koca tejtermelése
a koca laktációja az elléstől a malacok elválasztásáig (30-70 napig) tart. Az elválasztott tej mennyisége a 20-23. napig folyamatosan nó, ekkor a napi tejtermelés mintegy másfélszerese az első hetinek. Ezt követően fokozatosan csökken, a 40. nap körül már csak az első napi mennyiséget, a 60. napon pedig annak csupán 3/4 részét teszi ki (laktációs görbe). A kocák napi átlagos tejtermelése tág határok (2-71) között mozog, amit a fajta, ezen belül az egyedi tulajdonságok (az életkor, a takarmányozás, a szoptatott malacok száma, a szoptatások gyakorisága stb.) nagymértékben befolyásolnak. Az egyes csecsbimbók tejtermelése sem azonos, az elülső csecsbimbópárok ált. többet, a hátulsók kevesebbet termelnek. Az ellés utáni első 3-4 napon a sárgás színezetű, sűrű, 12—16% fehérjetartalmú, 4-9% zsírtartalmú, mészben, foszforban, vitaminokban és a különösen fontos immunanyagokban gazdag föcstej termelődik. A szopós malacok a számukra nélkülözhetetlen védőanyagokhoz (a gamma-globulinokhoz) csak a föcstej felvételével jutnak. Mivel ezeket a malacok csak a születést követő 24-36 óráig képesek felvenni, a fertőzések elleni védelmükhöz különösen fontos, hogy minél előbb és minél nagyobb mennyiségben jussanak föcstejhez. A kocatej átlagosan 18% sza.-ot, 6% fehérjét, 7% tejzsírt, 4% cukrot és 1% hamut tartalmaz. A tej összetétele a laktáció folyamán erősen ingadozik, sőt kocánként is nagymértékben különbözik. A koca tejtermelésének megítélése közvetett úton, a malacok testtömeg-gyarapodása alapján történik. Ált. a 21 napos alomtömeget veszik figyelembe, mivel eddig az időpontig a malacok a szilárd takarmányokból olyan keveset vesznek fel, hogy az abból adódó gyarapodásuk elhanyagolható. Bár a 21 napos alomtömeg csupán a koca laktációjának az első harmadáról tájékoztat, elegendőnek tartják a koca tejtermelésének a megítéléséhez, mivel a tenyésztői törekvések egyre inkább a malacok korai választására irányulnak

Ismerd meg a kerted részleteit
Minden kert egyedi, megvan a maga feltételrendszere, és ha ezeket jól megismered, jó úton haladsz afelé, hogy jó kertész legyen belőled. Bár nagy a kísértésnél, hogy elrohanj a...

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben
A hosszú, csapadék nélküli meleg idő arra emlékeztet bennünket, hogy a víz értékes áru. Amikor a szárazság aszályossá válik, és a tömlőcsövek tilalmát bevezetik,...

Tél kedvelő növények
Egyes növényeknek nem okoz gondot a téli időjárás, sőt a hó sem, hiszen hótakaró alatt is virágzik, nézzük, mivel díszítheted kertedet télen!

Így termessz téli retket
A téli retket mindenkinek érdemes fogyasztania, mivel számtalan jótékony hatással rendelkezik, mostani cikkemben azt mondom el nektek, hogyan termeszthetitek saját kezűleg!

Bemutatkozik az oregánó
Az oregánó egy szép évelő növény, melyet fűszernővényként használunk elősorban.

Az ország legszebb biciklis útszakaszai
Amikor sokan panaszkodnak a magas benzinárak, és mindenféle ehhez kapcsolódó korlátozás miatt, én rendszerint csak mosolygom magamban, és arra, gondolok, hogy milyen jó, hogy van...

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket
Rendkívüli intézkedések segítik az aszálykár sújtotta termelőket. Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az...

Elképesztő! Vadfűből készítik a biológiailag lebomló szívószálat
Volt tanárom erre csak annyit mondott, hogy „volt idő, mikor hazai alapanyagból készítették, úgy hívták, hogy szalmaszál”. És milyen igaza van, emlékszek még arra az...

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!
Rengeteg kérdés érkezik felénk a tyúkok tojásaival kapcsolatban – honnan származik, milyen tartásból, milyen minőségű és még sorolhatnám. Cikkünk most azért íródott,...

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel
A világ a négy falon túl kezdődik csak el igazán… Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást....

Amiről kevés szó esik - A torma betegségei
Érdekes, de valóban kevés helyen lehet olvasni a tormát megtámadó betegségekről és az ellenük való védekezésről, éppen ezért különösen ajánlom írásomat mindenkinek!