Spanyolország, Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium, Települések és Megyék Spanyol Szövetsége

Hírek Spanyolországból

Szentmáry Tamás
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vidékfejlesztés (2006-05-09) A spanyol Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium valamint a Települések és Megyék Spanyol Szövetsége (FEMP) 2006. május 10-én aláírta azt a megállapodást, amelynek célja a vidékfejlesztési politikákkal kapcsolatos intézmények közötti együttműködés megerősítése.
Spanyolország, Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium, Települések és Megyék Spanyol Szövetsége
Az Együttműködési Megállapodás az alábbi területeket öleli át: foglalkoztatás promóciója, kis- és közepes vállalatok létrehozásának támogatása, az elnéptelenedés, illetve a jövedelemkülönbségek kapcsán társadalmi eszközök és az alapvető infrastruktúrák biztosítása.
 
Mindkét aláíró fél kifejezte a vidéki területeken az új információs technológiák elterjesztésének ösztönzésére vonatkozó szándékát. Ez elsősorban a 2000 lakosnál kisebb települések gazdasági fejlődését és a területi kohéziót segítené elő.
 
 
142 millió € támogatás szétosztásáról döntött a kormány (2006-05-12)
 
A legutóbbi Mezőgazdasági és Halászati Szektorális Konferencián elfogadott kritériumoknak megfelelően a spanyol kormány legutóbbi ülésén (2006. május 12.) 142 millió euró szétosztásáról döntött. Ez az összeg különböző mezőgazdasági, vidékfejlesztési és halászati programok végrehajtására került odaítélésre.
 
Néhány példa a támogatott területekre, programokra:
  • termelői csoportosulások támogatása (Baleár-szigetek, Kanári-szigetek, Rioja: burgonya, Andalúzia, Valencia: virág) - 2,358 millió euró,
  • járványok, kártevők elleni védekezés (mediterrén gyümölcslégy, olívalégy, stb;)- 8,285 millió euró,
  • szaktanácsadás a tej minőségének javítására - 3,5 millió euró,
  • mezőgazdasági és erdészeti termékek fejlesztése, feldolgozása és kereskedelmi fogalomba hozatalának elősegítése - 33,582 milliüó euró,
  • halászati és akvakulturás termékek fejlesztése, feldolgozása és kereskedelmi fogalomba hozatalának elősegítése - 11,931 millió euró.
MAPA honlap (2006-05-15)
 
A spanyol szaktárca hivatalos honlapját 2006. márciusában több mint 2 millió látogatást regisztrált, ami átlagban napi 67.113 érdeklődőt jelent! 2005. márciusához képest ez 72 százalékos növekedést jelent. Legtöbben (44,53%) a földrajzi és térképészeti információs rendszerekre voltak kíváncsiak.
 
2004-ben a közigazgatási szervek 698 különböző honlapja közül a MAPA site-ja lett az első (www.mapya.es). A rangsor felállításakor az alábbi szempontokat vették figyelembe: az információ jellege, annak alkalmazhatósága (keresések, letöltések, tartalom frissítése), a lakosság részvétele, stb;
 
 
Gabona termésbecslés, csapadékhelyzet (2006-05-15)
 
A spanyol szaktárca első becslései szerint idén a gabonafélék, elsősorban a búza, árpa, zab és rozs, termése meghaladja majd a 18 millió tonnát.
 
Ez kétszerese lenne a 2005. évi  termésnek, mely az aszály következtében az elmúlt évtizedek második legkisebb mennyisége volt. Az előző évhez képest gyakorlatilag nem változott a vetésterület nagysága. Ennek ellenére a kedvező időjárási viszonyok miatt jó termésre számítanak a szakértők.
 
A 2003/04. évhez (2003. október 1.- 2004. szeptember 31.) képest, amikor is összesen 637 mm csapadék hullott, a 2004-05-ös év hasonló időszakában mindössze 403 mm csapadék esett.
 
Az elmúlt időszakban esett csapadéknak köszönhetően 2006. április 31-ig  - azaz az elmúlt 7 hónap adatait figyelembe véve - már több csapadék hullott (406 mm), mint a teljes 2004/05-ös hidrológiai évben.
 
A víztározók tartalék vízkészlete 2005. októberében mindössze 39% volt, mára már meghaladja az 59 százalékot.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú

olyan állati szőrzet, szőrköntös, amely a bőrről leválasztva összefüggő marad.... Tovább

Paddy-asztal

—>vetőmagtisztítást és -osztályozást végző gép, amelynek működési elve a magvak... Tovább

Tovább a lexikonra