hízékonyságvizsgálat, húsminőség, hústermelő képesség, karajmetszet, pisztolycomb, sajátteljesítmény-vizsgálat, tenyészállat, ivadékvizsgálat, hátszalonna, ellenőrzés, testtömeg-gyarapodás, hízás

hízékonyságvizsgálat


a hústermelő képesség örökítő értékének megállapítása, az utódok termelése alapján, különböző módszerekkel v. az üzemekben, v. központi állomásokon. Az utóbbiak szabatos vizsgálatot végeznek, azonos tartási viszonyok között, állami ellenőrzéssel. A hízékonyságvizsgálat keretében a gyarapodást, a takarmányértékesítést, majd helyben v. a vágóhídon a minősítést élve és vágott állapotban, a vágási százalékot, a húsminőségét, az értékes húsrészek arányát, a karajmetszetet, a "pisztolycombot", a zsírosodást (faggyúsodást), a szalonna vastagságát, a hús, a csont, a fehéráru stb. arányát - állatfajoktól függően - mérik, ill. vizsgálják. A szelekciós munkában a hústermelés tartama, hatékonysága és a hús minősége különös figyelmet érdemel. Sertésen a hízékonyságvizsgálatok folyhatnak üzemi termelési feltételek között és központi tesztállomásokon. Az alkalmazott módszerek attól is függnek, hogy a teljesítményvizsgálatot a leendő tenyészállatok (sajátteljesítmény-vizsgálat), az ivadékok (ivadékvizsgálat) v. hízó sertések bevonásával végzik. Központi sajátteljesítményvizsgálat ált. a leendő tenyészkanok teljesítőképességének megállapítására szolgál. Az erre a célra berendezett tesztistállókban az állatokat egyedi elhelyezésben, rekeszekben tartják (MSZ 6805—2). A központi tesztállomások mindegyikén azonos összetételű abrakkeveréket ad libitum etetnek. A vizsgálat 90 napos életkorban kezdődik és 100 kg élőtömeg eléréséig tart, ezalatt mérik a testtömeggyarapodást, a takarmányfogyasztást, meghatározzák a takarmányértékesítést. A hátszalonna vastagságát ultrahangkészülékkel mérik (a maron, a hátközépen és a faron), ezzel egy időben végzik a küllemi bírálatot is. A kapott eredményeket indexbe foglalva értékelik (MSZ 6805-5-81). Az üzemi sajátteljesítmény-vizsgálat a tenyészkan- és tenyészkocasüldők üzemen belüli hízékonysági teljesítményének ellenőrzésére szolgál (MSZ 6805— 3). A süldőket falkás nevelésben tartják, a takarmányt étvágy szerint fogyasztják. 80-110 kg-os testtömeg elérésekor fejeződik be a vizsgálat. Ekkor megállapítják az egy életnapra jutó testtömeg-gyarapodást, ultrahangkészülékkel az átlagos hátszalonna-vastagságot, majd ezekből az adatokból számítják ki az üzemi sajátteljesítményvizsgálati indexet. A küllemi bírálat és az index alapján "tenyésztésre alkalmas" bírálatot az a süldő kaphat, amelynek indexe legalább 85, küllemi pontszáma legalább 60 (MSZ 6805-5-81). A központi hízékonyságvizsgálat (ivadékvizsgálat) a hízási és vágási teljesítmények közvetlen, teljes körű felmérését teszi lehetővé. Segítségével szabatosan megállapítható az egyedek növekedési erélye, takarmányértékesítése és tényleges vágóértéke. A szülők örökítőképességének meghatározása mellett felhasználható a vizsgálatba vont egyedek testvéreinek hízékonysági és vágási teljesítmény alapján végezhető tenyészértékbecsléséhez is. A vizsgálat lebonyolítását az MSZ 6805 - 1 szabvány szabályozza. Ennek alapján egy kocától egy ártány- és egy kocamalacot v. négy átlagos fejlettségű malacot jelölnek ki ivadékvizsgálatra. Az ivárarány az ivadékcsoporton belül 50-50%-os. Tenyészkanonként öt kocától származó 2-2, tehát összesen 10, v. 3 kocától összesen 12 ivadékot jelölnek ki és küldenek tesztelésre. A vizsgálóállomásokon országosan egységes abrakkeverékeket et5etnek. A testtömeg-gyarapodást rendszeres mérlegeléssel ellenőrzik, majd a hízékonyságvizsgálat befejeztével a sertéseket levágják és rögzítik a vágóértéket befolyásoló adatokat. A teljesítményhez figyelembe veszik a testtömeg-gyarapodást, a takarmány értékesítést, a fehéráru és az értékes húsrészek százalékos arányát, továbbá a húsminőséget. Mindezek figyelembevételével számítható ki az egyedi minősítési index, aminek ivadékcsoportonkénti átlaga alapján megítélhető a szülők örökítőképessége. A vágóhídi minősítési adatok felhasználhatók egy-egy üzemben a tenyészértékbecslésben. A módszer alkalmas lehet a különböző gen. konstrukciók tesztelésére csakúgy, mint annak a jelzésére, hogy a genotípus és környezet interakciója hogyan érvényesül.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Gyümölcsfa őszi metszése szakértői tanácsokkal

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése az egyik legfontosabb lépés a gyümölcsfa egészségének megőrzésében és a jövő évi termés elősegítésében. Ha megfelelően végzed, a fa...

télálló mandulafenyő érvek

Mutatunk 5 okot, amiért a télálló mandulafenyő tökéletes választás

A télálló mandulafenyő (Pinus pinea) nemcsak esztétikai értékei miatt népszerű, hanem praktikus előnyei is vannak, amelyek különlegessé teszik ezt a fát a kertészeti...

Tollborzfű fajták teraszra

Dekoratív tollborzfű fajták: könnyen tartható és gondozható díszfüvek

A tollborzfű fajtái (Pennisetum) az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a teraszon, hiszen nemcsak lenyűgöző szépségükkel varázsolják el a kertészeket, hanem...

Gyümölcsfa ültetése ősszel

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel bátran kivitelezhető, hiszen a talaj hőmérséklete még meleg, és a csapadékosabb idő kedvez az új hajtásoknak. De hogyan is láss hozzá? Milyen...

leander téliesítése

A leander téliesítése: így érdemes agrárszakértői tanácsok alapján

A leander télesítése aktuálissá vált, hiszen közeleg a tél, és itt az ideje gondoskodni kedvenc növényünkről, hogy a hideg hónapokat is túlélje! Ebben a cikkben...

madagaszkári tűzvirágfa

A tűzvirágfa: egy madagaszkári csoda, ami pillanatok alatt megnő

A tűzvirágfa (Delonix regia), más néven flamboyán, a trópusi kertészek egyik leglenyűgözőbb díszfája. Ez a pompás növény Madagaszkárról származik és lángfaként is...

energiahasználat csökkentése a gazdaságban

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

A fenntarthatóságra való törekvés ma már nemcsak divat, hanem elengedhetetlen lépés minden gazdaság számára. Az energiahatékonyság növelése jelentős költségcsökkenést...

kroton színe

Kroton gondozási tippek: Így segíts neki a legszebb színekben ragyogni

A kroton (Codiaeum variegatum) nemcsak egzotikus szépségével hódít, hanem gazdag színpalettájával is, amely a lakás igazi ékkövévé teheti. Sárga, piros, narancssárga, zöld...

rozsdagomba fertőzés

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket és a füvet. Az őszi időszak nemcsak a természet színesedését hozza...

fekete retek receptek

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

A fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és ízletes ételeket ebből a kissé fűszeres, ám rendkívül tápláló zöldségből. A fekete retek...

cukorsüvegfenyő gondozása

A cukorsüvegfenyő gondozása részletesen: mi tehetünk a barnulás ellen

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Conica') egy közkedvelt dísznövény. A magyar kertek és teraszok szépsége lehet kompakt, szabályos, kúp alakú megjelenésével és lassú...

Őszi balkonláda beültetés ötletek

Őszi balkonláda beültetés: 5 hidegtűrő növény és kompozíciós ötletek

Őszi balkonláda beültetés során könnyedén varázsolhatunk színt és életet erkélyünkre a hidegebb hónapokban is. Ahogy a levelek sárgulnak, és a nyári virágok...