Az EU moszkvai delegációjának vezetôje, Marc Franco nagykövet április 18-án konzultációt szervezett a tagállamok képviselôi számára, amelyen Szergej Dankvert, az orosz Állategészségügyi és Növényvédel

Konzultáció az állat- és növényegészségügyi EU-s exportbizonyítványok problémáiról

dr. Kemény Ádám
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az EU moszkvai delegációjának vezetôje, Marc Franco nagykövet április 18-án konzultációt szervezett a tagállamok képviselôi számára, amelyen Szergej Dankvert, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat vezetôje is részt vett. A megbeszélés elôzménye az,hogy Szergej Dankvert korábban levelet intézett az EU-delegációhoz, hivatkozva az élelmiszer-szállítmányokkal kapcsolatban szerinte egyre gyakrabban elôforduló hamisított exportigazolásokra, s a problémával kapcsolatban értekezlet összehívását javasolta az EU-tagországok részvételével.
Konzultáció az állat- és növényegészségügyi EU-s exportbizonyítványok problémáiról

A konzultáción Szergej Dankvert ismertette az oroszországi közigazgatási reform keretében az állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat létrehozására tett intézkedéseket. Elmondta, hogy a szolgálatnak az országos központon túlmenôen 75 regionális szervezete van, a munkatársak összlétszáma meghaladja a 22 ezret. Jelenleg folyamatban van a már létrehozott struktúrák létszámának feltöltése, illetve az elôdszervezetek feladatainak átvétele. Hangsúlyozta, hogy a szolgálat kizárólag felügyeleti és ellenôrzési
feladatokat lát el, szabályozási funkciói nincsenek.


Megismételve a hivatkozott levélben tett megállapításait, elmondta: egyre tömegesebben fordul elô az EU-ból származó élelmiszertermékek vonatkozásában, hogy nem létezô cégek, hamisított exportbizonyítványokkal ellátott szállítmányait szûrik ki az oroszországi hatóságok. A probléma súlyosságát érzékeltetve néhány példát is kiemelt a közelmúltból: a dán partnerhatóság részére vizsgálatra átadott 79 exportbizonyítványból 72 bizonyult hamisnak; a francia hatóságoknak egyetlen hónap alatt 5 ezer hamis igazolást prezentáltak; 4 ezer tonna indiai eredetû marhahúst regisztráltak, hamburgi feladással, német, illetve dán áruként megjelölve.
Kiemelve, hogy mindezek csak példák, a szolgálat vezetôje azt érzékeltette, hogy részükrôl általában is megingott a bizalom az EU állategészségügyi és növényvédelmi szolgálatai, illetve élelmiszer-biztonsági rendszere iránt.

Szergej Dankvert utalt arra, hogy kétségei vannak afelôl, hogy az április 1-jétôl részlegesen, július 1-jétôl pedig teljeskörûen alkalmazandó, egységes növényegészségügyi exportbizonyítványok rendszere gyökeres javulást okozna. Úgy ítélte meg, hogy a helyzet már ma felveti a kérdés bûnüldözési oldalról való vizsgálatát.

Az elhangzottakra Marc Franco nagykövet reagált. Elismerte, hogy nagyon sok a probléma, de hangsúlyozta azt is, hogy az utóbbi két évben kiemelkedôen eredményes munka folyt a partnerszervezetek
között. Utalt arra, hogy sok gond keletkezik az adott kérdések oroszországi, illetve EU-s megközelítésének különbségeibôl. Az EU-ban továbbra is szuverén országok jelennek meg, s az élelmiszer-biztonság vizsgálata, az ellenôrzések minden országban saját, nemzeti keretek között folynak. Az orosz fél ugyanakkor gyakran félreérti ezt, és EU-szintû garanciákat szeretne kapni, ami nem megoldható. A fennálló problémák mérséklése szerinte fokozatosan lehetséges, s ebben nagy segítséget adnak a folyamatos konzultációk. A tagországok képviselôi közül az észt, a belga és a dán résztvevô szólalt fel. Ismeretes, hogy mindhárom ország különféle élelmiszertermékei hosszabb ideje behozatali tilalom alatt állnak.

Ezt követôen Szergej Dankvert elmondta, hogy a dán és az észt élelmiszer-szállítások felújítása hamarosan, néhány héten belül várható.


A konzultáció végén a szolgálat vezetôjének helyettese, Jevgenyij Nyepoklonov arra kérte az országok képviselôit, hogy sürgessék meg az új típusú, harmonizált növényegészségügyi igazolások mintáinak kiküldését. Amint elmondta, azok alkalmazása már április 1-jétôl lehetséges, s a július 1-jéig tartó, átmeneti periódusnak éppen az volna az értelme, hogy fokozatosan vezessék be az új exportbizonyítványokat. Eddig azonban mindössze két ország küldte meg részükre a mintákat, így az átmeneti idôszak teljesen értelmét veszíti.

dr. Kemény Ádám


2005. 04. 18. 11:55
Forrás: FVM Hírlevél

Moszkva, 2005. április 18.

Növényédelem 41 (7), 2005

Forrás: Növényvédelem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Tropotox

Gyomirtó permetezőszer borsó gyomirtására.Hatóanyag: 400 g/l MCPBFelhasználható: Borsó... Tovább

GK Judy (GKT 0209)

Õszi árpa Cél: takarmány árpa Leírás:A Fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra