Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonhoz való felkészüléshez, februári kerti előkészületek

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden kertész repesve várja már ilyenkor, hogy teljenek a napok, és legyen egy kicsit jobb idő, hogy végre újra a kedvenc helyükön tölthessék a felesleges perceiket. Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi kertészeti szezonra.

Februári kerti előkészületek

#1. Kertészeti előkészület februárban: Térképezd fel a kertedet!

Bár februárban még nem ültethetsz a fagyok miatt, azért tölthetsz némi időt a kertedben, amit arra használhatsz fel, hogy feltérképezd azt. Minden jól végrehajtott stratégia alapja a megfelelő stratégiai tervezés, és nincsen ez máshogyan a kertészkedés esetében sem. A zöldségtől függően négyzetméterenként bizonyos mennyiségű magot ültethetsz el, ezért jó, ha előre leméred, hogy mennyi helyed van, és kifundálod, hogy hova, miből, és mennyi szeretnél ültetni ennek fényében. Természetesen rajzokat is készíthetsz, négyzetméterenként felvázolhatod a kerted! Ez segíthet abban is, hogy a társterületek adta előnyöket is kihasználd. Az a gyakorlat, hogy olyan zöldségeket vagy virágokat ültetünk, amelyek kiegészítik egymást, és nagyobb termést és minőséget ad, ha közelebb ültetik. Szinte minden veteményeskertben a körömvirág jó társnövény, mert elriasztja a kártevőket, például a bogaraktól.

#2. Kertészeti előkészület februárban: Rendelj magokat!

Jöhet is a második lépés, ami az egyik legizgalmasabb, a magok beszerzése. Van, aki ruhákat imád rendelni, van, aki különböző lakberendezési dolgokat vásárol be állandóan, mi kertészek pedig, a magok függői vagyunk, nem igaz? Most, hogy megvan a terv, nézd meg miből, mennyire van szükséged. Sok helyen jár mennyiségi kedvezmény nagyszámú rendelés után, erről nem érdemes lemaradni! Rengeteg katalógus kering ilyenkor, akár online is le lehet csapni nagyon jó ajánlatokra.

#3. Kertészeti előkészület februárban: Palántázz odabent!

Te sem bírod kivárni a tavaszt? Semmi baj, hiszen előkészülhetsz azzal, hogy palántákat nevelgetsz odabent, miközben kint még a fagyok váltják egymást. Sok palánta jobban boldogul, és több ideje lesz a teljes termést megtermelni, ha először beltéren kezdünk el velük foglalkozni. Február a tökéletes alkalom arra, hogy beltéren kezdjük el a palántákat, hogy elég erősek legyenek ahhoz, hogy megkeményedjenek, mielőtt elég meleg lenne ahhoz, hogy kint ültessünk. Akár WC-papír gurigákba is ültethetsz palántákat nagyon egyszerűen, olvasd el ITT, hogy hogyan!

#4. Kertészeti előkészület februárban: Komposztálj!

Komposztálni akár télen is lehet, igazából az év bármelyik szakaszában, tehát már most el is kezdheted, szorgalmasan dobálgatni a komposztra valót. Télen a hűvösebb hőmérséklet mellett lassabb a bomlási folyamat, de egyébként ezt is lehet gyorsítani. Nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Íme az általános útmutatónk a komposztáláshoz, sok-sok segítséggel!

#5. Kertészeti előkészület februárban: Pótold az őszi hagymák ültetését!

Az őszi hagymáknak hideg időszakra van szükségük a virágzáshoz, amikor az idő felmelegszik. Ideális esetben szeptember és december között kell ültetni. Azonban még akkor is virágoznak, ha később ültetjük el őket. Ha te lemaradtál volna erről a lépésről ősszel, akkor mutatjuk, hogyan lehet elültetni a hagymákat tavasszal ITT!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bika

a szm., a gímszarvas és a dámszarvas kifejlett hímje. (->szarvasmarha elnevezései) Tovább

juhnyáj

nagyobb számú juhból álló egység, amelyben ritkábban különböző korú és ivarú egyedeket... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet