notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Még három rendelet lesz a házak energiatanúsítványáról

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Még három jogszabály szükséges ahhoz, hogy az épületek energetikai tanúsítványáról szóló uniós irányelvnek megfeleljen Magyarország - mondta Várnai Iván, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal sajtófőnöke.
A héten jelent meg az első jogszabály abban sorban, amely az energiatanúsítvány várhatóan jövő év elejei meghonosítását célozza, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter rendelete a Magyar Közlöny legújabb számában.  
Az épületek energetikai tanúsítványáról szóló uniós irányelv négy részre bontja a teendőket - mondta Várnai Iván. Felsorolása szerint ezek a következők: a szükséges számítási módszer meghatározása, a tanúsítvány (a köznyelv ezt hívja az épületek zöldkártyájának) kiadásának részletes szabályai, a tanúsítás végzéséhez szükséges szakmai követelmények, végül pedig a 15 évnél idősebb fűtési rendszerek, valamint a klímaberendezések kötelező felülvizsgálata. Most az első jogszabályt, vagyis azt a számítási módot tette közzé a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, amely alapján a tanúsítványhoz szükséges energetikai jellemzőket kell meghatározni.  
Hirdetés
Ősz körül várható a második rendelet  
A következő jogszabály az a kormányrendelet lesz, amely az energiatanúsítvány részletes szabályait tartalmazza, vagyis azt, hogy mikor és kinek lesz kötelező a tanúsítás elkészíttetése. (A tanúsítás a most közzé tett számítási módszer és kritériumok alapján készül. Várnai szerint ez a rendelet várhatóan ősz körül jelenik meg, hogy a jövő év elejétől alkalmazni lehessen. Arról, hogy ki és milyen szakmai felkészültséggel végezhet tanúsítást, egy másik rendelet szól majd, végül a gazdasági és közlekedési miniszter fogja rendeletben meghatározni a kazánok és a légkondicionálók felülvizsgálatát.  
A most megjelent rendelet május 29-én lép hatályba, de az új épületek közül csak azokra kell alkalmazni, amelyek engedélyeztetési eljárása szeptember 1-je után indul. A jogszabály csak az 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakóépületekre írja elő a számítás elvégzését, de csak akkor, ha azt évente 4 hónapnál hosszabb ideig lakják, vagyis az üdülőkre nem kell alkalmazni. Ugyancsak nem vonatkozik a rendelet a műemlék épületekre.  
Hirdetés
Több feltételnek kell megfelelni  
Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása során több feltételnek kell megfelelnie a háznak. Külön táblázat foglalja össze azt, hogy mekkora lehet a falak, tetők, ablakok hőátbocsátása. Ez azonban csak az egyik fontos tényező, ugyanis számba kell venni a hőhidakat (például az ablakok feletti, nem megfelelően hőszigetelt áthidalókat), a fűtési rendszer energia igényét, annak veszteségeit, sőt a fűtéshez felhasznált villamos energiát is. A világítás, a hűtés és a gépi szellőzés energiaigénye is megjelenik a számításokban. A végső szám az összesített energetikai jellemző, amely az épület felület/térfogat arányára figyelemmel adja meg annak energiaigényét.  
A meglévő épületek közül az 1000 négyzetméter hasznos alapterületűek felújítása során kell alkalmazni az előírásokat. Ezeknél további feltétel, hogy a felújítás költsége haladja meg az épület értékének egynegyedét.

Forrás: magyarorszag.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
768 939
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 482 021
Közösség

Emma

Tavaszi bükköny Cél: zöldtakarmány, abraktakarmány és madáreleség Leírás:A... Tovább

betyárkóró (Erigeron canadensis L.)

a —>fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egyik leggyakoribb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 4.7