Ültetés WC-papír gurigákba a kertben: a WC-papír gurigák kerti felhasználása

Ültetés WC-papír gurigákba – Újrahasznosítás a kertben

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A WC-papír gurigákat a legtöbben rögtön a kukába hajítják, amint „kiürülnek”, azonban a tapasztalt kertészeknek eszükbe sem jutna az efféle pazarlás. Ha szeretnél néhány palántát nevelni otthonodban, akkor egy-egy ilyen kartonguriga tökéletesen alkalmas erre a célra. Nézzük, hogy miről is van szó!

 WC papír gurigák használata a kertben

A szükséges eszközök

•    üres WC-papír gurigák vagy papírtörlő-gurigák
•    műanyag fólia
•    némi virágföld
•    az ültetésre szánt magok
•    olló
•    alkoholos vagy sima filctoll
•    egy műanyag ételhordó (vagy más tároló, amibe beleállíthatod a gurigákat)

A gurigák felhasználása

1. Vágd méretre a gurigákat

Vágd félbe a WC-papír gurigákat, hogy rövidebb hengerekkel dolgozhass. A papírtörlőkendők gurigáit többször is félbe kell vágnod, hogy elég kicsik legyenek.
Ez után végezz 6 db nagyjából 2,5 cm-s bevágást a gurigák egyik végén és hajtsd be őket középre – ez lesz a „cserepek” alja.

2. Töltsd fel a gurigákat

Töltsd fel a gurigákat sűrűn a virágfölddel, nagyjából egy centivel a perem alatt. Helyezd a gurigákat felállítva a műanyag tárolóra. Ez után egy pumpás flakonnal alaposan nedvesítsd be a talajt, majd ültess mindegyik gurigába legalább 2-2 magot.

3. Takard le a gurigákat

Miután elültetted a magokat és meggyőződtél róla, hogy mindegyik gurigában kellően nyirkos a virágföld, takard le a tárolót a műanyag fóliával.
A tárolót ne helyezd közvetlen napfénybe, és minden nap ellenőrizd a gurigákat. Fontos, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon, különben a magok nem fognak tudni kicsírázni. Miután a csírák kibújnak a virágföldből, leveheted róluk a műanyagot.

4. Gondoskodj a fényről

Amint a csírák kibújnak, rövid időn belül fényre lesz szükségük. Erre egy napsütötte ablakpárkány is elegendő lesz, főleg, ha nem szeretnéd hosszú távon bent nevelni palántáidat. Ha nincs erre alkalmas ablakod, akkor palántanevelő lámpákra lesz szükséged, hogy megfelelő fényviszonyokat biztosíts növényeidnek (amíg ki nem kerülnek a szabadba).

5. Gondoskodj palántáidról

Gondoskodj róla, hogy palántáid megfelelő hőmérsékletben, kellő fényviszonyok között nevelkedjenek, és persze, hogy elegendő vizet kapjanak. Eleinte fontos, hogy a talaj ne száradjon ki alattuk, de ne is áztasd át teljesen, nehogy kirohadjanak benne, vagy bepenészesedjenek.

Miközben arra várakozol, hogy kellően megerősödjenek a kiültetéshez (vagy hogy felmelegedjen az időjárás) készíts néhány naponta képeket palántáidról, hogy később láthasd, mennyit nőttek rövid időn belül!

6. Ültesd át a palántákat

Ha az időjárás odakint is elég meleg, akkor kezdd el kiszoktatni palántáidat. Minden nap egyre több időre vidd ki őket a szabadba, amíg egy egész napot kint nem töltenek. Ez után kiültetheted őket végső helyükre a kertben. Ne vedd le róluk a kartont kiültetéskor – ez idővel lebomlik a talajban és komposztként szolgál majd.

Amikor legközelebb kiürül egy WC-papír vagy papírtörlő guriga otthonodban, ne dobd rögtön a kukába! Gyűjts össze belőle néhányat és használd őket az otthoni ültetéshez!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhtenyésztés épületei

mindazok a korszerű és hagyományos épületek, amelyek a különböző termelési célból... Tovább

törés

A csontok folytonosságának megszakadásával járó sérülés.(csonttörés) Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság kert Kertészet