Lánchíd faktoring program mikro- és kisvállalkozások részére

Újraindult a Lánchíd faktoring program

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy évnyi kényszerszünet után ismét elindították a Lánchíd faktoring programot a mikro- és kisvállalkozások részére. A gazdasági tárca 3 százalékos kamattámogatást nyújt.
Lánchíd faktoring program mikro- és kisvállalkozások részére
A vállalkozói körbetartozások kezelésére vonatkozó kormányzati lépésekről szóló határozat értelmében a mikro- és kisvállalkozások részére 3 százalékos állami kamattámogatással, módosított támogatási feltételekkel és szükség esetén hitelgaranciával a gazdasági tárca újraindítja a Lánchíd faktoring programot.  
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint a támogatást a 2006. május 15. után kötött szerződésekre lehet igénybe venni.  
2003 szeptemberében indult  
A programot 2003 szeptemberében a GKM azzal a céllal indította el, hogy a mikro- és kisvállalkozások széles körében elterjessze a faktorálást mint a likviditásfinanszírozás fejlett gazdaságokban sikeres eszközét. A faktorálás keretében a finanszírozó szervezet megvásárolja és beszedi egy vele szerződő vállalkozás rövid lejáratú, halasztott fizetési határidejű, le nem járt követeléseit.  
A GKM a Lánchíd faktoring program keretében évi 3 százalékpont mértékű, egy vállalkozás esetében a támogatási szerződés futamideje alatt maximum 5 millió forint összegű kamattámogatást nyújt.  
Úgy tűnt, hogy a korábbi program egy átmeneti felfutás után nem tudta kellő mértékben növelni a faktorálásba bevont vállalkozások számát. A támogatási források szűkössége miatt ezért a GKM tavaly a program felfüggesztése mellett döntött.  
Rugalmasabb szabályokat alakítottak ki  
A újraindított Lánchíd faktoring programban a szabályok rugalmasabbá tételével, a Hitelgarancia Zrt. bekapcsolásával és a közreműködő faktorcégek körének a közeljövőben bekövetkező bővítésével kívánják a terméket sikeressé tenni a vállalkozók körében. A vállalkozások költségeinek csökkentése érdekében a minisztérium 3 százalékos kamattámogatást biztosít a programban résztvevő mikro- és kisvállalkozások részére.  
A 2006. május 15-én az újrainduló programban összesen 27 faktor tevékenységgel foglalkozó cég vesz részt.  
A GKM hamarosan közzéteszi a programban jelenleg részt nem vevő faktorcégek számára a csatlakozáshoz szükséges feltételeket.  
Csökkenhet a körbetartozás  
A körbetartozások által a legjobban sújtott kisvállalkozók finanszírozásának egyik legfontosabb akadálya a biztosítékul leköthető eszközeik szűkössége, alacsony jegyzett tőkéjük. Likviditásuk finanszírozását az eszközeik megterhelését elkerülő támogatott konstrukciók tudják a legmegfelelőbb módon szolgálni. A GKM reményei szerint a tárgyi fedezetet nem igénylő Lánchíd faktoring program hatékonyan javítja a kisvállalkozások működési feltételeit, és enyhíti majd a körbetartozások által felhalmozódott feszültségeket.  

Forrás: www.magyarorszag.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kapcsolódási csoport

egyazon kromoszómában levő valamennyi gén összessége; ezek a többi kapcsolódási csoportba... Tovább

birka (bürge, birge, berbécs)

idegen eredetű, de a köznyelvben meghonosodott elnevezés, ami kezdeten az idegen eredetű juhok,... Tovább

Tovább a lexikonra