notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bár az idősek foglalkoztatása az elmúlt években hazánkban is növekedni kezdett, az 55-64 évesek aktivitása még mindig jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A 2007-ben életbe lépő új rendszerű támogatá

Hirdetés

Itthon is elzárják a nyugdíjba menekülés útját

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bár az idősek foglalkoztatása az elmúlt években hazánkban is növekedni kezdett, az 55-64 évesek aktivitása még mindig jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A 2007-ben életbe lépő új rendszerű támogatások azonban hangsúlyosan foglalkoznak a hátrányos helyzetűnek számító 50 felettiek munkához segítésével. A szakemberek szerint a munkaerőpiac egyelőre még nem ismerte fel az idős munkavállalókban rejlő erőt.
Itthon is elzárják a nyugdíjba menekülés útjait, Start Plusz, Start Extra, nyugdíjazás 2007-től

Dr. Székely Judit szakállamtitkár szerint az aktuális probléma az, hogy miközben a népesség egy jelentős része, mintegy 28 százaléka már az 50 feletti korcsoportba tartozik, addig jelentős részük gyakorlatilag inaktív, legalábbis ami a 60 éven felülieket illeti.

A kilencvenes években még támogatták ennek a korosztálynak a nyugdíjazását, hogy csökkenjenek a munkanélküliségből fakadó feszültségek. Ma is vannak azonban olyan munkaképes korúak ebből a generációból, akik szeretnének, de nem tudnak elhelyezkedni, mondta az államtitkár.

Mi változik az idei évtől?

Start Plusz


A Start Plusz kártya tulajdonosát foglalkoztató munkáltatóknak az első évben nem kell megfizetniük a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a társadalombiztosítási és munkáltatói járulék helyett csak 15 százalékos a járulékfizetési kötelezettség. A tételes egészségügyi hozzájárulást a második évben sem kell fizetni, az egyéb járulékfizetési kötelezettség pedig 25 százalék.
 
Tavaly decemberben az Országgyűlés elfogadta a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény átfogó módosítását, amelyben kiemelt helyet kaptak az idősek. A 2007-ben változó támogatások terén a legnagyobb változás az új bérhozzájárulás bevezetése: ez azoknak a hátrányos helyzetű személyeknek segíti elő a foglalkoztatását, akik az uniós feltételek alapján annak számítanak. Eszerint akinek legfeljebb alapfokú végzettsége van vagy elmúlt 50 éves, az hátrányos helyzetűnek számít a munkaerőpiacon.

Hirdetés

A kormányzat egy idén szeptembertől induló programban bértámogatásban részesíti azokat a munkaadókat is, akik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával tehermentesítik a nyugdíj- és az egészségügyi ellátási kasszákat. Így a (rokkant)nyugdíj típusú ellátások helyett önálló keresethez juthatnak az érintettek.


"A leghatásosabb ösztönző eszközök a hátrányos helyzetűek alkalmazására a különböző járulékkedvezmények, mivel a munkáltatók nagyon költségérzékenyek" - summázta Dr. Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkára a foglalkoztatást elősegítő programokkal kapcsolatos tapasztalatokat.

Hirdetés

Az államtitkár szerint 2007-ben a Start Plusz és a Start Extra programok kifejezetten az 50 felettieket célozzák meg. A Start Plusz kártyát a javaslat szerint a tartósan állást kereső személyek válthatnák ki. A Start Extra kártyára az ötven év feletti vagy legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező, tartósan állást kereső személyek jogosultak.

A kártyák két éves érvényességi ideje alatt egymást követően több munkáltatónál is érvényesíthető a kedvezmény. Ezt és a tervezett újabb kedvezmények kiegyenlítését is a Munkaerőpiaci Alap finanszírozza.

Egy további új támogatás szerint kedvezményt kap az a munkáltató is, aki olyan hátrányos helyzetű személy továbbfoglalkoztatására vállal kötelezettséget, akit munkahelyének elvesztése fenyeget. A támogatás a foglalkoztatás megkezdését követő egy év során legfeljebb a bér- és járulékköltség fele lehet a hátrányos helyzetűek esetében, és 60 százalék a megváltozott munkaképességű dolgozóknál.

Forrás: www.mfor.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

húspép

baromfiipari melléktermék, amely főként az emberi fogyasztásra alkalmatlan bélrészekből stb.... Tovább

biokommunikáció

az állatok egymás közötti, különböző jelekkel, jelrendszerekkel, kém. anyagokkal történő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 156

Átlagos értékelés: 5.0