Elpusztult az utolsó orrszarvú

Elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja

Szélesi Ferenc - Főkertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hátborzongató belegondolni, hogy napjainkban figyelemmel kell kísérnünk egy olyan állatfaj pusztulását, amelyből mindössze 150 évvel ezelőtt milliónyi példány létezett bolygónkon.

Utolsó orrszarvú elpusztult

Az északi szélesszájú orrszarvúk egy lépéssel közelebb kerültek a kihaláshoz, miután 2018 március 19-én az állatorvosok kénytelenek voltak elaltatni az utolsó élő hím példányt, a 45 éves Sudant. Az orrszarvú állapota idős kora és fertőzései miatt az utóbbi napokban rohamosan romlott, és a szakemberek az eutanáziát tartották a legkíméletesebb opciónak Sudan számára. Az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú Kenyában, az Ol Pejeta természetvédelmi felügyelőség területén élt, és 24 órás fegyveres védelmet élvezett az orvvadászok elől, akik komoly szerepet játszottak a fajta kipusztulásában. „Egy jámbor óriás volt, elképesztő személyiséggel, és mérete miatt sokan féltek tőle. De semmi rosszindulat nem volt benne” – mondta Elodie Sampere, az Ol Pejeta képviselője.

A 45 éves Sudan orrszarvú-években öregnek számított, ezért a korából adódóan több egészségügyi probléma is gyötörte őt. Élete utolsó éveiben már fizikailag sem volt képes a természetes párzásra. Lánya, a 28 éves Najin, és Fatu nevű (szintén nőstény) unokája mind fiatalnak számítottak a hímhez képest. Najin már termékeny korú ugyan, de hátsó lábai túl gyengék ahhoz, hogy elbírjanak egy hímet. „Csak remélni tudjuk, hogy a világ tanulni fog Sudan szörnyű elvesztéséből és minden lépést megtesz azért, hogy véget vessen az orrszarvúszarvak kereskedelmének. Habár az orrszarvúszarvak ára Kínában és Vietnamban folyamatosan csökken, a szarvakra vadászó orvvadászok továbbra is fenyegetést jelentenek az orrszarvúfajták számára” – jegyezte meg Peter Knights, a WildAid igazgatója.

Az orrszarvúk azért váltak ennyire népszerű prédának az orvvadászok számára, mert Ázsia bizonyos részeiben úgy tartják, hogy szarvuk képes bizonyos betegségek meggyógyítására. Ennek köszönhetően a szakértők szerint az orrszarvúszarvakkal való üzletelés hamarosan jövedelmezőbbé válhat, mint a kábítószer-kereskedelem. Az Ol Pejeta mindent megtesz az állatok biztosításáért – az állatokra helyezett rádiós nyomkövetőn kívül titkos vadőrök is dolgoznak a környező közösségekben, akik igyekeznek leleplezni az orrvadász-szervezeteket. Egy másik alfajt, a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút hét évvel ezelőtt nyilvánították kihaltnak, amiért többek között szintén az orvvadászok voltak felelősek. A világon jelenleg csupán öt orrszarvúfajta létezik, és ezek közül mindegyik veszélyeztetettnek számít. A következő oldalon bemutatjuk a nektek az északi szélesszájú orrszarvú! 

Álljon itt ez a videó Sudan emlékére: 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

báránytáp

a bárányok részére összeállított, azok igényéhez igazodó energia-, fehérje-,... Tovább

37/2006. (V. 18.) FVM rendelet

az "EK-mûtrágya"-ként megjelölt mûtrágyák forgalomba hozataláról és ellenõrzésérõl A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok