koca tejtermelése, koca laktáció, ellés, föcstej, kocatej

Kiszállító és termelő kereső

koca tejtermelése

hirdetes

a koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart. Az elválasztott tej mennyisége a 20-23. napig folyamatosan nó, ekkor a napi tejtermelés mintegy másfélszerese az első hetinek. Ezt követően fokozatosan csökken, a 40. nap körül már csak az első napi mennyiséget, a 60. napon pedig annak csupán 3/4 részét teszi ki (laktációs görbe). A kocák napi átlagos tejtermelése tág határok (2-71) között mozog, amit a fajta, ezen belül az egyedi tulajdonságok (az életkor, a takarmányozás, a szoptatott malacok száma, a szoptatások gyakorisága stb.) nagymértékben befolyásolnak. Az egyes csecsbimbók tejtermelése sem azonos, az elülső csecsbimbópárok ált. többet, a hátulsók kevesebbet termelnek. Az ellés utáni első 3-4 napon a sárgás színezetű, sűrű, 12—16% fehérjetartalmú, 4-9% zsírtartalmú, mészben, foszforban, vitaminokban és a különösen fontos immunanyagokban gazdag föcstej termelődik. A szopós malacok a számukra nélkülözhetetlen védőanyagokhoz (a gamma-globulinokhoz) csak a föcstej felvételével jutnak. Mivel ezeket a malacok csak a születést követő 24-36 óráig képesek felvenni, a fertőzések elleni védelmükhöz különösen fontos, hogy minél előbb és minél nagyobb mennyiségben jussanak föcstejhez. A kocatej átlagosan 18% sza.-ot, 6% fehérjét, 7% tejzsírt, 4% cukrot és 1% hamut tartalmaz. A tej összetétele a laktáció folyamán erősen ingadozik, sőt kocánként is nagymértékben különbözik. A koca tejtermelésének megítélése közvetett úton, a malacok testtömeg-gyarapodása alapján történik. Ált. a 21 napos alomtömeget veszik figyelembe, mivel eddig az időpontig a malacok a szilárd takarmányokból olyan keveset vesznek fel, hogy az abból adódó gyarapodásuk elhanyagolható. Bár a 21 napos alomtömeg csupán a koca laktációjának az első harmadáról tájékoztat, elegendőnek tartják a koca tejtermelésének a megítéléséhez, mivel a tenyésztői törekvések egyre inkább a malacok korai választására irányulnak
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Hasznos tudnivalók a pozsgafáról

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

Érdemes neked is szerezned egy pozsgafát, ugyanis nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is, ráadásul úgy működik, mint egy igazi pénzmágnes! Mutatom, hogy gondozd helyesen! 

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Ez az orchidea szétültetésének titka!

Az orchidea nagyon sok ember kedvenc virága. Azt is tudják viszont sokan, hogy az orchidea igencsak kényes növény. Ennek ellenére sok orchidea faj szépen növekedik az otthoni...

Paprikák tartósítása

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

A paprikák sokoldalú gyümölcsök, amikből sokan előszeretettel termesztenek nagyobb mennyiségekben kertjükben. Vannak azonban olyan évek, amikor az ember nem tudja, vagy nem akarja...

Karácsonyi kaktusz nevelése, karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz bemutatása

Karácsonyi kaktusz gondozása

Habár a karácsonyi kaktusz több néven is ismert (például húsvéti kaktuszként), a növény tudományos neve, „Schlumbergera bridgesii”. Ez a népszerű, télen virágzó...

Termesszünk sikeresen málnát

Málnatermesztési kisokos mindenkinek

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcsünkről fogunk most beszélni, ami nem más, mint a málna! És hogy miért éppen most? Mert ősszel kell telepítenünk a málnatöveket ahhoz,...

Minden az örökzöldekről

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

Az örökzöld fákat egész évben zöld leveleikért és kecses formájukért tartják nagy becsben. Ha megfelelő helyre ültetik őket, valójában nem igényelnek túl sok...

Minden a banánfa teleltetéséről

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

Ha úgy döntöttél, hogy banánfát szeretnél nevelni birtokodon, akkor bizonyára utána néztél már annak is, hogy ezek a trópusi növények nem feltétlenül tűrik jól azt a téli...

Tudj meg mindent a levendula metszéséről

Hogyan metsszük a levendulát?

Szívósságának és hosszú virágzási szezonjának köszönhetően ezt a napsütést és szárazságot is jól tűrő félcserje tűrőképessége és jellegzetes, utánozhatatlan illata...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

A sündisznók gondozása

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Ezekben a hetekben is küzdenek a sündisznók azért, hogy elegendő zsírréteget halmozzanak fel a téli hideg beállta előtt. A sünök akár meg is fagyhatnak téli vackukban, hogyha...

Szőlőlekvár készítésének menete

Szőlőlekvár készítése

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit...

Komposztálás hidegben

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani,...