Eltűnik a tehén Magyarországról!

Eltűnik a tehén Magyarországról!

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tejtermelők türelme egyre fogy, s félő, hogy ismét különféle megmozdulásokra kerül sor. Nem állt meg az árak esése, a szabadpiaci tej ára literenként 40 forint, ami a költségek kétharmadát sem fedezik. Sok termelő exportálja vemhes üszőit, a jövőben tejet adó állományt.
Eltűnik a tehén Magyarországról!

Esik a tej ára

Tavaly év elején még 98 forint volt egy liter tej átlagos felvásárlási ára. Ennyit kapott a tehenész. Most 55-66 forintot, már akinek van szerződése. Ugyanis sok tejipari cég csak egy hónapra köt szerződést, s nem is mindenkivel. Így aztán számos termelő szerződés nélkül maradt, s tőlük már csak 40 forintért veszik meg a tejet. Ez a 75 forint körüli önköltséghez képest alig kétharmadnyi összeg. Vagyis e tehenészek hónapok óta csak veszteséget fejnek.

Árulják a tehénállományt

Az agrárkormányzat 2008. január 21-én jelentette be, hogy 8 pontos magyar és 3 pontos uniós intézkedés-csomag segítheti ki a bajból az ágazatot. Ezek közül egy sem lépett még életbe, illetve az uniós intézkedések közül egy sem hat közvetlenül a tejtermelőkre, inkább a tejfeldolgozók számára lesz igénybe vehető.
A helyzet tarthatatlan a legtöbb tehenészetben, naponta több millió forinttal nő a veszteségük. Egyes cégek megkezdték a tehénállomány csökkentését/ felszámolását, illetve akad néhány, amely a vemhes üszőket exportálja, leginkább a FÁK országokba. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapok, évek tejtermelő tehénállományát adják el. Pedig a tehénállomány a 2004. évi uniós csatlakozás óta folyamatosan csökken: 2004 decemberében még 363 ezer tehén volt az országban, ma már csak 324 ezer. Nem véletlen, hogy a hazai - unió által meghatározott - tejtermelési kvótát évek óta nem tudjuk kihasználni, viszont évről évre nő az import tej és tejtermék mennyisége.

Gyorsan ható intézkedés kell


Jelen helyzetben naponta 150-200 ezer liter tej átvétele bizonytalan, illetve megoldatlan. Tavaly év végén a tejágazat szereplői demonstrációkat szerveztek, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék az élelmiszerkereskedőket. Őket okolják ugyanis a kialakult helyzetért, mondván egyrészt olcsó és gyenge minőségű tejet és tejtermékeket hoznak be külföldről – igaz mostanság egyre nehezebben, mert a gyenge forint drágítja az importot -, ezzel kényszerítve a hazai tejipari cégeket árengedményre, mire azok csökkentik a tej felvásárlási árát.
A megoldást a tejágazat szereplői a kereskedői magatartás változtatásában látják. A tavaly december óta tartó egyeztetések viszont még mindig nem zárultak le. Magyarul a kereskedelem, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság szereplői még mindig nem tudtak megegyezni az úgynevezett termékpálya-kódexben.
A Magyar Agrárkamra szerint tarthatatlan a mostani állapot, s olyan folyamatok indultak el, melyek veszélyeztetik a hazai tejellátást. A köztestület szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a hazai lakosság tejellátását importra alapozza a következő években. Ezért a Magyar Agrárkamara felkéri a tejtermékpálya szereplőit, hogy mielőbb hozzanak az ágazat érdekeinek megfelelő, gyorsan ható intézkedéseket, s ne csak a pillanatnyi gazdasági érdekeik szerint cselekedjenek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

1/2007. (I. 9.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékáról szóló 93/2005.... Tovább

fullánk

a közösség és az otthon védelmében a munkásméhet rágói és lábai mellett fullánkja... Tovább

Tovább a lexikonra