notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

hízékonyságvizsgálat, húsminőség, hústermelő képesség, karajmetszet, pisztolycomb, sajátteljesítmény-vizsgálat, tenyészállat, ivadékvizsgálat, hátszalonna, ellenőrzés, testtömeg-gyarapodás, hízás

Kiszállító és termelő kereső

hízékonyságvizsgálat

hirdetes

a hústermelő képesség örökítő értékének megállapítása, az utódok termelése alapján, különböző módszerekkel v. az üzemekben, v. központi állomásokon. Az utóbbiak szabatos vizsgálatot végeznek, azonos tartási viszonyok között, állami ellenőrzéssel. A hízékonyságvizsgálat keretében a gyarapodást, a takarmányértékesítést, majd helyben v. a vágóhídon a minősítést élve és vágott állapotban, a vágási százalékot, a húsminőségét, az értékes húsrészek arányát, a karajmetszetet, a "pisztolycombot", a zsírosodást (faggyúsodást), a szalonna vastagságát, a hús, a csont, a fehéráru stb. arányát - állatfajoktól függően - mérik, ill. vizsgálják. A szelekciós munkában a hústermelés tartama, hatékonysága és a hús minősége különös figyelmet érdemel. Sertésen a hízékonyságvizsgálatok folyhatnak üzemi termelési feltételek között és központi tesztállomásokon. Az alkalmazott módszerek attól is függnek, hogy a teljesítményvizsgálatot a leendő tenyészállatok (sajátteljesítmény-vizsgálat), az ivadékok (ivadékvizsgálat) v. hízó sertések bevonásával végzik. Központi sajátteljesítményvizsgálat ált. a leendő tenyészkanok teljesítőképességének megállapítására szolgál. Az erre a célra berendezett tesztistállókban az állatokat egyedi elhelyezésben, rekeszekben tartják (MSZ 6805—2). A központi tesztállomások mindegyikén azonos összetételű abrakkeveréket ad libitum etetnek. A vizsgálat 90 napos életkorban kezdődik és 100 kg élőtömeg eléréséig tart, ezalatt mérik a testtömeggyarapodást, a takarmányfogyasztást, meghatározzák a takarmányértékesítést. A hátszalonna vastagságát ultrahangkészülékkel mérik (a maron, a hátközépen és a faron), ezzel egy időben végzik a küllemi bírálatot is. A kapott eredményeket indexbe foglalva értékelik (MSZ 6805-5-81). Az üzemi sajátteljesítmény-vizsgálat a tenyészkan- és tenyészkocasüldők üzemen belüli hízékonysági teljesítményének ellenőrzésére szolgál (MSZ 6805— 3). A süldőket falkás nevelésben tartják, a takarmányt étvágy szerint fogyasztják. 80-110 kg-os testtömeg elérésekor fejeződik be a vizsgálat. Ekkor megállapítják az egy életnapra jutó testtömeg-gyarapodást, ultrahangkészülékkel az átlagos hátszalonna-vastagságot, majd ezekből az adatokból számítják ki az üzemi sajátteljesítményvizsgálati indexet. A küllemi bírálat és az index alapján "tenyésztésre alkalmas" bírálatot az a süldő kaphat, amelynek indexe legalább 85, küllemi pontszáma legalább 60 (MSZ 6805-5-81). A központi hízékonyságvizsgálat (ivadékvizsgálat) a hízási és vágási teljesítmények közvetlen, teljes körű felmérését teszi lehetővé. Segítségével szabatosan megállapítható az egyedek növekedési erélye, takarmányértékesítése és tényleges vágóértéke. A szülők örökítőképességének meghatározása mellett felhasználható a vizsgálatba vont egyedek testvéreinek hízékonysági és vágási teljesítmény alapján végezhető tenyészértékbecsléséhez is. A vizsgálat lebonyolítását az MSZ 6805 - 1 szabvány szabályozza. Ennek alapján egy kocától egy ártány- és egy kocamalacot v. négy átlagos fejlettségű malacot jelölnek ki ivadékvizsgálatra. Az ivárarány az ivadékcsoporton belül 50-50%-os. Tenyészkanonként öt kocától származó 2-2, tehát összesen 10, v. 3 kocától összesen 12 ivadékot jelölnek ki és küldenek tesztelésre. A vizsgálóállomásokon országosan egységes abrakkeverékeket et5etnek. A testtömeg-gyarapodást rendszeres mérlegeléssel ellenőrzik, majd a hízékonyságvizsgálat befejeztével a sertéseket levágják és rögzítik a vágóértéket befolyásoló adatokat. A teljesítményhez figyelembe veszik a testtömeg-gyarapodást, a takarmány értékesítést, a fehéráru és az értékes húsrészek százalékos arányát, továbbá a húsminőséget. Mindezek figyelembevételével számítható ki az egyedi minősítési index, aminek ivadékcsoportonkénti átlaga alapján megítélhető a szülők örökítőképessége. A vágóhídi minősítési adatok felhasználhatók egy-egy üzemben a tenyészértékbecslésben. A módszer alkalmas lehet a különböző gen. konstrukciók tesztelésére csakúgy, mint annak a jelzésére, hogy a genotípus és környezet interakciója hogyan érvényesül.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
A burgonya termése mérgező

Mérgező a burgonya termése – Véletlenül se edd meg!

Egészen hihetetlen, de nagyon sokan még ma sem tudják, hogy a burgonya termése igencsak mérgező. Mostani cikkemet mindenkinek ajánlom a figyelmébe, nézzük, mit érdemes tudni a...

Tudj meg mindent a komlóról

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

A komlóról megoszlik az emberek véleménye, ez pedig nem véletlen. Sokak szerint a komló nem más, mint egy idegesítő kúszónövény, ami mindent tönkretesz, mások viszont azon a...

Tudj meg mindent a szilva termesztéséről

Minden, amit egy kertésznek a szilva termesztéséről tudnia kell

Ha egy ideje foglalkoztat már a szilvatermesztés, akkor jó helyen jársz. Mivel kevésbé kényesek, mint a többi gyümölcsfa, a szilvafák nagyszerűek kezdő és haladó kertészeknek...

A babér bemutatása

A babér gondozása, nevelése

A babérnak nem csupán sokoldalúsága miatt van ott a helye minden egyes kertben, hanem díszes örökzöld levelei miatt is, amelyek egész évben biztosítják a porta csinos...

Minden a rózsák oltásáról

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

A rózsák oltásáról fogunk most elmondani nektek mindent, olvassátok el írásunkat, és próbálkozzatok meg mindenképpen a rózsák oltásával, ugyanis egyáltalán nem olyan nehéz...

Termessz krumplit szakszerűen

Különös krumplitermesztő módszerek, amik tényleg működnek

Valamiért az az általános vélemény, hogy a krumplikat egyszerűen nem éri meg házilag termeszteni, hiszen a boltban viszonylag olcsón beszerezhetők, és nem igazán van különbség...

Minden tudnivaló a fűszersövényről

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Bizonyára te is vágyakozva csodálgattad azokat a konyhakertekről készült képeket, amiken a kerteket és/vagy a járdákat gyönyörű, bőségesen termő gyógy- és fűszernövények...

Minden a vegyszermentes kertészkedésről

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Számos kertész szeretné teljesen vegyszermentesen művelni kertjét. Sokak számára – érthető módon – teljesen elképzelhetetlen, hogy potenciálisan káros vegyi...

Szúnyogok ellen hatásosan

A leghatásosabb szúnyogirtó házilag

Neked is eleged van a szúnyogokból? Én már nagyon unom őket, de szerencsére kikísérleteztem két tökéletes megoldást ellenük. Ha félsz a vegyszerektől te is, akkor ezeket...

Krumplibogarak elleni védekezési módok

Hatékony védekezés a burgonyabogarak ellen

A gyakran krumplibogarakként is emlegetett burgonyabogarak (Leptinotarsa decemlineata) az amerikai Colorado államban őshonosak, de az egész világot behálózó kereskedelmi folyosóknak...

Szuper málnás receptek

Tudd meg, hogy készül a legfinomabb málnaszörp, málnabor!

Nagyon sok minden készülhet málnából, például szörp, dzsem, bor, likőr, ecet, és még sorolhatnám. Én nem ismerek olyan embert, aki nem szereti a málnát, éppen ezért most...

Ismerd meg te is az útifüvet

Így használhatod fel a Föld legnagyobb kincsét, az útifüvet

Ezzel a látszólag haszontalan növénnyel szinte bárhol találkozhattok. Az útifűről (Plantago) van szó, amelyet sok helyen gyomként kezelnek, pedig valójában egy rendkívül...