Gyökérzöldségek mindenki kertjébe

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Az alapvető gyökérzöldségek, úgymint a sárgarépa, a burgonya vagy a cékla egyetlen kertből sem hiányozhatnak. Azonban a közismert opciók mellett számtalan olyan különleges, és már-már egzotikus gyökérzöldség is létezik, amelyeket szintén sikeresen termeszthetsz kertedben (vagy melegházadban). Ha érdekelnek az újdonságok, és szeretnéd új, ízletes hozzávalókkal bővíteni konyhai arzenálodat, akkor a következő 11 gyökérzöldséget ajánljuk a figyelmedbe!


Érdekes gyökérzöldségek

Gyökérzöldségek termesztése – Hinona Kabu tarlórépa

Aki látott már tarlórépát, az tudja, hogy ezek a gyökérzöldségek általában kerekded, vagy tojás alakú gumót növesztenek termés gyanánt. Nos, a Hinona Kabu tarlórépák szakítanak ezzel a hagyománnyal, és sokkal inkább sárgarépákra emlékeztető, hosszúkás, vékony gyökértermést hoznak. Végtelenül egyszerű megtermeszteni őket, és még a sűrűbb, agyagos talajban is eléldegélnek, ha elegendő napfényt és vizet kapnak. Különösen savanyítva ajánlottak, de érdemes többféle módon is elkészíteni őket – kísérletezz!

Gyökérzöldségek termesztése – Üzbég aranyrépa

Ha szereted a sárgarépákat, és valami újat szeretnél kipróbálni, akkor ezek a világossárga különlegességek pont neked valók. Az üzbég aranyrépa tompa formája jelentősen eltér a sárgarépáktól megszokott hegyes, hosszúkás alaktól, ennek ellenére viszont ízük édes, harapásuk pedig ropogós. Mivel Üzbegisztánból származnak, jól tűrik a hideg időt, így ideálisak bármelyik őszi zöldségkertbe.

Ha már korábban termesztettél sárgarépákat, akkor tudod, hogy ezek a gyökérzöldségek laza, jó vízelvezetésű talajra van szükségük, lehetőleg sok homokkal. Az üzbég aranyrépa szintén ezt igényli, habár sokkal többféle talajtípusban képes megmaradni.

Gyökérzöldségek termesztése – Kínai vörös húsú retek

Ha szereted a színes zöldségeket, akkor ezeket semmiképpen ne hagyd ki! Ezek a „görögdinnye retekekként” is emlegetett gyökérzöldségek mind méretük, mind pedig színük miatt kiérdemelték becenevüket. Húsuk édes és ropogós, és nyersen illetve elkészítve is kiváló. Felhasználási lehetőségeinek csupán ízlésed és fantáziád szab határt. Habár a retkek levelei mind ehetők, hajlamosak hegyes tüskéket növeszteni, ezért védőkesztyűben ajánlott csak szüretelni őket.

Megfőzve aztán a hegyes részek ehetővé puhulnak. A retkek (így ezek a kínai vörös húsúak is) jól érzik magukat hűvös időben, és ilyenkor nőnek a leggyorsabban is, némi fagy hatására pedig csak még édesebbé válnak. A következő oldalon további szuper gyökérzöldségek várnak, érdemes lapozni egyet! 

MetsikGarden képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

A borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sûrített szõlõmust és... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet a szõlõ szaporítóanyagok elõállításáról, minõsítésérõl és forgalomba hozataláról

A növényfajták állami elismerésérõl, valamint a szaporítóanyagok elõállításáról és... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség