Mikor kezd el kihajtani a fűmag? - Szakértői tippek, a fűmag növekedésével

Mikor kezd el nőni a fűmag? Szakértői tippek az időzítésekről és a növekedési ütemekről

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fedezd fel, mennyi időbe telik, amíg a fűmag növekedésnek indul, hogy gyönyörű, buja pázsitot tervezhess kertedbe.

fűmagvetés

Mikor kezd el kihajtani a fűmag?


Az év fontos időpontja, amikor a fűmag növekedni kezd, azonban ez a helyi éghajlattól, időjárástól, a választott fűmag típusától és az évszaktól függően változik.

Mint minden magnak, a fűmagnak is kedvező körülményekre van szüksége ahhoz, hogy csírázzon és kikeljenek a hajtások. Tisztában kell lennünk a pázsitfűfélék eltérő növekedési ütemével is – némelyik gyorsan növő fűmag, és csak néhány nappal a vetés után csírázik és elkezd növekedni, míg mások néhány hétig vagy tovább eltartanak.

Tehát akár egy elfáradt füves területet szeretnénk felfrissíteni, akár otthoni pázsitot szeretnénk megművelni a semmiből, az előre tervezés nagyban hozzájárulhat kerti projektünk sikeréhez. Számos vezető iparági szakértőnek tesszük fel azt a kérdést, hogy mikor kezd el növekedni a fűmag, így nem vesztegetheted az idődet otthoni pázsitod tökéletesítésére.

Szakértői tippek, a fűmag növekedésével kapcsolatban


Mint minden növény, a gyepfű is ösztönözhető a csírázásra, ha az alapelemek megfelelőek. „Általában a magoknak meleg, nedves körülményekre van szükségük, megfelelő fénnyel és tápanyagokkal a legjobb csírázáshoz és növekedéshez” – mondja kertészünk. Ha a tényezők kombinációját helyesen állítjuk be, akkor egyes fűfajták esetében akár egy hét vagy 10 nap múlva is kikelhet az új fű.

Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mikor kell elültetni a fűmagot, hogy a legjobb esélyt adjuk a jó növekedésre. A legtöbb régióban a kora ősz és a késő tavasz az ideális évszak a fűmag vetésére. Ősszel ugyanis lesz ideje kicsírázni és kiereszteni az erős gyökereket, mielőtt beköszönt a hideg, míg tavasszal a talaj a tél után felmelegszik, és a fűmagnak még az igazán meleg, száraz idő beköszönte előtt van esélye kinőni.

Figyelmeztetnünk kell azonban, hogy a túl korai tavaszi vetés, ha fennáll a késői fagyok veszélye a zónában, megállíthatja a csírázást. Bizonyos típusú fűmagok nehézségekbe ütközhetnek a fagy után, ami azt jelenti, hogy tovább tart, amíg a pázsit megnő.


Az új pázsithoz használt fűmag típusa is hatással lesz arra, hogy mikor kezd el növekedni. A fűmag alapvetően két kategóriába sorolható – hűvös és meleg évszakos fűfélékre. Ha megtudod, melyik virágzik a területeden, pillanatok alatt zöldellő pázsitot növeszthetsz. A hűvös évszakú pázsitfűfélék hűvösebb éghajlaton, mérsékelt csapadékkal virágoznak, míg a meleg évszakban élő fajok a melegebb hőmérsékletet részesítik előnyben, több esővel vagy öntözéssel.

A meleg évszakban a pázsitfűfélék általában gyorsan termesztenek; jellemzően az ültetés után 7-14 napon belül kihajt, a hőmérséklettől és a csapadéktól függően. Míg a hűvös évszakban a fűmagok, például a csenkesz és a rozs jobban tolerálják a hidegebb hőmérsékletet, mint a meleg évszakban élő társaik, így tovább tart a kihajtásuk, ami a telepítés után 14-21 nap lehet.

Ideális feltételek a fűmag termesztéséhez


A megfelelő időzítésen kívül négy fő szempontot is figyelembe kell venni a fűmag elültetésekor, ha a magból buja, egészséges pázsitot szeretnénk alakítani. Ezek a talaj, a hőmérséklet, a nap és a gyalogos forgalom.

A talajhőmérséklet állandósága kulcsfontosságú tényező a sikeres csírázáshoz, függetlenül attól, hogy a pázsit felfrissítését tervezzük vagy a nulláról kezdenénk az új termesztését.

A hűvös szezonban a gyepfűmagok akkor csíráznak a legjobban, ha a talaj hőmérséklete állandóan 10˚C körül van, és megfelelő a talajnedvességük. A vetést általában szeptemberben végzik az északi országrészeken, de az adott éghajlattól és régiótól függően változhat. Ez segít elkerülni a korai fagykárosodást, amely akkor fordulhat elő, ha a vetést a vegetációs időszak késői szakaszában végzik.

Mennyi a fűfélék átlagos csírázási ideje?


A fűmag csírázási periódusa nagymértékben függ a kulcsfontosságú növekedési feltételektől, beleértve az átlagos talajhőmérsékletet, nedvességet, természetes fényszintet és talajtípust. Az átlagos növekedési idő a vetőmag fajtájától függően is változik, de általában az alábbiak szerint alakulnak:

Csírázási arány hűvös évszakhoz tartozó fűfélékhez

Kentucky Bluegrass: általában 14-30 nap
Hajlított fű: 10-14 nap
Rozsfű: a magvak általában 7-14 napon belül kinőnek
csenkesz: 14-28 nap körül
Csírázási arányok meleg évszakban

Bermuda fű: körülbelül 10-14 nap
Zoysia fű: átlagosan 21 nap
Szent Ágoston: 7-14 nap körül
Bivaly: 7 naptól, ha a körülmények optimálisak

Hogyan tehetem gyorsabbá a fűmag csírázását?


Ha azt szeretnéd, hogy fűmagod a lehető leggyorsabban növekedni kezdjen, miután elvetetted, emlékezz néhány kulcsfontosságú pontra.

Válaszd ki a helyhez legjobban illő fűmagot.

Készítsd elő a területet a talaj gereblyézésével, hogy meglazítsd, távolíts el a köveket és a gyomokat.

Alkalmazz vetés előtti műtrágyát, és öntözd meg.

Egyenletesen vidd fel a magokat a területre, nyomd le őket, és tartsd nedvesen a talajt.

Kerüld az újonnan elültetett fűmagra járást, mert ez gátolhatja annak csírázását és növekedési ütemét.

Vetés után vigyél ki műtrágyát, ha előtte nem tetted meg. Tápláljuk a feltörekvő füvet úgy, hogy körülbelül havonta műtrágyázzuk a pázsitot, hogy a pázsit zöld és sűrű legyen.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

abszorpció

gázok elnyelése, oldódása folyadékokban v. szilárd anyagokban. Az abszorbeálódott gáz... Tovább

magágy (vetőágy)

a mag befogadására előkészített talajréteg. Akkor jó, ha a —>vetőmag körül... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés