fejés

fejés

hirdetes

a ->tejnyerés technológiai láncolata. A —>tejleadást idegingeri hatásra termelődő hormonok szabályozzák. Az ingerületek kiváltásában főleg a feltételes reflexeknek van szerepük; ezek rövid idő alatt kialakulnak. Az oxitocin a tejleadást megindító hormon, a véráramba jutva a kosársejtek összehúzódásával és a tőgy záróizmainak ellazításával szabályozza a tejleadást. Az oxítocinhatás kedvező esetben is csak mintegy 6—8 percig tart. Ennyi idő áll rendelkezésre az ingerhatás megindításától a fejés befejezéséig, hogy a tőgyben tárolt tejet maradéktalanul ki lehessen nyerni. Alapvetően két fejési módszer különböztethető meg: a kézi fejés és a gépi fejés Kézi fejés: még a legmodernebb tehenészeti telepen is előf., jóllehet jelentősége a gépi fejéshez viszonyítva alárendelt. Marok-fejéskor a fejő a tőgybimbó tövét a mutató- és hüvelykujjával elszorítja, majd a többi ujjának egymásutáni zárásával a bimbócsatornából a tejet kipréseli. Gépi fejésnél a fejőgéppel szemben támasztott igények a következőkben foglalhatók össze. Tökéletesen ki kell fejni a tejet, a tej összetételében ne legyen elváltozás, a higiéniai követelmények maradéktalanul érvényesüljenek, termelékenyen és gazdaságosan kell könnyíteni a fejők munkáját, az állat szervezetét — elsősorban a tőgyét — ne károsítsa, a fejt tehénnek ne okozzon kellemetlen érzést. A szakszerű fejéshez (legyen az kézi v. gépi) bizonyos előkészítési munkaműveletek tartoznak, így: a tehenet fel kell készíteni a tejleadásra, az oxitocinhormon-hatást ki kell váltani, megfelelő higiénés körülményeket kell teremteni a csíraszegény tej nyeréséhez. Az előkészítés három fázisra osztható. A tőgy lemosásával kezdődik, majd letörlésével és masszálásával folytatódik. Az első tejsugarakat ellenőrzés céljából, lehetőleg sötét falú pohárba, tőgynegyedenként külön-külön kell kifejni; ennek célja a tej szemmel elvégezhető vizsgálata, hogy a tej a normálistól eltér-e v. nem, színe, szaga, konzisztenciája az egészséges tejre jellemző-e. A felsorolt fejés-t előkészítő munkaműveletek legfeljebb 1—2 percig tarthatnak! Ezután a fejőgép felhelyezésével a fejést azonnal meg kell kezdeni. A gépi fejés fő időszaka a fejőkelyhek felhelyezésétől, ill. a tejbeáramlás megindulásától kezdődik és tart mindaddig, amíg a tej megszakítás nélkül folyik. A jól és könnyen fejhető tehenek a fejési főszakasz egy percére vonatkoztatva átlagosan 2—3 kg tejet képesek leadni. Amikor a tej megszakításokkal folyik a tej vezetékben (rendszerint ezt a légbuborékok megjelenése is jelzi), meg kell kezdeni a gépi után-fejést. Ez abból áll, hogy a fejő az előkészítés idején végzett masszáláshoz hasonlóan megemelgeti, majd körkörös mozdulatokkal lefelé simítja az egyes tőgynegyedeket. Rendszerint a hátulsó tőgynegyedek szorulnak további után-fejésre. A szakszerűen végzett gépi fejéssel az összes tej kifejhető (kivéve az ún. visszamaradó tejet, amely csekély mennyiségű és a tejjáratokban marad vissza), kézi utócsepegtetésre ált. nincs szükség. A fejés befejeztével a tőgyet ismét szárazra kell törölni, hogy a bimbó végeken cseppekben maradt tej ne szolgálhasson táptalajul a baktériumoknak. A fejés végső művelete a tőgybimbók fertőtlenítése, ami permetezéssel v. bemártásos fürösztéssel történhet.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

A magyar tyúkokra valóban mindenki nagyon büszke lehet, ugyanis világhíresek. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a magyar tyúkok történetéről! 

A legveszélyeztetettebb magyar kutyafajta – Az erdélyi kopó

A legveszélyeztetettebb magyar kutyafajta – Az erdélyi kopó

Az erdélyi kopó a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő magyar kutyafajta, érdemes nagyon odafigyelnünk rá, mivel nagyon értékes. Most mindent elmondok nektek az erdélyi kopóról! 

Nagy-Magyarország öröksége – Az erdélyi kopasznyakú tyúk

Nagy-Magyarország öröksége – Az erdélyi kopasznyakú tyúk

Mostani cikkemben egy nagyon különleges tyúkfajtát mutatok be nektek, tartsatok velem és ismerkedjetek meg közelebbről az erdélyi kopasznyakú tyúkkal!

A Kárpátok pónija – A hucul bemutatása

A Kárpátok pónija – A hucul bemutatása

A kárpátok póniját mutatom most be nektek, ami nem más, mint a hucul. Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről ismét egy nagy büszkeségünkkel! 

Világhíres magyar juhfajta – A magyar racka bemutatása

Világhíres magyar juhfajta – A magyar racka bemutatása

Az egész világon ismerik a magyarok nagy büszkeségét, a juhok gyöngyszemét, a magyar rackát. Mostani cikkemben elmondom, miért olyan különleges ez a juhfajta! 

Az 1000 évig élő csodanövény – A páfrányfenyő

Az 1000 évig élő csodanövény – A páfrányfenyő

A világ egyik legősibb növénye, ami képes akár 1000 évig is élni, mostani cikkemben bemutatom nektek a páfrányfenyőt!

Magyar kutyabüszkeségeink – A magyar agár

Magyar kutyabüszkeségeink – A magyar agár

Magyar kutyafajtáink közül most a magyar agarat mutatom be nektek, érdemes megismerkednetek közelebbről ezzel a csodálatos kutyafajtával! 

A téli retek termesztése

A téli retek termesztése

A téli retket mindenkinek érdemes fogyasztania, mivel számtalan jótékony hatással rendelkezik, mostani cikkemben azt mondom el nektek, hogyan termeszthetitek saját kezűleg!

Amiről kevés szó esik - A torma betegségei

Amiről kevés szó esik - A torma betegségei

Érdekes, de valóban kevés helyen lehet olvasni a tormát megtámadó betegségekről és az ellenük való védekezésről, éppen ezért különösen ajánlom írásomat mindenkinek!

A retek fajtái - Melyiket termesszem?

A retek fajtái - Melyiket termesszem?

A reteknek számtalan fajtája van, de most csak azokból sorolunk fel néhányat, amikkel érdemes próbálkozni a kertben. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyiket válaszd, akkor próbálj...

Az alig ismert csoda - Minden a vizitormáról

Az alig ismert csoda - Minden a vizitormáról

A vizitorma nagyon különleges, számtalan előnye van annak, ha ismeri az ember a jótékony hatásait, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vizitormáról, tartsatok velem!

Érdekességek a rebarbaráról - Ezért lesz a kedvenced!

Érdekességek a rebarbaráról - Ezért lesz a kedvenced!

A rebarbara egy nagyon különleges és sokoldalú növény, ami nem árt, hogyha a kedvenceddé válik, nézzük, mit érdemes tudni a rebarbaráról!