Fűben-gyöngyben orvosság

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Fűben-gyöngyben orvosság

Télen is üzemel a cserhátsurányi gyógynövény- feldolgozó. Mezei zsurlót aprít a szecskavágó, majd az aranyvessző, a cickafark kerül sorra, s beindult a februárig tartó fagyöngyszezon is. A növényeket kizárólag külföldön értékesítik.
Fűben-gyöngyben orvosság

– Édesapám, Nagy Mihály nagy tudású kertész szakember, több mint harminc évig dolgozott a mohorai gyógynövényes cégnél. Ő alapította ezt az üzemet is, tizennyolc évvel ezelőtt. Közel a hetvenhez még ügyvezetője a cégnek, de már átadta a stafétabotot nekem és a feleségemnek – mondja Nagy Attila, aki közgazdász végzettségű. – Szíve-lelke ezé a vállalkozásé. Mintegy 40-50-féle gyógynövényt vásárolunk föl az ország minden tájáról, s a félkész termékeket teljes egészében exportáljuk. Ebben a zsákban például a vadgesztenye darabolt, nem porítjuk, héjastól megy Németországba. A vágott, szárított fagyöngynek nem a termésére, hanem a levelére van vevő. Vérnyomáscsökkentő cseppek készülnek belőle, sajnos, már én is fogyasztom. Stábunk alig tíz emberből áll, a gépeket főleg férfiak kezelik. Évente körülbelül 200 tonna gyógynövényt szállítunk külföldre, Európától Amerikáig.

hirdetes

– A majd félszázból egyforma arányban?

hirdetes


– Dehogy! Mikor mire van éppen kereslet. Idén például a vízhajtó, vértisztító csalánlevél volt a favorit. Fontos, hogy tiszta, vegyszermentes környezetből gyűjtsék, de ez érvényes minden általunk átvett növényre. Itt helyben az Ipoly Erdő Zrt.-vel vagyunk kapcsolatban, de akad olyan magánerdő-tulajdonos, aki nem engedélyezi a gyűjtést. A gyűjtők többsége egyébként nő. A csalánlevél kilójáért idén 450 forintot fizettünk. A piac mindig hektikus, aztán vannak böjtös időszakok az időjárás miatt, és sajnos egyre kevesebben hajlandók gyógynövényt gyűjteni. Néhány éve az orbáncfű iránt óriási volt a kereslet, mert a sajtó felfújta, hogy kiváló antidepresszáns hatású. És éppen akkor alig termett belőle, hiánycikk lett. Rá két évre viszont kiderült, hogy a vevők szerint mégsem olyan jó, amilyennek beharangozták, és visszaesett a kereslete. A válság miatt most még az építőiparban dolgozó férfiak is gyűjtésre fanyalodtak. De ha újra fellendül a gazdaság, megint kevesebben lesznek, s ez hosszú távon megpecsételheti a gyógynövény-feldolgozás sorsát. Itt, Nógrád megyében már csak ketten vagyunk talpon, a többiek inkább csak névlegesen működnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


ivar (nem, szexus)

az ivarosan szaporodó (szaporodás) élőlények eltérő sajátsága. Az egyedek aszerint, hogy... Tovább

hidraulikus motor (hidromotor)

forgó mozgással működő berendezés, amely a munkafolyadék hidrosztatikus energiáját... Tovább

Tovább a lexikonra