Tippek fokhagyma termesztéshez

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így termeszthetsz fokhagymát egyetlen gerezdből

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tippek a sikeres fokhagyma termesztéshet

Azonban nem elég csak besétálni a sarki boltba, és lekapni a polcról egy fej fokhagymát. A bolti zöldségeket és gyümölcsöket vegyszerekkel kezelik a termesztés közben, és ezek lehetetlenné teszik, hogy egészséges, gazdagon termő növényeket ültess belőlük. Válassz mindig organikus változatokat!  Lehetőleg a legnagyobb gerezdű fokhagymákat keresd

Külön előnye a fokhagymáknak, hogy akár házon belül, akár a szabadban termeszthetők, így ideálisak azok számára, akik például egy lakásban szeretnének kertészkedni. A következőkben mindkét helyzetre kitérünk – kezdjünk a kinti termesztéssel! 

A fokhagymákat ősszel, az első fagy után érdemes elültetni, amikor a talaj már egészen hideggé vált. Elültethetők akár a tél végén is, vagy kora tavasszal, amikor a talaj kissé felenged a téli fagyott állapotából. Azonban általában az ősszel elültetett gerezdekből nőnek ki a legnagyobb hagymák. Válassz egy olyan részt kertedben, ami egész nap napos, és lazítsd fel az ágyást legalább 30cm mélyen. Ez után keverj bele egy 2,5cm-es komposztréteget. Ügyelj rá, hogy a talaj semleges maradjon pH értékét tekintve.

hirdetes

Ültetés előtt válaszd szét gerezdekre a fokhagymádat, és vigyázz rá, hogy ne sérüljenek meg, főleg legalul. Dugd a gerezdeket a talajba nagyjából 10cm mélyre úgy, hogy a hegyes végük felfelé nézzen. Kerüljenek 15-20cm-re egymástól. Az ágyás beültetett részét végül takard le 7-13 cm vastag organikus talajtakaróval, például szalmával. Fontos, hogy a gerezdek körüli talaj mindig nyirkos maradjon, ezért öntözd őket rendszeresen, de vigyázz, nehogy túl sok vizet adj nekik. A vízben álló fokhagymák könnyedén kirohadhatnak.

hirdetes

Kövesd figyelemmel növekedésüket, és akkor szüreteld őket, ha a talaj száraz és a levelek már hervadni, fakulni kezdenek. A szüreteléssel nem érdemes sokáig várni. Mindig lazítsd fel a talajt, mielőtt kihúznád a hagymákat (például egy ásóvillával), és bánj velük óvatosan, nehogy megsértsd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


keltetőépület

a keltetőállomások alapépülete, amelyben a mesterséges baromfitenyésztés gépeit,... Tovább

genny

gennyes gyulladáskor a szövetekben v. a szervek üregében megjelenő, sűrűbb v. hígabb, ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség