológiailag kifogástalan állapotú. 

 

Nézzük meg, hogyan készül a fűszerpaprika, lapozz tovább

A világon nincs olyan helye, ahol ne ismernék a magyar fűszerpaprikát, ez nem is véletlen, hiszen az egyik legjobb a magyar fűszerpaprika, büszkék is lehetünk rá.

Fűszerpaprika elkészítése

 

A leszedett gyümölcs nem teljesen érett állapotában van, ezután utóérlelik, válogatják és megtisztítják őket. A megszárított paprikát pedig kicsumázzák attól függően, hogy elérte a megfelelő minőségi szintet, ezt követően összezúzzák és megőrlik szorosra állított kőpárok között átjáratva felmelegítik. A kész őrleményt kondicionálják, hűtik, pihentetik és kész a csomagolásra.

 

Fűszerpaprika fajtái

 

  • Csemege, ha egyöntetű megjelenésű, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal.

 

  • Az édesnemes kissé mozaikos megjelenésű, piros, világos piros, sárgáspiros, vagy sárgásbarnás árnyalatú.

 

  • rózsapaprika szintén kissé mozaikos megjelenésű, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, enyhén csípős.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-09-01

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

Miért barnul a padlizsánod? Ismerd meg az 5 leggyakoribb okot és egyszerű megoldásokat, hogy egészséges, szép termést nevelhess a kertedben!

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-08-31

Nevelj otthon rukkolát – egyszerűen konténerben vagy mikrozöldként

Tapasztald meg a friss rukkola ízét közvetlenül a saját otthonodból – neveld konténerben vagy mikrozöldként, és élvezd a frissességet minden étkezésnél!

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-08-27

Magok gyűjtése a kertben: praktikák pénztárcabarát növénytermesztéshez

Tedd a kertészkedést költséghatékonnyá: gyűjtsd össze saját magjaidat, és nevelj bőséges termést minimális ráfordítással! Saját magokkal a jövő évi kertért.

2024-08-18

Ne költs többet répa magra! Fedezd fel a kétéves növények előnyeit

Bemutatjuk hogyan használhatod ki a répa és más kétéves növények rejtett előnyeit, hogy ne kelljen minden évben új magokra költened.Próbáld ki ezt a módszert!

2024-08-03

Agrár rövid hírek a közelmúltból: a talaj, a kukorica, az aratás és más érdekes témák

Agrár hírek a közelmúlt néhány aktualitásával kapcsolatban. Az agrárium világában számos érdekes és izgalmas esemény történt a közelmúltban. Olvasd el most!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aratógép

olyan betakarítógépek összefoglaló neve, amelyek szálas növények levágására alkalmasak.... Tovább

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Növénytermesztés