E követelmények azonban - különösen a multinacionális cégek beszállítói számára - sok esetben eltérnek egymástól

A kereskedelmi láncok és az élelmiszer-biztonság

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Napjainkban a kereskedelmi láncok egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára ismert, hogy működésük megfelelőségét bizonyítaniuk kell vevőik számára.
Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára ismert, hogy működésük megfelelőségét bizonyítaniuk kell vevőik számára

Követelmények


E követelmények azonban - különösen a multinacionális cégek beszállítói számára - sok esetben eltérnek egymástól. Ez megnehezíti a vállalkozások feladatát abban a törekvésükben, hogy minden vevőjük számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsák termékük minőségét és a feldolgozás körülményei tekintetében. Különösen élesen jelentkeznek ezek a nehézségek a kereskedelmi láncok beszállítói felülvizsgálatai során, amikor néha egy időben, egymásnak ellentmondó követelményeket fogalmaztak meg a láncok által megbízott auditorok a beszállító számára.

Egyesült Királyság


Ez indukálta - először az Egyesült Királyságban - azt az élelmiszer-ipari törekvést, hogy olyan, minden kereskedő és feldolgozó számára elfogadható követelményrendszert hozzanak létre az ipar gyakorlati tapasztalatait felhasználva, amely egyrészt megelőzi az eltérő értelmezésekből származó szakmai vitákat, másrészt csökkenti a beszállítói auditok számát és a velük járó felesleges költséget.

HACCP-rendszer


Az élelmiszeripar és a kereskedelem felismerte az ISO 9001-es rendszer korlátait az iparágban, és egyben azt, hogy a HACCP-rendszer gondolkodásmódja alapja lehet - az élelmiszer-biztonságon kívül - a technológia és a minőség szabályozásának is.

A Jó Higiéniai és Gyártási Gyakorlat beépítésével hatékony követelményrendszer alakítható ki a termékfelelősség és az elvárható gondosság bizonyítására. Napjainkban már a nemzetközi gyakorlatban is egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Azokat elsősorban a kiskereskedelmi hálózatok saját márkaneve alatt forgalmazott termékek élelmiszer-biztonsági, minőségbiztosítási és jogi megfelelőségének bizonyítására használják, de sok esetben az ilyen termékekhez alapanyagokat vásárló vagy a maguk márkanevével forgalmazott termékeket előállító élelmiszer-feldolgozók is megkövetelik beszállítóiktól.

EFSIS-szabvány


Az EFSIS-szabvány Az első ilyen szabvány a múlt század kilencvenes éveiben az EFSIS (European Food Safty Inspection Service, Európai Élelmiszer-biztonsági Felügyelő Szolgálat) Egyesült Királyságban kidolgozott 1994-es dokumentuma volt, amely 36 szabványpontban foglalja össze a követelményeket. Ezt az ipar a kiskereskedelmi láncokkal közösen dolgozta ki annak érdekében, hogy a vevői elvárásokat teljesítse. A szabvány lényege, hogy - a HACCP-rendszer logikáját követve - az adott iparág speciális technológiai problémái köré rendezve határozza meg, mit kell tenni az élelmiszer-biztonság, az egyenletes minőség és rendeletek, előírások betartása érdekében.

Ez az olyan vállalkozások számára, amelyek hatékonyan működtetett HACCP- és ISO-szabvány szerinti rendszerekkel rendelkeznek, és megvalósítják a jó higiéniai gyakorlatot, elsősorban az intézkedések szakmai helyességének átvizsgálását és bizonyítását igényli.

Elsősorban olyan feladatokra kell a korábbinál pontosabb és részletesebb szabályozás, mint a folyamatszabályozás validálása, a minőségmegőrzési idő megfelelőségének bizonyítása, az idegen anyaggal való szennyezést megelőző és elhárító módszerek, továbbá a GHP ágazatspecifikus alkalmazása, a termékvisszahívási és a minőségi előírások helyes szakmai tartalmának meghatározása.

Az EFSIS az egyik legelismertebb, harmadik fél által nyújtott, olyan független szolgáltatás, amely az élelmiszer-előállítók, a kiskereskedelem és a vendéglátók működését világszerte felülvizsgálja annak érdekében, hogy biztosítsa a legmagasabb szintű követelményeknek való megfelelést. Az EFSIS a nagyobb kereskedelmi hálózatok független élelmiszerüzletek, szerződéses étkeztetők, gyorsétteremláncok és az élelmiszerláncban termelő összes többi vállalat számára kidolgozott felülvizsgáló és tanúsító szolgáltatás. A szabvány vállalatok, vállalkozások minőségirányítási rendszereinek felülvizsgálatára is vállalkozik, az élelmiszertermékek széles skálájában.

BRC-szabvány


A BRC-szabvány Az EFSIS sikerét látva dolgozták át, illetve rendszerezték az angol kereskedelmi láncok követelményeiket a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (Britsh Retailer Consortium, BRC) "Kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott élelmiszertermékek beszállítóira vonatkozó szakmai követelmények" című szabványában. Az EFSIS-szabvány lényegében megegyezik a BRC-szabvánnyal, de még néhány további ajánlást tartalmaz. Jelenleg a BRC-szabványnak megfelelő tanúsítások több mint 70 százalékát az EFSIS végzi, tehát az EFSIS-tanúsítás egyben BRC-tanúsítást is nyújt.

A két követelményrendszer közös jellemzői Mindkét követelményrendszer alapfeltétele a működő élelmiszer-biztonsági rendszer (HACCP), tartalmazza a minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2000-es) legszükségesebb elemeit, emellett megfelelő üzemi (gyártási, higiéniai) környezetet feltételez. Az alapkövetelményekhez tartozik a termékellenőrzés szabályozása, a nyomonkövethetőség, a termék előállítási folyamatának szabályozása és a személyzettel kapcsolatos higiéniai, képzettségi elvárások.

A BRC/EFSIS-követelményrendszer nem azonos az ISO 9001:2000-essel, vagy a HACCP-vel, hanem olyan, HACCP-rendszerre épülő, annak szemléletét követő, a jó gyártási és higiéniai gyakorlat segítségével tervezett, a termelés gyakorlati szempontjaira összpontosító rendszer, amely felhasználja a minőségügyi rendszerek fontosabb elemeit is. Mindkét szabvány kis "nem-megfelelőségek" és "ajánlások" kategóriába sorolja az audit során tapasztalt eltéréseket. Ha a súlyos és kis "nem-megfelelőségeket" az előírt rövid határidőn belül kijavítják, a vállalat tanúsítást kaphat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gépesítési statisztika

olyan adatok összegyűjtése és feldolgozása, amelyek a gépesítésre jellemzőek. Ilyenek a... Tovább

fejlődésgenetika

a genetikának az egyedfejlődést szabályozó gének működésével, azok kölcsönhatásaival... Tovább

Tovább a lexikonra