Félsz a fogorvostól? – Csekkold ezt a 7 rendkívüli innovációt!

hirdetes

Félsz a fogorvostól? – Csekkold ezt a 7 rendkívüli innovációt!

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Legyünk őszinték; aligha van köztünk olyan, aki nyugodtan gondol a fogorvosra. Az Egyesült Államokban az embereknek több, mint 75 százaléka átél valamilyen félelmet, amikor a fogorvosnál való következő látogatását tervezi. Néhány extrém esetben ez egy valódi fóbiává – dentofóbiává – alakul át.

Fogászati innovációk

Szerencsére, rég letűntnek mondhatjuk azokat az időket, amikor a fogorvosok „művészetüket” a megyei vásárokon gyakorolták. Napjainkra már a legtöbb fogorvosi rendelőben a legmodernebb technológiákkal találkozhatunk az intraorális kameráktól az UV-kezelésig, sőt a protézisekig, a számítógéppel segített gyártásig és a láthatatlan fogszabályzókig. Mostani cikkünkben elhoztunk nektek egy jónéhány olyan fogorvosi innovációt, amelyek már megváltoztatták a legendásan ijesztő fogorvoslást, illetve annak jövőjét is jelentik.


Okos fogkefe


Az elektromos fogkefék már rég a piacon vannak, de az okos fogkefék valami olyan technikai lehetőséget kínálnak, amely a teljes fogmosásod menetét megváltoztatja. Az okos fogkefék jónéhány giroszkópikus szenzort is alkalmaznak, melyek segítségével – ha csatlakoztatod a fogkefét a telefonodhoz – nem csak a fogmosási időt tarthatod számon, hanem sokkal többet. Még azt is nyomon követi, hogy éppen melyik fogadat mosod.
Van olyan app, amelyik miközben mosod a fogad méri, hogy milyen intenzitással és mekkora nyomással mosol fogat. Van olyan, amelyik azt is megmutatja, hogy melyik fogaid látszanak jobban, ha mosolyogsz, így tudhatod, hova koncentrálj jobban. A hab a tortán, hogy egyelőre ez minden, amit az okos fogkefék tudnak, és mivel az igazán motivált fejlesztő mindent befogad, már várjuk azt az okos fogkefét ami megtanít úgy fogat mosni, hogy a mosolyod ragyogó maradjon és ne kelljen majd törődnöd a lentebb foglaltakkal.


Telefogászat


A COVID-19 kitörése során a telefogászat egyfajta sürgősségi ellátássá vált a teleorvoslás részeként. Ehhez hűen három alapvető dolgot foglal magában: a telekonzultációt, a telediagnózist és a távfelügyeletet.

hirdetes
Napjainkban egyre több fogászat kínál telefonos konzultációt, ugyanis úgy gondolják, ez lehetővé tezsi a biztonságos távoli diagnózist. Az első diagnózis után a vonal túloldalán lévő szolgáltató eldönti, hogy van-e szükség személyes konzultációra, és ha igen, elirányítja önt az önhöz legközelebbi fogászatig.
A távolságii kórházak számára egyes cégek, például a Teledentistry.com, még olyan fogászati csomagokat is biztosítanak, amelyek minden szükséges felszerelést tartalmaznak az első diagnosztikához, a képernyő másik oldalán egy fogorvoshoz csatlakozva.
Általában egy második látogatás még szükséges a fogorvoshoz, hogy au ellenőrizhesse, hogy a fogsor megfelelően illeszkedik és a kezelés sikeres volt.  A távfelügyelet egy kényelmes és biztonságos megoldás mind az orvos, mind a páciens számára. Az olyan cégek, mint például a Dental Monitoring egy lépéssel már messzebb járnak és például a fogszabályozás helyes menetét is monitoron keresztül tudják ellenőrizni. A távgyógyításban a következő lépés a távolsági fogszabályozás.

Digitális képalkotás és mesterséges intelligencia


hirdetes
A mesterséges intelligencia része azoknak a technológiáknak, amelyek az egészségügy jövőjét jelentik. A Dentomaxillofacial Radiology 2D-s, 3D-s, sőt intraorális digitális képalkotási technikáival összekapcsolva a gépi tanulás és a mélytanulási algoritmusok megváltoztatják a fogorvosok diagnosztikájának módját.
Az algoritmusok automatizált diagnózist és anatómiai tereptárgyak felismerését kínálják a fogszabályozási kezelés tervezésénél. Az ideiglenes és a végleges helyreállításhoz a digitális képalkotás soha nem látott szintű pontosságot biztosít, amely megnyitja a kaput a számítógéppel segített tervezési és gyártási technológia előtt.
Emlékszel, hogy régebben ragacsos szilikonra vagy alginát pasztára kellett harapni? Napjainkban az intraorális szkennelés nagyobb pontosságot biztosít, és nagymértékben javítja a páciens komfortérzetét is.
Az izraeli Orca  nevű cég mesterséges intelligencia alapú szoftvereket kínál diagnosztika, fogszabályozás és protézis terén. Az Overjet az MIT Graduate által alapított startup, amely a tekintélyes Harvard President's Innovation Challenge programból kapott támogatást. Szoftvert fejlesztettek ki a fogászati biztosítótársaságok számára, hogy automatizálják a kárigény-felülvizsgálati folyamatot, csökkentve a felülvizsgálat költségeit és javítva a következetességüket. Használatával a fogászati csoportos praxisok javíthatják az ellátás minőségét, növelhetik a praxis jövedelmezőségét és egységesíthetik a betegellátást.

Ilyen technológiák mellett Neked sincs mitől félned, látogass el egy fogorvoshoz Budapesten!

Még több érdekes fejlesztésért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyelv

a szájüregben levő erős, izmos szerv, amely a taplékfelvételre (szm.), a táplálék... Tovább

levél

a hajtáscsúcs levélkezdeményeiből fejl. képletek. A levelek elhelyezkedés, alak és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek