Félsz a fogorvostól? – Csekkold ezt a 7 rendkívüli innovációt!

hirdetes

Félsz a fogorvostól? – Csekkold ezt a 7 rendkívüli innovációt!

SFV
Fogászati innovációk

Kiterjesztett valóság és virtuális valóság


Képzésük során a fogorvostanhallgatók órákat töltenek próbabábukon való gyakorlással. Hiszen ki akarná megtapasztalni a gyökérkezelést egy pályakezdő fogorvos minimális képzése nélkül? A virtuális valóság realizmusa óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben a Graphics Processing Units fejlesztéseinek köszönhetően.
A tapintó kesztyűk használata rendkívül fontos érintési visszajelzéseket tesz lehetővé. Ahogyan a VR-szimulátorok manapság a repülés terén már megszokottnak számítanak, úgy lassan betörnek az orvosi képzési területekre is, a sebészettől egészen a fogászatig.
A virtuális valóság segítségével a tanulók fejleszthetik finommotorikus készségeiket és szem-kéz koordinációjukat. Mivel teljesen magával ragadó, a törekvő fogorvosok valódi klinikai környezetet tapasztalhatnak, amelyben a potenciális problémák is megjelennek. A hibázáshoz való jog elengedhetetlen a fejlődéshez. A virtuális valóság az egyik olyan újítás a fogászatban, amely fejleszti a szakembereket és csökkenti az esetlegesen fellépő problémáktól való félelmeinket.


Számítógépes gyártás és 3D nyomtatás


A protézis a fogászati ellátás egyik fő eljárása. Becslések szerint minden második felnőttnek van valamilyen fogpótlása. A digitális képalkotás fejlesztései közvetlenül kapcsolódnak a számítógépes műfogsor-gyártás fejlődéséhez. A számítógéppel segített tervezést (CAD) és a számítógéppel segített gyártást (CAM) a fogorvosi rendelőkben és a fogászati laboratóriumokban egyaránt alkalmazzák.
Közvetlenül a foghúzást követően ideiglenes fogpótlás készül. A fogorvosok feltöltenek egy háromdimenziós képet, és az automatizált gyártóegység percek alatt feldolgozza azt. Az eljárás javítja a páciens megjelenését, csökkenti a  szükséges fogorvosi látogatások számát, növeli a fogorvosi rendelő bevételeit, a páciens pedig még jobban értékeli majd a végleges eredményt. Az előnyök mindkét fél számára számottevők.

hirdetes
A 3D nyomtatás az egyik olyan technológia, amely az orvostudomány forradalmasításának küszöbén áll. A fogászatban a CAD és a 3D nyomtatás számos lehetőséget kínál: igazítók, implantátumok, fogsorok, koronák... És még sorolhatnánk. A Formlabs nevű cég fogászati 3D nyomtatókat kínál közvetlenül a fogorvosi rendelőben történő használatra. Nem kell többé napokat várni egy ideiglenes rögzítésre, azonnal kinyomtathatók, így a páciens mosolya minden esetben hiánytalan lehet.


Fogra szerelhető érzékelők


A Tufts University School of Engineering kutatói egy apró érzékelőt fejlesztettek ki, amely a digitális tetoválásokhoz hasonlóan a foghoz tapad, és nyomon követi viselőjének fiziológiai állapotát. Ez a tökéletes viselet? Szerintünk igen.
Az érzékelő Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy okostelefonhoz, és folyamatos méréseket végez a tápanyag-fogyasztáshoz, a nyálban lévő baktériumok szintjéhez és egyéb egészségügyi mutatók megtalálásához. A kezdetben a táplálékfelvétel monitorozására kifejlesztett 2 x 2 mm-es érzékelő nem csak a higiénikusok és fogorvosok számára kínál lehetőséget. Nyitott ajtóként szolgálhat az egészségi állapot elemzéséhez a nyálelváltozások nyomonkövetésének segítségével.

hirdetes


Regeneratív fogászat


A regeneratív gyógyászat óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A betegek őssejtjeit felhasználva új szervek fejleszthetők ki. A fogak összetettek, ugyanis három különböző típusú keményszövetet egyesítenek, és bonyolult folyamatokon keresztül fejlődnek. A lágyszövetek, az erek, a kötőszövet és a keményszövet összekapcsolódnak, és egy funkcionális egységet alkotnak.
A svéd Karolinska Intézet, a Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói a közelmúltban publikáltak egy cikket a Nature című folyóiratban, amely bemutatja az összes sejttípust és differenciálódási útvonalat a felnőtt fogak előállításához egerekben és emberekben egyaránt.
Ez a tanulmány igazán hasznosnak bizonyulhat a regeneratív fogászatban, hogy új fogakat növeszthessenek a páciens sejtjeiből. A szövetfejlesztés és a regeneratív gyógyászat gyorsan fejlődik. Yoichi Yamada 2020-ban publikált egy összefoglaló cikket az ezen a területen végzett klinikai vizsgálatokról. 20 vizsgálat közül 16 mutatott terápiás előnyöket a sejtalapú fogregenerációban, és ami igazán figyelemre méltó, hogy egyikük sem számolt be nemkívánatos eseményekről.
Az olyan cégek, mint a Theradaptive, terápiás platformot fejlesztenek ki a natív szövetek helyreállításának elősegítésére, beleértve a fogszövetet is. Az út a kémcsőbe való fogak növesztéséig még hosszú lesz, de a kutatók gyorsan haladnak. Remélhetjük, hogy a következő években búcsút inthetünk a műfogsoroknak, és az már csak történelem lesz majd.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


visszakeresztezés

(back cross): az elsőhibridnemzedék (F1) keresztezése egyik szülői genotíoussal.Jelentős... Tovább

hermafroditizmus (hímnősség)

fejlődési rendellenesség; valódi hermafroditizmus esetén ugyanazon állatban mindkét nemre... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek