A szegfűket el lehet fogyasztani? Igen! Ismerd meg a kínai szegfűt és a pünkösdi szegfűt

hirdetes

Ehető szegfűk – ismerd meg a kínai és pünkösdi szegfűt

TK, ZH, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Te tudtad, hogy akadnak ehető szegfüvek hazánkban? Mostani cikkünkben e kapcsán fogom Nektek bemutatni a kínai, illetve a pünkösdi szegfüvet! Tudjatok meg most mindent gondozásukról, termesztésükről.

A kínai szegfű

Már korábbi cikkünkben olvashattatok egy másik csodás, ehető szépségről, az ibolyáról, amennyiben újra szeretnétek olvasni, azt itt tehetitek meg.


A szegfűfélékhez rengeteg növény tartozik (nyolcvannál is több növénynemzetség, és megközelítőleg 2000 faj), példának okáért a fátyolvirág, valamint a mérgező vetési konkoly. Viszont, a legismertebb kerti fajai a pünkösdi szegfű, valamint a kínai szegfű. Ezek nem csak kerted színfoltjai lehetnek, hanem ehetőek is!


Szegfű, az ehető szépség


Ízük fűszeres, enyhén érdes, bizonyos szempontból a szegfűszeghez hasonlítható. Leginkább salátákhoz, illetve desszertek díszítéséhez használják őket. Ekkor a szegfűvirág alsó, fehéres részét érdemes leválasztani, ugyanis az a része keserű. 

hirdetes


Figyeljünk oda, hogy csak az általunk termesztett szegfüvet fogyasszuk el, s arra is, hogy ezek a növények ne legyenek hervadtak, viszont túlnyíltak sem, teljes pompájukban szedjük le őket. Érdemes őket kiszárítani, az általános körülmények között elvégezve a procedúrát: legyen a szárításra szánt hely sötét, pormentes, szellős, a növények legyenek fellógatva. 


Amennyiben megtörtént szárításuk, érdemes őket üvegbe téve, sötét helyen tárolni, ugyanis így képesek lesznek sokáig megőrizni tápanyagtartalmukat.


Ismerd meg a kínai szegfüvet

hirdetes


A kínai szegfű egy pici, bokros évelő növény, mely számára a legalkalmasabb, ha cserépben, balkonládában végezzük el ültetését. Alacsony termete miatt ez a fajta nevelés számára nem fog gondot okozni, ráadásul a gondozását is megkönnyíti majd.


A virág elsősorban Észak-Kínában, Mongóliában, Koreában és Oroszországban őshonos, virágzása kora nyáron kezdődik, amikor is megcsodálhatjuk mintás vagy egyszínű, fogazott szirmait. Levélzete fűszerű, vékony. 


Bár hazánkban nem őshonos, nevelése könnyűszerrel lehetséges.
 

 

 

Amennyiben kiváncsi vagy a pünkösdi szegfűre is, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

GK Judy (GKT 0209)

Õszi árpa Cél: takarmány árpa Leírás:A Fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

nyírási seb

a juhok nyírásakor a nyíróollóval okozott sérülés. A mélyre terjedő sebzés helyén a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert virág