Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Világszerte híres a magyar fűszerpaprika és igen büszkék is vagyunk rá. A mai fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ha nem is versenytárs, de mindenképp helyettesítő termék százai vannak a piacon, amelyek kiszorítani kívánják a mi szeretet paprikánkat. Egy kis bemutatással készültünk a paprikának eredetéről, elkészítéséből és a fajták sokszínűségéből!
A paprika, mint olyan az összes fajtájával együtt Közép-, ill. Dél- Amerikából származik. A burgonyafélék családjába tartozik, a Capsium nemzetségbe. Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Először 1604-ben jegyezték le törökbors néven.
Az elején még nem tartották igazán hasznos fűszernek, sőt a gazdagabbak rossz hatású növényként kezelték és ezt az orvostudomány is így látta akkoriban. A szegényebbek viszont ezzel borsozták az otthoni főztet. A XIX. századra megbékéltek vele sőt egy századdal később már gyógyszerként is elismerték. A magyarok sokáig a nemzetek konyháinak keveredéséből élt és épp azért, hogy honosítsák, forradalmasították a zsíron pirított hagyma és fűszerpaprika hozzáadásával. Amelyeket az átutazók meg is említettek sokszor hazájukban. A magyar hangsúlyozás érdekében igyekeztek mindent paprikázni.
A fűszerpaprika-őrlemény a fűszerpaprika-növény beérett és megszárított termésének megőrlésével nyert termék. Őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a készült finomra őrölt por.
„Gyártásához csak bizonyos előírásoknak (törvény, rendelet, Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. kötet), nemzeti szintű ajánlásoknak (MÉ II. kötet, szabvány), vagy ha ezek egyike sem stimmel, a szokásos kereskedelmi követelményeknek és az étkezési célnak megfelelő minőségű anyagok használhatóak fel.”
A leszedett gyümölcs nem teljesen érett állapotában van, ezután utóérlelik, válogatják és megtisztítják őket. A megszárított paprikát pedig kicsumázzák attól függően, hogy elérte a megfelelő minőségi szintet, ezt követően összezúzzák és megőrlik szorosra állított kőpárok között átjáratva felmelegítik. A kész őrleményt kondicionálják, hűtik, pihentetik és kész a csomagolásra.