Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Mindenki szereti az epret, én például nem is tudnék nélküle élni! Sokáig azonban nem tudtam finom lekvárt készíteni belőle, de szerencsére a nagymamám megosztotta velem a receptjét, ismerjétek meg ti is, imádni fogjátok!
Nem sokan tudják azt a tényt, hogy az eper eredetileg nem ínyencségnek számított, hanem gyógynövénynek, később pedig dísznövény lett belőle, gyümölcsként való fogyasztása csak a XIV. században kezdődött.
Az eperben sokkal több a C-vitamin, mint például a citromban vagy éppen a narancsban, kiváló magas vérnyomás ellen, segít az ízületi problémákon, és az ekcémán is. Emellett rendkívüli energizáló hatása van, serkenti a vérkeringést, és a méregtelenítő folyamatokat is jelentősen fokozza.
Az eper egy rendkívül alak-, és formagazdag növény, aminek fajtái között szinte minden felhasználási célra találunk magunknak valót. Friss fogyasztás esetén fontos a termés alakja, mérete, zamata, érési ideje, valamint tárolhatósága.
A konzerv-, és hűtőipar számára a közepes nagyságú, egyenleges felületű, tömör húsú, világosvörös színű termés felel meg, ami még mélyfagyasztás után is megőrzi tulajdonságait. Az epret fogyaszthatjuk nyersen (cukrozva a legjobb, de tejszínhabbal is fenséges), viszont alkalmas süteményekbe, gyümölcstortákhoz, gyümölcsborokhoz is.
A magyarországi fajtakínálat nagyrészt külföldi fajtákból áll, azonban vannak értékes magyar fajták is, ilyen például a Fertődi 5 vagy a Kortes. A külföldi fajták közül a holland példányok érzik magukat a legjobban hazai körülmények között.
Nagyon régóta a hazai kertek tagja a Gorella, ami nagyon jó tulajdonságainak köszönheti népszerűségét. Ugyanígy megtalálható nálunk még a Marmolada, az Elsanta, a Gerida, vagy a Sella. Most pedig nézzük az eperlekvár és az eperszörp receptjét, a következő oldalon folytatom, érdemes lapoznia egyet mindenkinek!