Milyen fokhagymát érdemes termeszteni? - Fokhagyma fajták otthoni termesztéshez

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma két fő kategóriája, és a „nyak” szerinti osztályozásuk a virágszár fejlődéséhez kapcsolódik.

fokhagyma termesztés

Milyen fokhagymát ültessünk?


Mindegyik típusnak megvannak a sajátosságai, és különböző körülményekhez és éghajlati viszonyokhoz illeszkednek. Fontos, hogy ismerjük a keménynyakú és lágynyakú fokhagyma tulajdonságait, hogy eldönthessük, mi a legjobb számunkra, ha fokhagymát termesztünk a veteményeskertünkben.

Az is, hogy kemény vagy lágynyakú fajtát választottunk, az is meghatározza, hogy mikor ültessük el a fokhagymát. Egyes szívósabb fajták probléma nélkül áttelelhetnek a szabadban, míg másokat a tél végén érdemes elvetni, hogy elkerüljük, hogy a hosszú ideig tartó téli időjárás károsítsa őket.

Melyek a fő különbségek a keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma között?

A keménynyakú fokhagyma virágzó szárat fejleszt ki, amely magasra és merevre nő ki a hagymából, míg a lágynyakú nem hoz ilyen merev szárat.

A két csoport más módjai között szerepel a hagymaképződés, a tárolási potenciál és az íz. A fokhagyma ültetésének megtervezésekor feltétlenül emlékezz arra, hogy a keménység is különbözik a kettő között (erről lentebb olvashat bővebben).

Nyolc különböző típusú keménynyakú fokhagyma létezik: ázsiai, kreol, lila csíkos, mázas lila csíkos, márványlila csíkos, porcelán, rocambole és turbán. Ezeken belül nagyon sokféle fajta található.

Csak kétféle lágynyakú fokhagyma létezik, az ezüstbőr és az articsóka, sokkal korlátozottabb fajtaválasztékkal.

A keménynyakú fokhagyma termesztésének előnyei

 • Keményebb, mint a lágynyakú fajták, és túléli a telet.
 • Hidegebb éghajlaton jobban növekszik – a keménynyakú fokhagymának legalább 40 napos vernalizációs időszakra van szüksége (hideg időjárásnak való kitettség) 4˚C vagy az alatti hőmérsékleten. Ennek elmulasztása esetén egy kis gumó lesz, nem pedig sok fej.
 • Ehető magas virágszárat hoz létre, amelyet fokhagymahéjnak neveznek – ez is csemege.
 • Fejenként kevesebb gerezdet termel, de nagyobbat, mint a lágynyakú fajták.
 • Könnyebben hámlik vastagabb és törékenyebb bőrének köszönhetően.
 • Összetett és erősebb ízzel büszkélkedhet, mint a lágynyakú fokhagyma.
 • Több lehetőség áll a termelők rendelkezésére. Állítólag több száz keménynyakú fajta érhető el.

A lágynyakú fokhagyma előnyei

 • A lágynyakú fokhagyma jobban megfelel az enyhébb éghajlatnak – nem igényel hideg időszakot a hagyma előállításához.
 • Melegebb éghajlaton jobban fejlődik, mint a keménynyakú.
 • A tavaszi ültetésnek megfelel, mivel kevésbé tűri a hosszú hideg időszakokat.
 • Kisebb hagymát hoz létre nagyobb számban, mint a keménynyakúak – fejenként 8-20 darabot.
 • Gyorsabban érik, mint a keménynyakú fajták.
 • A lágynyakú fokhagyma inkább hasonlít az élelmiszerboltokban rendszeresen vásárolt fokhagymához.
 • Kevésbé csípős, mint a keménynyakú fokhagyma.
 • Bár kevesebb lehetőség áll rendelkezésre, mint a keménynyakú fajták, továbbra is könnyen megvásárolható.

A keménynyakú vagy a lágynyakú fokhagyma tárolható jobban?

A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közötti választásnál az egyik tényező, amelyet érdemes figyelembe venni, a tárolási képességük.

A lágynyakú fokhagyma tovább tárolható, mint a keménynyakú, mivel sűrűbb, szorosan becsomagolt fejei vannak. Ez kétszeres előnyt jelent. Egyszerre megakadályozza, hogy bármilyen betegség bejusson a fejbe, és megőrzi benne a nedvességet.

A fokhagyma megfelelő tárolásának ismerete nagyon hasznos készség egy termelő számára. Jól szárítva és tárolva – akár fonva és felakasztva, akár eltávolított fejjel, és sötét és jól szellőző helyen, 10-15 C˚-on tárolva – a lágynyakú fokhagyma 9-12 hónapig tárolható. A keménynyakú fajták eltarthatósága általában három és öt hónap közötti.

A kemény vagy lágynyakú fokhagyma a jobb növekedési lehetőség?

Ha ismered az egyes típusok előnyeit és hátrányait, a kettő közötti választás során a fő tényező a hely lesz. A zónád megszabhatja, hogy mit tudsz sikeresen termeszteni. Mint említettük, a keménynyakú fajták hidegtűrőbbek, és kedvezőbbek az északi területek kertészei számára. A lágynyakú fajták a melegebb éghajlatot részesítik előnyben, ezért jobb választás a melegebb helyeken élő termelők számára. Vannak olyan zónák, amelyek mindkettőre alkalmasak lehetnek, feltéve, hogy a keménynyakú fajtáknak megadják a szükséges 40 napos hideget.

Szánj időt a legjobb fokhagyma felkutatására a környéken. A termesztendő fajta kiválasztásakor először vedd figyelembe az éghajlatot, majd vásárold meg azokat a fajtákat, amelyek a legjobban megfelelnek a környezeti feltételeknek. Mindegyik típusnál több hónapos betakarítási időre kell számítani késő tavasztól nyárig, ha pl megfelelő körülmények között.

A fokhagyma tenyészideje hosszú, az ültetéstől a betakarításig akár 10 hónapig is eltarthat. Ha előre megtervezed és beütöd a naptárba, hogy mikor szüreteld be a fokhagymát, mindkét típus használatával meghosszabbíthatod a betakarítási időt. Zónafüggő, strapabíróbb keménynyakú fajtákat ültethetünk ősszel vagy télen át, majd ezt követi a tavasszal ültetett lágynyakú fokhagymával. Így biztosíthatjuk a folyamatos termést.

A növekvő keménynyakú típusokhoz egy extra bónusz fokhagymalevél is tartozik (az ehető magas virágszár). A friss fokhagymát gyakran pesztóvá, pácolják vagy párolják zöldség- vagy húsételek részeként. Ezeknek a leveleknek az eltávolítása fontos feladat, amelyet figyelembe kell venni a termesztendő fajta kiválasztásakor, de az a tény, hogy csemege, azt jelenti, hogy ez nem munka. A levelek a növény közepéből fakadnak, és ha hagyják növekedni, virágot, majd maghüvelyt alkotnak. Ha betakarítják, a növények minden energiájukat a szép, kövér fokhagymahagymák termesztésére fordítják, nem pedig virágok és magvak termelésére. Az eredmény a tenyészidőszak végére nagyobb hagymák.

Szintén figyelembe kell venni a kívánt ízt és a fokhagyma felhasználási módját. Ha erőteljesebb ízt szeretnél, akkor a keménynyakú a legjobb választás. Ha azonban enyhébb fokhagyma, amely jobban tárolódik, akkor a lágy. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, de nem kell ijesztőnek lennie. Kutass egy kicsit, vedd figyelembe kerted adottságait, függetlenül attól, hogy cserépben vagy földben termeszted-e a fokhagymát, és meg fogod találni, hogy milyen fokhagyma fajta a megfelelő számodra.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

here

hím ivarsejteket és hormonokat termelő, páros, bab alakú szerv; a magzati élet folyamán az... Tovább

jellegtelen talaj

olyan fiatal talaj, amely még nem mutat semmilyen ->talajtípussal rokonságot (pl. nyers... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet