A szegfüveket el lehet fogyasztani? Igen! Ismerd meg a kínai szegfüvet és a pünkösdi szegfüvet

hirdetes

Ehető szegfüvek – ismerd meg a kínai és pünkösdi szegfüvet

TK

Te tudtad, hogy akadnak ehető szegfüvek hazánkban? Mostani cikkünkben e kapcsán fogom Nektek bemutatni a kínai, illetve a pünkösdi szegfüvet! Tudjatok meg most mindent gondozásukról, termesztésükről.

A kínai szegfű

Már korábbi cikkünkben olvashattatok egy másik csodás, ehető szépségről, az ibolyáról, amennyiben újra szeretnétek olvasni, azt itt tehetitek meg.


A szegfűfélékhez rengeteg növény tartozik (nyolcvannál is több növénynemzetség, és megközelítőleg 2000 faj), példának okáért a fátyolvirág, valamint a mérgező vetési konkoly. Viszont, a legismertebb kerti fajai a pünkösdi szegfű, valamint a kínai szegfű. Ezek nem csak kerted színfoltjai lehetnek, hanem ehetőek is!


Szegfű, az ehető szépség


Ízük fűszeres, enyhén érdes, bizonyos szempontból a szegfűszeghez hasonlítható. Leginkább salátákhoz, illetve desszertek díszítéséhez használják őket. Ekkor a szegfűvirág alsó, fehéres részét érdemes leválasztani, ugyanis az a része keserű. 

hirdetes


Figyeljünk oda, hogy csak az általunk termesztett szegfüvet fogyasszuk el, s arra is, hogy ezek a növények ne legyenek hervadtak, viszont túlnyíltak sem, teljes pompájukban szedjük le őket. Érdemes őket kiszárítani, az általános körülmények között elvégezve a procedúrát: legyen a szárításra szánt hely sötét, pormentes, szellős, a növények legyenek fellógatva. 


Amennyiben megtörtént szárításuk, érdemes őket üvegbe téve, sötét helyen tárolni, ugyanis így képesek lesznek sokáig megőrizni tápanyagtartalmukat.


Ismerd meg a kínai szegfüvet

hirdetes


A kínai szegfű egy pici, bokros évelő növény, mely számára a legalkalmasabb, ha cserépben, balkonládában végezzük el ültetését. Alacsony termete miatt ez a fajta nevelés számára nem fog gondot okozni, ráadásul a gondozását is megkönnyíti majd.


A virág elsősorban Észak-Kínában, Mongóliában, Koreában és Oroszországban őshonos, virágzása kora nyáron kezdődik, amikor is megcsodálhatjuk mintás vagy egyszínű, fogazott szirmait. Levélzete fűszerű, vékony. 


Bár hazánkban nem őshonos, nevelése könnyűszerrel lehetséges.
 

 

 

Amennyiben kiváncsi vagy a pünkösdi szegfűre is, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

2021-06-22

Figyelj oda a locsolásra – szuper ötletek a nyári öntözéshez

A nyár beköszöntével növényeinknek nagyobb szüksége lesz a számukra megfelelő vízmennyiségre. Most szuper ötleteket mutatunk, hogyan öntözd növényeidet!

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

További cikkek ebben a témában


gennyes gyulladás

a gyulladás jellegzetességét a nyálkahártyával, savóshártyával bélelt üregekben v. a... Tovább

Elixxir (RH 0319)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert virág