Tippek fokhagyma termesztéshez

Így termeszthetsz fokhagymát egyetlen gerezdből

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Frissítve: 2024.06.11
Frissítette: SzT
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A fokhagymát már időtlen idők óta használják gasztronómiai és gyógyászati célokra is. Egyedi ízzel képes gazdagítani bármilyen fogást, emellett pedig persze az egészségnek is jót tesz. Nem kérdés tehát, hogy minden konyhában, és minden kertben is ott a helye. A Fülöp-szigeteken például úgy tartják, hogy a fokhagyma képes távol tartani a gonosz szellemeket és más túlvilági lényeket, míg a nyugati világban a vámpírok ellen használható egyik leghatékonyabb védekezés jelképe. Persze a babonákon kívül valódi pozitív hatásai is vannak ennek a sokoldalú növénynek, amelyekre most bővebben is kitérünk!

Tippek a sikeres fokhagyma termesztéshez

Mire jó a fokhagyma?

Ez a jellegzetes ízű gyógynövény gyulladáscsökkentő, baktériumölő, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így rengeteg betegség elleni küzdelemben nyújthat segítséget. Gyógyító erejét egy kénvegyületnek, az allicinnek köszönheti, ami akkor képződik, mikor egy fokhagymagerezdet összenyomnak, felvágnak, szétrágnak, stb. Ez a vegyület felelős a fokhagyma jellegzetes illatáért is.

Az allicin bizonyítottan képes a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére, segít elkerülni az Alzheimer-kórt, erősíti a csontok egészségét, megvédi a szerveket a nehézfémek mérgező hatásaitól, növeli a sportteljesítményt illetve erősíti az immunrendszert is. Az utóbbi időben egyre többen emlegetik természetes antibiotikumként. A Washington State University 2012-es tanulmánya szerint a fokhagyma kétszer hatékonyabb a Campylobacter baktérium ellen, mint a két legmagasabbra értékelt antibiotukum.

A fokhagyma nem csak a baktériumokat, de a kórokozókat, a gombákat, és a vírusokat is elpusztítja, ráadásul mindezt anélkül, hogy ártana a jótékony bélflóráknak. A fokhagyma televan fitovegyületekkel, és gyógyhatású kénes összetevőkkel (például a korábban említett allicin), ráadásul véd a DNS-ek károsodása ellen is. Most pedig nézzük, mi szükséges a fokhagyma termesztéséhez!

A fokhagymának temérdek fajtája létezik, így elsőre már az ültetni kívánt változat kiválasztása is kihívásnak tűnhet. Ha vannak gyerekek is a háznál, és nem rajonganak az erősebb ízekért, akkor az elefánt fokhagyma kiváló választás, mert nagy, enyhe ízű terméseket hoz. A keménynyakú változatok jobban tűrik a hideget, míg a puhanyakú fajták jobban teljesítenek olyan területeken, ahol enyhébb telek járnak.

Hol érdemes termeszteni a fokhagymákat?

A fokhagyma termesztése pofonegyszerű – lényegében csak egyetlen gerezdre van szükséged egy egész fej fokhagyma megtermesztéséhez. Kevés kritikus igénye van, de ezeknek sem nehéz eleget tenni – jó minőségű talaj és elegendő nedvesség kell csupán neki, hogy aztán mosolyogva szüretelhesd, amint megérik. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Ültetési módszerekért olvass tovább!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homogén állomány

küllemben és értékmérő tulajdonságokban kiegyenlített, tehát a hasznosítási célnak... Tovább

gátrepedés

a ->péra felső szöglete és a végbélnyílás közötti tájék szöveteinek részleges v. a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség