A szegfüveket el lehet fogyasztani? Igen! Ismerd meg a kínai szegfüvet és a pünkösdi szegfüvet

hirdetes

Ehető szegfüvek – ismerd meg a kínai és pünkösdi szegfüvet

TK

Te tudtad, hogy akadnak ehető szegfüvek hazánkban? Mostani cikkünkben e kapcsán fogom Nektek bemutatni a kínai, illetve a pünkösdi szegfüvet! Tudjatok meg most mindent gondozásukról, termesztésükről.

A kínai szegfű

Már korábbi cikkünkben olvashattatok egy másik csodás, ehető szépségről, az ibolyáról, amennyiben újra szeretnétek olvasni, azt itt tehetitek meg.


A szegfűfélékhez rengeteg növény tartozik (nyolcvannál is több növénynemzetség, és megközelítőleg 2000 faj), példának okáért a fátyolvirág, valamint a mérgező vetési konkoly. Viszont, a legismertebb kerti fajai a pünkösdi szegfű, valamint a kínai szegfű. Ezek nem csak kerted színfoltjai lehetnek, hanem ehetőek is!


Szegfű, az ehető szépség


Ízük fűszeres, enyhén érdes, bizonyos szempontból a szegfűszeghez hasonlítható. Leginkább salátákhoz, illetve desszertek díszítéséhez használják őket. Ekkor a szegfűvirág alsó, fehéres részét érdemes leválasztani, ugyanis az a része keserű. 

hirdetes


Figyeljünk oda, hogy csak az általunk termesztett szegfüvet fogyasszuk el, s arra is, hogy ezek a növények ne legyenek hervadtak, viszont túlnyíltak sem, teljes pompájukban szedjük le őket. Érdemes őket kiszárítani, az általános körülmények között elvégezve a procedúrát: legyen a szárításra szánt hely sötét, pormentes, szellős, a növények legyenek fellógatva. 


Amennyiben megtörtént szárításuk, érdemes őket üvegbe téve, sötét helyen tárolni, ugyanis így képesek lesznek sokáig megőrizni tápanyagtartalmukat.


Ismerd meg a kínai szegfüvet

hirdetes


A kínai szegfű egy pici, bokros évelő növény, mely számára a legalkalmasabb, ha cserépben, balkonládában végezzük el ültetését. Alacsony termete miatt ez a fajta nevelés számára nem fog gondot okozni, ráadásul a gondozását is megkönnyíti majd.


A virág elsősorban Észak-Kínában, Mongóliában, Koreában és Oroszországban őshonos, virágzása kora nyáron kezdődik, amikor is megcsodálhatjuk mintás vagy egyszínű, fogazott szirmait. Levélzete fűszerű, vékony. 


Bár hazánkban nem őshonos, nevelése könnyűszerrel lehetséges.
 

 

 

Amennyiben kiváncsi vagy a pünkösdi szegfűre is, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-10-26

Elérkezett az ősz – íme, a legjobb sütnivaló tökök

A házi kertészkedés elterjedésével és a zöldségárusok feltörekvő népességével sokféle ehető tök vált elérhetővé bárki számára - most ismerd meg őket Te is.

2021-10-27

Így vigyázz szobanövényeidre a hűvös időszakban – ezekre figyelj fokozottan

A tél már vészesen közeledik, ez pedig csak egyet jelenthet – érkezik a hűvöseb időjárás is. Ilyenkor fontos növényeinkre is odafigyelni - lássuk, hogyan!

2021-10-26

Varázsolj Te is isteni illatot lakásodba – ezek a növények lesznek segítségedre

Az emberek előszeretettel telepítenek lakásukba növényeket, különböző okból. Mostani cikkünkben ismerd meg Te is ezeket a szuper, illatos kúszónövényeket.

2021-10-04

Nem mindegy, hogyan ülteted el gyümölcsfáid – így készítsd elő számukra a talajt!

Az őszi időszak tökéletes a gyümölcsfák ültetésére – mégsem mindegy, hogyan készítjük elő a talajt számukra… Mostani cikkünkben ugyanakkor segítünk!

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

2021-10-27

Hogyan válasszunk faragni való tököt: tippek a tökéletes döntéshez

Manapság már egyre elterjedtebb szórakozásnak számít, hogy október végéhez közeledve tököt faragunk, mely az egész család számára remek időtöltésnek bizonyul.

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

További cikkek ebben a témában


csupasz árpa (Hordeum nudum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó tavaszi árpa. Magja könnyen kiválik a toklászból, emiatt... Tovább

Gyomirtó Racer

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer kétszikűek ellen, jelentős mellékhatással a fűféle... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert virág