Fokozott ellenőrzések

Fokozott ellenőrzések

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

November 20. és 2007. január 5. között több tízezer élelmiszertétel vizsgálata várható. - Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket kezdenek a szakemberek november 20-tól annak érdekében, hogy az ünnepek közeledtével az emberek biztonságosan fogyaszthassák az élelmiszereket - mondta Süth Miklós országos főállatorvos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Fokozott ellenőrzések, élelmiszerbiztonsági ellenőrzés, állategészségügyi hatóság, élelmiszerlánc, húskészítmény, zöldség, gyümölcs, Vágóállat-, Hús Terméktanács

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Közölte: a fokozott ellenőrzésekre november 20. és 2007. január 5. között kerül sor. Ez idő alatt a szakemberek több tízezer élelmiszertételt vizsgálnak meg.
 
Az ellenőrzések többletforrást nem igényelnek, azt az állat- és növényegészségügyi szolgálat éves rendes költségvetéséből fedezik.
 
Az MTI kérdésére válaszolva Süth Miklós főállatorvos, illetve Gólya Gellért főosztályvezető-helyettes a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat vezetője közölte: az állategészségügyi hatóság és az élelmiszerbiztonságért felelős minisztériumi szervezet éves költségvetése az idén 16 milliárd forint, a Növény és Talajvédelmi Szolgálaté pedig meghaladja a 6 milliárd forintot.
 
Az ellenőrzés részleteiről szólva Süth Miklós közölte: nemcsak az állat- és növényegészségügyi hatóság, valamint az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet szakemberei végzik majd az ellenőrző vizsgálatokat, hanem bevonják a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, valamint a GVH, esetenként akár a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársait is.
 
Az ellenőrzések célja az, hogy a teljes élelmiszerláncra kiterjedően vizsgálják az élelmiszereket a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig. Ellenőrzik mind az alapanyagok előállítását, mind a szállítást, a feldolgozást és a kiskereskedelmi forgalomba kerülő késztermékeket is.
 
A szakértők nagy figyelmet fordítanak többek között a halak, a pulyka, a sertéshúsok, a húskészítmények, továbbá a zöldségek, gyümölcsök, különösen a déligyümölcsök minőségének vizsgálatára és ellenőrzésére.
 
Kiemelten akarnak eljárni azokkal szemben, akik esetlegesen a feketegazdaságban tevékenykednek. Süth Miklós az MTI kérdésére megjegyezte: a feketegazdaság arányát nem tudja megbecsülni, mivel a vizsgálatokat a gazdaság legális szereplőinél végzik. A feketegazdaságban tevékenykedőkre véletlenszerűen és esetenként bukkanhatnak az ellenőrök.
 
Az országos főállatorvos szerint a magyar élelmiszer élelmiszerbiztonság tekintetében a jó európai középmezőnyben található. Mikrobiológiai szempontból a kifogásolási arány néhány százalékos, toxikológiai szempontból ennél is alacsonyabb értékű, azaz néhány tizedszázalékos, míg radiológiai kifogásra az utóbbi években nem volt példa.
 
Minőségileg a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik kifogás alá. Az ellenőrök elsősorban a fehérjetartalmat, a szénhidrát-mennyiséget, a termék tömegét és a címkézést, azaz a vásárlók tájékoztatását kifogásolják. A kifogások közül kiemelkedő mértékű a hibás jelölés, ez az árúk 10-15 százalékát érinti általában.
 
Süth Miklós jelezte: az állat- és növényegészségügyi hatóság együttműködik a szakmai szervezetekkel, példaként említette a Vágóállat- és Hús Terméktanácsot, a Hússzövetséget, valamint a Hús Céhet.
 
A vizsgálatok eredményéről először november végén, majd december közepén és a jövő év elején számolnak be - közölte az országos főállatorvos.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hajtatás

főleg a zöldség- és a dísznöv.-ben alkalmazott eljárás. Célja, hogy a növények kezdeti... Tovább

állatorvosi körzet

az ->állatorvosi gyakorlatot folytató állatorvosnak az ->Állategészségügyi és Élelmiszer... Tovább

Tovább a lexikonra