A szegfűket el lehet fogyasztani? Igen! Ismerd meg a kínai szegfűt és a pünkösdi szegfűt

hirdetes

Ehető szegfűk – ismerd meg a kínai és pünkösdi szegfűt

TK, ZH, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Te tudtad, hogy akadnak ehető szegfüvek hazánkban? Mostani cikkünkben e kapcsán fogom Nektek bemutatni a kínai, illetve a pünkösdi szegfüvet! Tudjatok meg most mindent gondozásukról, termesztésükről.

A kínai szegfű

Már korábbi cikkünkben olvashattatok egy másik csodás, ehető szépségről, az ibolyáról, amennyiben újra szeretnétek olvasni, azt itt tehetitek meg.


A szegfűfélékhez rengeteg növény tartozik (nyolcvannál is több növénynemzetség, és megközelítőleg 2000 faj), példának okáért a fátyolvirág, valamint a mérgező vetési konkoly. Viszont, a legismertebb kerti fajai a pünkösdi szegfű, valamint a kínai szegfű. Ezek nem csak kerted színfoltjai lehetnek, hanem ehetőek is!


Szegfű, az ehető szépség


Ízük fűszeres, enyhén érdes, bizonyos szempontból a szegfűszeghez hasonlítható. Leginkább salátákhoz, illetve desszertek díszítéséhez használják őket. Ekkor a szegfűvirág alsó, fehéres részét érdemes leválasztani, ugyanis az a része keserű. 

hirdetes


Figyeljünk oda, hogy csak az általunk termesztett szegfüvet fogyasszuk el, s arra is, hogy ezek a növények ne legyenek hervadtak, viszont túlnyíltak sem, teljes pompájukban szedjük le őket. Érdemes őket kiszárítani, az általános körülmények között elvégezve a procedúrát: legyen a szárításra szánt hely sötét, pormentes, szellős, a növények legyenek fellógatva. 


Amennyiben megtörtént szárításuk, érdemes őket üvegbe téve, sötét helyen tárolni, ugyanis így képesek lesznek sokáig megőrizni tápanyagtartalmukat.


Ismerd meg a kínai szegfüvet

hirdetes


A kínai szegfű egy pici, bokros évelő növény, mely számára a legalkalmasabb, ha cserépben, balkonládában végezzük el ültetését. Alacsony termete miatt ez a fajta nevelés számára nem fog gondot okozni, ráadásul a gondozását is megkönnyíti majd.


A virág elsősorban Észak-Kínában, Mongóliában, Koreában és Oroszországban őshonos, virágzása kora nyáron kezdődik, amikor is megcsodálhatjuk mintás vagy egyszínű, fogazott szirmait. Levélzete fűszerű, vékony. 


Bár hazánkban nem őshonos, nevelése könnyűszerrel lehetséges.
 

 

 

Amennyiben kiváncsi vagy a pünkösdi szegfűre is, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrobiocönózis

a mg.-lag művelt területek állati és növényi életközössége (->biocönózis).... Tovább

talajoldat

a ->talaj cseppfolyós eleme (folyadékfázisa), amely a talajpórusokban található. Oldott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert virág