Tippek fokhagyma termesztéshez

Így termeszthetsz fokhagymát egyetlen gerezdből

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Frissítve: 2024.06.11
Frissítette: SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tippek a sikeres fokhagyma termesztéshez

Milyen fokhagymát lehet elültetni?

Azonban nem elég csak besétálni a sarki boltba, és lekapni a polcról egy fej fokhagymát. A bolti zöldségeket és gyümölcsöket vegyszerekkel kezelik a termesztés közben, és ezek lehetetlenné teszik, hogy egészséges, gazdagon termő növényeket ültess belőlük. Válassz mindig organikus változatokat!  Lehetőleg a legnagyobb gerezdű fokhagymákat keresd

Hol, mikor termeszthető a fokhagyma?

Külön előnye a fokhagymáknak, hogy akár házon belül, akár a szabadban termeszthetők, így ideálisak azok számára, akik például egy lakásban szeretnének kertészkedni. A következőkben mindkét helyzetre kitérünk – kezdjünk a kinti termesztéssel! 

A fokhagymákat ősszel, az első fagy után érdemes elültetni, amikor a talaj már egészen hideggé vált. Elültethetők akár a tél végén is, vagy kora tavasszal, amikor a talaj kissé felenged a téli fagyott állapotából. Azonban általában az ősszel elültetett gerezdekből nőnek ki a legnagyobb hagymák. Válassz egy olyan részt kertedben, ami egész nap napos, és lazítsd fel az ágyást legalább 30cm mélyen. Ez után keverj bele egy 2,5cm-es komposztréteget. Ügyelj rá, hogy a talaj semleges maradjon pH értékét tekintve.

Hogyan ültessünk fokhagymát?

Ültetés előtt válaszd szét gerezdekre a fokhagymádat, és vigyázz rá, hogy ne sérüljenek meg, főleg legalul. Dugd a gerezdeket a talajba nagyjából 10cm mélyre úgy, hogy a hegyes végük felfelé nézzen. Kerüljenek 15-20cm-re egymástól. Az ágyás beültetett részét végül takard le 7-13 cm vastag organikus talajtakaróval, például szalmával. Fontos, hogy a gerezdek körüli talaj mindig nyirkos maradjon, ezért öntözd őket rendszeresen, de vigyázz, nehogy túl sok vizet adj nekik. A vízben álló fokhagymák könnyedén kirohadhatnak.

Kövesd figyelemmel növekedésüket, és akkor szüreteld őket, ha a talaj száraz és a levelek már hervadni, fakulni kezdenek. A szüreteléssel nem érdemes sokáig várni. Mindig lazítsd fel a talajt, mielőtt kihúznád a hagymákat (például egy ásóvillával), és bánj velük óvatosan, nehogy megsértsd őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejési rendszerek

a fejőberendezéseknek mint alapvető gépi eszköznek alk. módját határozzák meg a... Tovább

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség