Elképesztő mi mindenre jó a tej! Ezért fogyassz tejet!

A tejnek elképesztő hatása van a szervezetedre nézve! Nézd meg te is!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szokták ajánlani, hogy fogyasszon naponta legalább fél liter tejet vagy azonos minőségű tejterméket, amely biztosítja a napi kalciumszükséglet nagy részét.

tej

A tehéntejjel, annak előnyeivel, sőt negatív hatásaival kapcsolatban számos mítosz kering.

Az egy főre jutó tejfogyasztás az elmúlt tíz évben évente több mint 12 literrel csökkent, ami azt jelenti, hogy ma már havonta közel egy literrel kevesebb tejet fogyasztunk, mint 2000-ben. Összeállítottunk egy tízes listát az alapvető kérdésekről, és egy dietetikus szakértő segítségét kértük a megválaszolásukhoz.

Miért olyan létfontosságú?


Turcsák Katalin dietetikus szerint a tejnek szerepe van az étrendünkben. A legjelentősebb kalciumforrásunk, tartalmazza a felszívódásához szükséges D-vitamint, a tejben található cukrot, a laktózt, és teljes értékű, könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz.

A kalciumfogyasztásnak elegendőnek kell lennie a megfelelő csonttömeg fenntartásához. Bár a maximális csonttömeget 25-30 éves korban érjük el, a csontsűrűséget rendszeres tejfogyasztással és testmozgással kell fenntartani egész életünkön át.

Bizonyos esetekben azonban, például genetikai anyagcsereproblémák, PKU, cukorbetegség vagy epehólyagbetegség esetén nem javasolt, vagy csak mértékkel ajánlott.

A cukorbetegeknek kerülniük kell a reggeli és délutáni tejfogyasztást, mivel megemeli a vércukorszintet, délután maximum 1-1,5 dl javasolt.

Mennyi tejet kellene naponta fogyasztanunk?


Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vezető dietetikusa szerint napi fél liter 0,1-1,5 százalék zsírtartalmú tej vagy ezzel egyenértékű kalciumtartalmú tejtermék (5 dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány sajt) fedezi egy felnőtt napi kalciumszükségletének nagy részét.

Mivel a gyermekorvosok úgy vélik, hogy az újszülöttek gyomor-bélrendszere nem képes megfelelően megemészteni a tehéntejet, ezért nem javasolják, hogy a csecsemők étrendjébe korai életkorban (12 napos kor előtt) beillesszék.

Mi az a UHT?


Az "UHT" kifejezés az "Ultra High Temperature Treated" (ultramagas hőmérsékleten kezelt) kifejezést jelenti, és a feldolgozás típusára utal. Aszeptikus (csíramentes) légkörben a tejet néhány másodpercig extra magas hőmérsékletre (135 °C) melegítik, majd gyorsan lehűtik és többrétegű dobozba töltik. Ez a módszer megakadályozza, hogy a tej fénynek és levegőnek legyen kitéve. Ez a forma többféle zsírtartalommal kapható, és nagyon hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik.

A pasztőrözés kétféle módszerrel végezhető 100 °C alatti hőmérsékleten. A cél a baktériumok számának olyan mértékű csökkentése, hogy azok már ne jelentsenek egészségügyi kockázatot. Ezek a termékek három-öt napon keresztül fogyaszthatók.

Tejes ital?

A tejalapú italok több mint 50%-ban, de kevesebb mint 70%-ban tartalmazhatnak sima tejet, és készülhetnek íróval, tejsavóval, permeátummal (alacsony fehérjetartalmú melléktermék), esetleg vízzel vagy ezek kombinációjával, valamint egyéb élelmiszerekkel és adalékanyagokkal - olvasható a Magyar Élelmiszerkönyvben. A tej kifejezést azonban, még összetett szóként sem szabad használni a megnevezésükben.

Zentai Andrea szerint "a tej alapú vagy reggeli italok fehérje- és kalciumtartalma lényegesen alacsonyabb, mint az azonos térfogatú tejeké".

Mit tegyünk a friss, pasztőrözetlen tejjel?

A fejés után a nyers tejet leszűrjük, gyorsan lehűtjük, és így tároljuk. Fogyasztás előtt feltétlenül fel kell forralni, hogy garantáltan biztonságosan fogyasztható legyen. A kiváló minőségű házi tejben lévő tejsavbaktériumok hatására a tej magától megalvad, így nincs szükség a felforralására. Öntse a tejet egy bögrébe vagy tálba, és hagyja egy-két napig a pulton állni; a tetején tejzsír keletkezik, ami valóban tejföl, és felhasználható.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

99/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A mezõgazdasági vállalkozások által de minimis támogatásként igénybe vehetõ intézményi... Tovább

Lipthay Béla Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola

Egyetem Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Állatgondozó;... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek