Jobb élelmiszercímkéket!

Jobb élelmiszercímkéket!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Cégér. A mezőgazdasági termékek minőségével kapcsolatos tájékoztatás érthetőbbé és hatékonyabbá tételére szólított fel az Európai Bizottság. A brüsszeli testület állásfoglalása szerint a termelők és fogyasztók közötti kapcsolat újbóli megszilárdításához a minőségi tanúsítványok értelmez- hetőségének megkönnyítésére, illetve az ezzel kapcsolatos uniós szakpolitikák egységesebbé tételére van szükség.
Jobb élelmiszercímkéket!

Az uniós élelmiszer-termelés kiváló minőségű termékei kiemelkedő hírnévnek örvendenek világszerte – fogalmazott az állásfoglalás kapcsán az EU agrárbiztosa. Mariann Fischer-Boel szerint a gazdáknak ezen jó hírnévre kell támaszkodniuk versenyképességük megőrzése érdekében, a fogyasztókat pedig az eddiginél jobban kell tájékoztatniuk termékeik jellegzetességeiről. Kitűnő lehetőség nyílik arra, hogy egyszerűsítsük és még jobban összehangoljuk a különböző címkézési és tanúsítási rendszereket – mutatott rá.

A brüsszeli közlemény többek között javasolja, hogy terjesszék ki a különböző termékek előállítási helyére utaló címkék használatát. A bizottsági dokumentum felveti továbbá, hogy hozzanak létre egységes uniós nyilvántartást a földrajzi eredetmegjelölések számára úgy, hogy közben megőrzik az egyes rendszerek sajátosságait.
Brüsszel ezenfelül az egységes belső piac hatékonyságát is fokozná az olyan címkézési rendszerekbe tartozó termékeknél, mint amilyenek például a bioélelmiszerek. Az európai produktumok globális érvényesülése szempontjából pedig az eredetmegjelölések fokozottabb védelmének, illetve a biotermékekre vonatkozó nemzetközi előírások kidolgozásában való aktív részvételnek a fontosságát hangsúlyozta a bizottság. Rapid

Hirdetés

 


Önkéntes magyar rendszer

 

Hirdetés


Magyarországon eddig félszáz vállalkozás csatlakozott ahhoz az önkéntes jelölési rendszerhez, amely – az úgynevezett irányadó napi beviteli érték (inbé) feltüntetésével – a termék-csomagoláson tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak az élelmiszerek energia- és tápanyagértékéről.
Az új szisztémát először a Fast 8 vállalatcsoporthoz tartozó cégek (a Coca-Cola, a Danone, a Kraft Foods, a Kellogg’s, a Masterfoods, a Nestlé, a Pepsi és az Unilever) vezették be. A kezdeményezésben részt vesznek e társaságok magyarországi leányvállalatai is.
Nálunk a rendszerhez többek között csatlakozott a Chio és a Tesco is, a McDonald’s pedig maga dolgozott ki hasonló rendszert.
A felmérések szerint az inbé-jelölés ma a hazai élelmiszerek 25 százalékán található meg.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kifutó

az istálló széltől védett oldalán, az épülethez csatlakozó, körülkerített, karám... Tovább

angolna (Anguilla anguilla)

az angolnafélék (Anguillidae) családjába tartozó csontos hal. Alakja kigyószerű, színe a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés