Tudj meg mindent a komposztálásról

Általános útmutató a komposztáláshoz

Szélesi Ferenc - Főkertész

A komposztálásról sok tévhit kering az interneten és az emberek között: sokak szerint túl bonyolult, kellemetlen szagokkal árasztja el a kertet, és rengeteg feltakarítanivalót hagy maga után. Nos, ezt legfeljebb csak azok a kertészek tapasztalják, akik nem értenek ahhoz, amit csinálnak. A komposztálás valójában egy meglehetősen egyszerű folyamat: egyszerűen csak szerezned kell némi organikus anyagot, és kialakítanod belőle egy halmot, ami aztán szép lassan fekete arannyá válhat kerted számára. Útmutatónkban minden fontos tudnivalót megosztunk a komposztálásról és annak folyamatáról!


Komposztálási kisokos mindenkinek

A komposztálás fajtái

Mielőtt egyáltalán komposztálni kezdenél, el kell döntened hogy hideg, vagy meleg módszert szeretnél-e alkalmazni. A hidegkomposztáláshoz nem kell más, mint egy adag kerti hulladék és/vagy organikus maradék a konyhából (kávézacc, gyümölcshéjak, tojáshéjak, stb.), amit aztán halomba rendezhetsz, vagy behajíthatsz egy komposztáló ládába. Ezek az anyagok durván egy év alatt lebomlanak és komposzttá válnak majd.

A melegkomposztálás egy komolyabb feladat, de gyorsabb eredményeket is kínál. Az év melegebb időszakaiban akár 1-3 nap alatt is elkészülhet a komposzt. Ehhez négy fontos „hozzávalóra” van szükség: nitrogénre, szénre, levegőre, és vízre. Ezek biztosítják a komposztálásban résztvevő mikroorganizmusok túlélését, ezzel felgyorsítva a folyamatot. Egy másik módszer az úgynevezett vermikomposztálás, amelynek az eredménye a gilisztahumusz (vermikomposzt). Ehhez trágyagilisztákra lesz szükséged amelyek szép lassan elfogyasztják a komposzthalomba dobott maradékokat, és levedlik nitrogénben gazdag bőrüket. Ezeket általában egyszerűen, olcsón be lehet szerezni.

Mit érdemes komposztálni?

A komposztálás segít, hogy kerti maradékaid se vesszenek kárba. Érdemes beszerezni egy külön gyűjtésre kijelölt bádogvödröt, vagy egyéb tárolót, amibe behajíthatod a komposztálásra szánt maradékokat konyhádban, hogy ne kelljen mindent egyenként kivinni a halomra. Komposztládát (amiben komposzthalmodat gyarapítod majd) készíthetsz házilag, vagy vásárolhatsz is magadnak egyet.

Szóval mi kerüljön a komposzthalomra? Általánosságban zöldség- és gyümölcsdarabokat, kávézaccot, tojáshéjakat, levágott növényrészeket, száraz leveleket, apróra vágott faforgácsot és fakérget, apróra szaggatott újságpapírt, és szalmát szokás komposztálni. Vannak olyan anyagok és maradékok is, amiket általánosságban nem javasolt komposztálni.

Ezek a húsok, olajok, zsírok, háziállatok (kutyák & macskák) ürüléke, tejtermékek, beteg növények részei, illetve gyomok. Valójában megfelelő módon ezek is komposztálhatók, hiszen organikus jellegükből adódóan előbb-utóbb lebomlanak, de komoly problémákat okozhatnak a kertben, ha az ember nem megfelelően kezeli őket. A következő oldalon bemutatom a komposztálás folyamatát! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-14

7 dolog, amit érdemes tudni az orchideák tartásáról

Az orchideák - bár valójában parazita növények - sokak kedvencei, hiszen elképesztően szépek. De hogyan kell őket gondozni? Erre ad néhány választ ez a cikk.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-15

Hogyan nevelj koriandert?

A koriander egy nagyon kedvelt fűszernövény, ráadásul gyógynövényként is nagyszerű. Megmutatom, mit szeret és mit nem, hogy te is nevelhess otthon ilyen növényt!

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

További cikkek ebben a témában


Szamos

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje korai-közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

magnak termesztett borsó növényvédelmi technológiája

a ->vetőmaggal terjedő és csírakorban károsító gombos betegségek ellen kaptánnal... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem