Börtön jár a fatolvajoknak

Börtön jár a fatolvajoknak

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Áttörésként értékelik az erdészek azt, hogy a kiskunhalasi bíróság 18 év börtönbüntetést szabott ki az illegális favágók között. Ha feláll az új erdőtörvény szerinti erdővédelmi szolgálat is, akkor a mostani évenkénti tízmilliárdosra becsülhető lopási kár, rövid idő alatt felére, majd töredékére csökken.
Börtön jár a fatolvajoknak

Míg a világ olyan fejlett erdőkultúrájú országaiban, mint például az USA-ban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban fegyveres őrök védik a tolvajoktól a fát, addig Magyarországon évente - óvatos becslések szerint 300-500 ezer köbméter - fát lopnak. Ennek értéke legalacsonyabb, tűzifa árfolyamon számítva legalább tízmilliárd forint, de ha profik vágnak, akkor nem kizárt, hogy bútorgyártóknak „szállítanak", ekkor az érték máris a négyszeresére emelkedik.

Az erdőgazdálkodók áttörésként értékelik, hogy a természetkárosítás bűntette miatt 51 elkövető ellen folyó perben kihirdetett, elsőfokú ítéletében a Kiskunhalasi Városi Bíróság; az elsőrendű vádlott 8 év, a másodrendű vádlott 7 év, a harmadrendű vádlott 3 év börtönt kapott.
A fakitermeléssel foglalkozó család csaknem kétszáz hektár erdőt vásárolt meg, majd a fákat rövid idő alatt kivágta és értékesítette. A többi vádlottat ők fogadták fel a tarvágás elvégzésére. Az első és a másodrendű vádlott tiszta nyeresége 69 millió forint volt a szakértők szerint. Az eszmei kár összege pedig 123 millió forintra tehető.
Az előbbi eset azért nem egyedi, hiszen korábban is voltak már megnyert erdészeti perek, amelyeken természetkárosítás miatt születtek ítéletek. Spiegl János, a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a kiskunhalasi perben feltárt, és első fokon elítélt - 125 hektárt érintő - módszer nem számít lopásnak, legalábbis a klasszikus értelemben.


Az elkövetők, ugyanis az erdőtulajdonostól, vagyontalan vállalkozók nevében megvették az erdőt, s ezért a vételárat ki is fizették. Majd ezt az erdőt, a szakhatóság engedélye, és a különböző erdészeti járulékok és újratelepítési kötelezettség vállalása nélkül kitermelték. Vagyis ebben az esetben egyedül a társadalom károsodott. A szakhatóság a Kiskunhalason tárgyalt erdőírtással kapcsolatban, és rövidesen a bíróság elé kerülő másik ügyben is lefolytatta a vizsgálatot.


Utóbbiban megállapították a törvénysértést és ezért a - vagyontalan - tulajdonosokat 200 millió forint környezetvédelmi bírság megfizetésére kötelezték. De közben az ügyet átadták a rendőrségnek is. Az igazgató tapasztalatai szerint a mostani példás ítéletek mindenképpen elrettentő erejűek és valószínűleg a százhektáros nagyságrendű csalásokat megakadályozzák.


Horváth Iván a zalaegerszegi erdészeti hatóság igazgatója beszámolója szerint régiójukban már jogerős ítéletek is születtek hasonló, de sokkal kisebb ügyekben. Igen rövid idő alatt töredékére csökkent az illegális fakitermelés, amióta kiderült, hogy nemcsak - kétes sikerrel behajtható pénzbírság -, hanem börtönben letöltendő büntetés is jár érte.


Ez azonban csak az erdei bajok egyik forrása, mert a klasszikus értelemben vett fatolvajok is járják az erdőket, s lopnak fát maguknak fűtésre. Ám vannak bandákba szerveződött csoportok is, akik fatelepeket látnak el. Az új erdőtörvény több területen is változásokat hozott - mondta Nagy Dániel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.


Utóbbi kiterjesztette az erdészek jogkörét, s nyártól, ha ellenőrzik a favágókat, vagy a fát szállítót és nem tudják bizonyítani, hogy legálisan jutottak a fához, akkor a fát, a járművet, szerszámot is elkobozhatják a rendőrségi feljelentés mellett. Változás az is, hogy az egyes elkövetőknél a korábbi kisebb értékű falopások összeadódnak, ezért mostanában egyszerre csak keveset lopnak, amit otthon gyűjtenek, s ezt a nagyobb tételt éjszaka gyűjti össze a famaffia.


A főosztályvezető szerint az igazi védelmet az jelenti majd, ha felállhat az erdővédelmi szolgálat. Ez szolgálat működtetné azt a faanyag eredetigazolási rendszert, amely már minden kiterjedően követhetővé tenné a fa útját a kitermeléstől a felhasználásig. Megtudtuk azt is, hogy a szolgálat beindítása kormánydöntésre vár, s arra, hogy előteremtsék azt a közel félmilliárd forintot, ami hálózat felállításához szükséges, egyébként a továbbiakban az éves fenntartás is nagyjából ennyibe kerülne. A nemzetközi tapasztalatokra hivatkozó főosztályvezető szerint az első években megfeleződne a károkozás, s utána ez radikálisan tovább csökkenhetne.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lepkék (Lepidoptera)

a rovarok osztályának rendje. Két pár szárnyukat különböző festékanyagot tartalmazó... Tovább

barázda

az az árkos mélyedés, amely az ekével kiemelt talajszelet helyén marad vissza. A szántatlan... Tovább

Tovább a lexikonra