notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szinte ingyen adják az epret

Hirdetés

Szinte ingyen adják az epret

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tavalyi "meggymentő" akciójukon felbuzdulva idén is a fővárosban árulják majd portékájukat a Tisza-menti termelők. A gazdák így tisztességes áron értékesíthetik termésüket, a fogyasztók pedig a bolti ár töredékéért vásárolhatnak jó minőségű, magyar gyümölcsöt.
Szinte ingyen adják az epret

Az alacsony termelői árak és a tisztességtelen felvásárlók miatt tavaly egymást érték a "gyümölcsbotrányok". A csökölyi termelők földjükön rohasztották az epret, a dinnyések az Auchan elé borogatták a görögöt, a meggytermelők pedig fakivágással és blokáddal tiltakoztak az elfogadhatatlanul alacsony felvásárlási árak ellen. A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) a gazdák "piacra hozásával" enyhítette a meggykrízist, azóta is rendszeresen szerveznek zöldség- és gyümölcsvásárt, így a termelők a kereskedelmi láncolat kiiktatásával, közvetlenül a fogyasztóknak adhatják el termékeiket.

 

Nagy Befőző Napok

 

A szövetség legújabb kezdeményezése a Nagy Befőző Napok akciósorozat, melynek keretében minden gyümölcs szezonjának végén a fővárosba viszik megmaradt árujukat. Az akcióhoz olyan budapesti üzletek is csatlakozhatnak, amelyek saját tulajdonú területtel - például parkolóval - rendelkeznek és engedélyezik az árusítást. A szövetség elképzelése szerint ezek a boltok kedvezményes cukrot és befőző kellékeket (szalicilt, zselésítőt, celofánt) is kínálnak majd a vásárlóknak.

Hirdetés

 

Vásárlók megnyerése a cél

 


Bár a SZÖVET elsősorban a Tisza-menti termelők megsegítésén fáradozik, akcióikhoz az ország bármely területén dolgozó gazda csatlakozhat. A gyümölcs szállítását és árusítását a termelőnek kell megoldania, a rendelések kezelését és az akció népszerűsítését azonban a szövetség vállalja.
Az első "Befőző Napon" a szamóca lesz a sláger: péntektől vasárnapig összesen öt helyszínen lehet átvenni a megrendelt árut. A vevők kilónként mindössze négyszáz forintért juthatnak hozzá az egyébként "horror áron" mért gyümölcshöz, a termelőknek azonban nem lesz ilyen jó üzlet az epervásár. "Amikor elindítottuk az akciót, a napos időjárás még kedvezett az eperszezonnak, múlt héten azonban nem érett a szamóca, így már az is jó eredmény lesz, ha az összes előrendelést teljesíteni tudjuk" - sorolja a gondokat Szabadkai Andrea, a SZÖVET programvezetője. Az eper egyre fogy és napról napra drágább, ennek ellenére a termelők tartják magukat az előzetesen meghirdetett árhoz. Hasznuk ugyan nem sok marad, ám a vásárlók "megnyerése" és a kapcsolatok kiépítése hosszú távon az ő zsebükre dolgozik.

Hirdetés


Korábban a felvásárlók háromszázötven forintot adtak az eper kilójáért, a szövetség ezért négyszáz forintos áron vett fel előrendeléseket. Így - a szállítás költségeit levonva - kilónként húsz-harminc forinttal több haszon maradt volna a termelőnél. Összesen egy tonnányi eperre akadt vevő, ám félő, hogy a határidő után leadott mintegy kétszáz kilónyi rendelést nem tudják teljesíteni a gazdák. Az eperhiány miatt jelenleg arra sincs esély, hogy a véletlenül a helyszínre érkező fogyasztók vásárolhassanak a gyümölcsből

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

Fa kerti bútor

Te is olyan kerti bútorra vágysz, amely esztétikus és időtálló is egyben? Amely teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 4.8