Használj esőláncot az esővíz gyűjtésére

Esőláncot szereltem fel az esővíz összegyűjtésére, és soha többé nem kell öntöznöm a növényeimet csapvízzel

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Végül kipróbáltam egy esőláncot, és a növényeim soha nem néztek ki még ennél jobban!

esőlánc

Használd okosan az esővizet

Ha hozzám hasonlóan sok időt töltesz beltéri és kültéri növényeidnek öntözésével, tudni fogod, hogy mennyi vizet tudsz átengedni. Akár van tömlőcsöved, akár egy egyszerű öntözőkanna, nagyon is tudatában vagyok annak, hogy mennyi ivóvizet pazarolok a növényeimre. Ekkor fedeztem fel az esőláncok csodálatos világát.

Mi az esőlánc? kérdezhetnéd. Eleinte fogalmam sem volt, de most egyszerűen nem élnék nélküle. Ez az egyszerű otthoni kiegészítés elvezeti az esővizet a tetőmről (hasonlóan az ereszcsatornáimhoz és a lefolyócsöveimhez), de máshová irányítja, nem pedig a lefolyóba.

Most esőláncot szereltem fel, és soha nem mennék vissza az időben. Ezért gondolom, hogy neked is érdemes próbálkoznod vele!

1.    SEGÍT, HOGY FENNTARTHATÓBB LÉGY

Mint valaki, aki még mindig tanulja, mikor kell öntözni a növényeket, és mennyi vízre van szüksége az egyes növényeknek, pontosan tudom, hogy túl sok vagy túl gyakori öntözéssel pazaroltam az ivóvizet (de megígérem, tanulok).

Mivel folyamatosan keresem az otthoni fenntarthatóság új módjait, az esőlánc használata a vízcsonkba való átirányítására egy zseniális, olcsó esővíz-gyűjtési lehetőség, amely csodákat tesz annak, aki hozzám hasonlóan olyan helyen él, ahol sokat esik. Valószínűleg túl sokat a kedvemért.

Ha olyan gyakran esik az eső, miért spórolsz vizet a növények öntözéséhez? Hallom, hogy kérdezed. Nos, az esővíz előnye az, hogy el tudom tárolni a felesleges vizet a nyári hónapokra, amikor ritkábban esik az eső, valamint öntözhetem a szobanövényeimet, hogy biztosítsam a megfelelő tápanyagot és fenntartsam a megfelelő pH-szintet. Valami olyasmi, amire a csapvíz nem olyan jó. Tanulmányok bebizonyították, hogy a növények esővízzel való öntözése valóban elősegíti a gyorsabb növekedést!

2.    SOKKAL PIHENÍTŐBB LESZ A HÁTSÓ UDVAR

Amikor meghallottam, hogy az esőláncok Japánból származnak, nem mondhatom, hogy meglepődtem. Az esőláncom nemcsak gyönyörűen néz ki, hanem a folyó víz pihentető hangját is biztosítja számomra, mintha kerti vízesés vonatkozó ötleteim lennének. Nagyon segít, hogy lelassítsak, és figyeljek a kertemben lévő látványra és hangokra – amin tényleg dolgoznom kell.

Kísérleteztem a legjobb helyen a láncom és a vízfejem elhelyezésére, mielőtt végül úgy döntöttem, hogy ez a legjobb a hátsó verandám közelében. Nemcsak erre a helyre a legkönnyebb elmennem és megtölteni a beltéri locsolókannámat, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a verandán ülve fedél alatt élvezzem a nyugodt hangokat, amikor esik.

3.    VALÓBAN PÉNZT TAKARÍTHATSZ MEG VELE

Messze a legnagyobb előnye, hogy az esőláncom már elkezdett segíteni otthoni megtakarításomban.

Már nem kell annyit a jól megkeresett pénzemből közüzemi számlákra költenem, mint amennyivel drasztikusan csökkentettem a vízfogyasztásomat. Ez különösen tavaly nyáron volt észrevehető, amikor a vízcsövemet használtam a kerti ötleteim öntözésére a slaggal szemben.

HATÉKONYAK AZ ESŐLÁNCOK?

Míg az esőláncok nagyszerű lehetőséget nyújtanak az esővíz összegyűjtésére egy vízcsonkban, vagy az esővizet a virágágyásokba irányítják, önmagukban nem elég hatékonyak ahhoz, hogy eltávolítsák a vizet a tetőről. Ezért nem tanácsos teljesen lecserélni a vízelvezető rendszert, különösen, ha erős esőzéses területen élsz, inkább társítsd az eresz mellé.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lépújítás (méh.)

a lép elöregedése a következő nemzedékek fejl.-ét zavarja, a méhcsalád egészségét... Tovább

Gyomirtó Huszár Pack

Gyomirtó permetezőszer őszi búza gyomirtására.Hatóanyag: Huszár: 5 % jodoszulfuron, 15 %... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert