ehető vadvirágok; ehető virág; ehető tavaszi virág

hirdetes

Tavaszi vadvirágok, melyeket nyugodtan megehetsz

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden tavasszal, ahogy a világ újra életre kel, a vadvirágok elkezdenek kinyílni, ugyanakkor az emberek kihúzzák a fűnyírókat, hogy levágják a virágok tetejét vagy kitépjék őket a virágágyásokból. Közvetlenül az udvarainkon és az ösvényeinken nőnek ezek a tavasz hírnökei – és sok közülük ehető. Fontos a biztonságos és felelősségteljes körültekintés, de ha biztosan vagyunk az adott virágban, akkor élvezzük a körülöttünk lévő természeti világ felfedezésének ilyen formáját is. 

Ehető virágok

Ibolya

A hihetetlenül változó ibolya a tavasz kincse. Ezek a kis virágok lila, kék, fehér, sárga árnyalatúak lehetnek. A vadon élő állatok nektárforrásai, és szinte minden élőhelyen nőnek. Az emberek gyönyörű színeiket és puha szirmaikat sütemények díszítésére, zselék készítésére, levesek sűrítésére használják, vagy egy tavaszi salátát színesítenek és vitaminokat adnak hozzá általuk (az ibolyában magas az A- és C-vitamin).

Tyúkhúr

A tyúkhúr a nevéből adódódon is a csirkék kedvenc étele, és az emberek számára is kellemes salátaválasztás.  A tyúkhúr felbukkan a fűben és más, az emberek által érintett területeken, gyorsan terjed, és sűrű foltokat hoz létre.  Apró fehér virágokat hoz, és íze szinte édeskés. 

Piros árvacsalán

Eredetileg Európából és Ázsiából származik ez a lila-zöld növény, élénk lila virágokkal, de ma már egész Észak-Amerikában megtalálható. A csalán valójában nem csalán – a mentafélék családjának tagja, és az egész növény ehető és rendkívül tápláló. Néha összetéveszthető a tyúkhúrral, de néhány azonosító tulajdonság minden alkalommal tisztázza őt: az ásó alakú levelei lilás árnyalatúvá válnak, és a négyzet alakú száron lefelé zuhanó részekben találhatók. 

hirdetes

Bársonyos árvacsalán

A piros csalánhoz hasonlóan a bársonyos csalán a másik tavaszi menta családtag, amely az imádnivaló rózsaszín virágokat hozza létre. Sétamagasságból aprónak és picinej tűnnek, de ha közelebbről megnézzük az egyik virágot, csodálatos világ nyílik meg előttünk. Mindegyik cső alakú, leterülő alsó szirmokkal, ívelt kapucnival és a legmélyebb lila foltokkal, amelyek a leglenyűgözőbb orchideákra emlékeztetnek. Az örvénylő levelek a szárra kapaszkodnak, és csökkenő méretben egymásra rakott csipkeszalvétára hasonlítanak. A levelek és a virágok is ehetőek.

hirdetes

Nefelejcs

A nefelejcsek több tucat fajból álló csoport, amelyet miniatűr kék virágok jellemeznek. A legtöbb faj potenciálisan invazív. A virágok ehető kis falatok, de mint minden ehető virág keresésnél, most is légy óvatos. A nefelejcsnek van egy hasonmása, amely mérgező lehet.

Veronika

Ez a kis talajtakaró sűrű, de miniatűr lombozattal és élénk kék, vidám virágokkal rendelkezik. A virág szirmai finomak, de tökéletesen formáltak, szinte csíkos, mélykék vonalakkal, halványkék alapon. A kék szirmok fehér közepén találkoznak. A veronikát gyakrabban használják teához, mint saláta zöldjéhez, de a fiatal levelei kissé a vízitormára emlékeztetnek.

Bár az ehető virág keresése szórakoztató tevékenység lehet, felelősségteljesnek kell lenni. Csak olyan növényeket fogyassz, amelyeket biztosan tudsz azonosítani, és csak akkor, ha biztos abban, hogy ezek a növények mentesek a peszticidektől vagy egyéb külső szennyeződésektől. Ha kétségeid vannak, kérdezz meg szakértől az adott virágról!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérszegénység aneuploidia

a sejt v. szervezet —>kromoszómaszámának olyan eltérése, amelyben a kromoszóma... Tovább

talajvíz

az a vízkészlet, amely az első vízzáró rétegen felül helyezkedik el, itt a kőzetszemcsék... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek