Tudj meg mindent a komposztálásról - Hogyan kezdjek neki a komposztálásnak?

hirdetes

Általános útmutató a komposztáláshoz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A komposztálásról sok tévhit kering az interneten és az emberek között: sokak szerint túl bonyolult, kellemetlen szagokkal árasztja el a kertet, és rengeteg feltakarítanivalót hagy maga után. Nos, ezt legfeljebb csak azok a kertészek tapasztalják, akik nem értenek ahhoz, amit csinálnak. A komposztálás valójában egy meglehetősen egyszerű folyamat: egyszerűen csak szerezned kell némi organikus anyagot, és kialakítanod belőle egy halmot, ami aztán szép lassan fekete arannyá válhat kerted számára. Útmutatónkban minden fontos tudnivalót megosztunk a komposztálásról és annak folyamatáról!

Komposztálási kisokos mindenkinek

A komposztálás fajtái

Mielőtt egyáltalán komposztálni kezdenél, el kell döntened hogy hideg, vagy meleg módszert szeretnél-e alkalmazni. A hidegkomposztáláshoz nem kell más, mint egy adag kerti hulladék és/vagy organikus maradék a konyhából (kávézacc, gyümölcshéjak, tojáshéjak, stb.), amit aztán halomba rendezhetsz, vagy behajíthatsz egy komposztáló ládába. Ezek az anyagok durván egy év alatt lebomlanak és komposzttá válnak majd.

A melegkomposztálás egy komolyabb feladat, de gyorsabb eredményeket is kínál. Az év melegebb időszakaiban akár 1-3 hónap alatt is elkészülhet a komposzt. Ehhez négy fontos „hozzávalóra” van szükség: nitrogénre, szénre, levegőre, és vízre. Ezek biztosítják a komposztálásban résztvevő mikroorganizmusok túlélését, ezzel felgyorsítva a folyamatot. Egy másik módszer az úgynevezett vermikomposztálás, amelynek az eredménye a gilisztahumusz (vermikomposzt). Ehhez trágyagilisztákra lesz szükséged amelyek szép lassan elfogyasztják a komposzthalomba dobott maradékokat, és levedlik nitrogénben gazdag bőrüket. Ezeket általában egyszerűen, olcsón be lehet szerezni.

hirdetes

Mit érdemes komposztálni?

A komposztálás segít, hogy kerti maradékaid se vesszenek kárba. Érdemes beszerezni egy külön gyűjtésre kijelölt bádogvödröt, vagy egyéb tárolót, amibe behajíthatod a komposztálásra szánt maradékokat konyhádban, hogy ne kelljen mindent egyenként kivinni a halomra. Komposztládát (amiben komposzthalmodat gyarapítod majd) készíthetsz házilag, vagy vásárolhatsz is magadnak egyet.

Szóval mi kerüljön a komposzthalomra? Általánosságban zöldség- és gyümölcsdarabokat, kávézaccot, tojáshéjakat, levágott növényrészeket, száraz leveleket, apróra vágott faforgácsot és fakérget, apróra szaggatott újságpapírt, és szalmát szokás komposztálni. Vannak olyan anyagok és maradékok is, amiket általánosságban nem javasolt komposztálni.

hirdetes

Ezek a húsok, olajok, zsírok, háziállatok (kutyák & macskák) ürüléke, tejtermékek, beteg növények részei, illetve gyomok. Valójában megfelelő módon ezek is komposztálhatók, hiszen organikus jellegükből adódóan előbb-utóbb lebomlanak, de komoly problémákat okozhatnak a kertben, ha az ember nem megfelelően kezeli őket. A következő oldalon bemutatom a komposztálás folyamatát! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


görögszéna (lepkeszeg, Trigonella foenum-graecum L.)

a pillangósok családjához tartozó, igénytelen, egyéves növény. Az ókorban már... Tovább

beruházás

a termelő és a nem termelő állóalapok létrehozására és korszerűsítésére irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem