A szegfüveket el lehet fogyasztani? Igen! Ismerd meg a kínai szegfüvet és a pünkösdi szegfüvet

hirdetes

Ehető szegfüvek – ismerd meg a kínai és pünkösdi szegfüvet

TK

Te tudtad, hogy akadnak ehető szegfüvek hazánkban? Mostani cikkünkben e kapcsán fogom Nektek bemutatni a kínai, illetve a pünkösdi szegfüvet! Tudjatok meg most mindent gondozásukról, termesztésükről.

A kínai szegfű

Már korábbi cikkünkben olvashattatok egy másik csodás, ehető szépségről, az ibolyáról, amennyiben újra szeretnétek olvasni, azt itt tehetitek meg.


A szegfűfélékhez rengeteg növény tartozik (nyolcvannál is több növénynemzetség, és megközelítőleg 2000 faj), példának okáért a fátyolvirág, valamint a mérgező vetési konkoly. Viszont, a legismertebb kerti fajai a pünkösdi szegfű, valamint a kínai szegfű. Ezek nem csak kerted színfoltjai lehetnek, hanem ehetőek is!


Szegfű, az ehető szépség


Ízük fűszeres, enyhén érdes, bizonyos szempontból a szegfűszeghez hasonlítható. Leginkább salátákhoz, illetve desszertek díszítéséhez használják őket. Ekkor a szegfűvirág alsó, fehéres részét érdemes leválasztani, ugyanis az a része keserű. 

hirdetes


Figyeljünk oda, hogy csak az általunk termesztett szegfüvet fogyasszuk el, s arra is, hogy ezek a növények ne legyenek hervadtak, viszont túlnyíltak sem, teljes pompájukban szedjük le őket. Érdemes őket kiszárítani, az általános körülmények között elvégezve a procedúrát: legyen a szárításra szánt hely sötét, pormentes, szellős, a növények legyenek fellógatva. 


Amennyiben megtörtént szárításuk, érdemes őket üvegbe téve, sötét helyen tárolni, ugyanis így képesek lesznek sokáig megőrizni tápanyagtartalmukat.


Ismerd meg a kínai szegfüvet

hirdetes


A kínai szegfű egy pici, bokros évelő növény, mely számára a legalkalmasabb, ha cserépben, balkonládában végezzük el ültetését. Alacsony termete miatt ez a fajta nevelés számára nem fog gondot okozni, ráadásul a gondozását is megkönnyíti majd.


A virág elsősorban Észak-Kínában, Mongóliában, Koreában és Oroszországban őshonos, virágzása kora nyáron kezdődik, amikor is megcsodálhatjuk mintás vagy egyszínű, fogazott szirmait. Levélzete fűszerű, vékony. 


Bár hazánkban nem őshonos, nevelése könnyűszerrel lehetséges.
 

 

 

Amennyiben kiváncsi vagy a pünkösdi szegfűre is, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-20

Tihanyi Levendula Fesztivál- ne hagyd ki!

Ha te is szereted a Balatont és a levendulát, akkor a következő programot ne hagyd ki! Levendula szedés, kézművesedés és még sok levendulás program vár a Tihanyi Levendula Heteken!

2022-06-22

Így termessz mini napraforgót

A mini napraforgók különféle kultúrfajtái a szezon időszakaiban virágzanak, azonban bármelyiket is választod ezek közül, meglehetősen egyszerű dolgod lesz velük.

További cikkek ebben a témában


hanyszéna (hanyiszéna, hansági széna)

a tőzegen, lápon termett, sok rostot, kevés tápanyagot tartalmazó füvek szénája. Tovább

agrárgazdaság

a mg., az élelmiszerip., az erdészet az elsődleges faiparral együttesen alkotja az a. fogalmába... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert virág