Léteznek ehető virágok? Most ismerd meg, hányféleképpen fogyaszthatsz ibolyát

hirdetes

Ehető virágok? Lássuk, mit készíthetsz az ibolyából!

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ibolyák a tavaszi kertek rendkívül népszerű, pici, kékes virágai. A napokban már mindenki biztosan észrevette, ahogy elöntötték a kerteket, utcákat illatos bimbóikkal. Azt viszont kevesen tudják róluk, hogy ezek a növények nem csak szépek, hanem finomak is! Mostani cikkemben elmondom, hogyan fogyaszthatod, használhatod fel ezt a tavaszi szépséget.

Ibolya, az ehető szépség

Rengeteg olyan virág található környezetünkben, amelyek ehetőek, épp ezért rengeteg ember előszeretettel dolgozza fel őket, elsősorban édességként. A legtöbbször ilyenkor az emberek a bodzára gondolnak, melynek már elterjedt híres szörpje, lekvárja, esetleg rántani is lehet. De nem szabad elfeledkeznünk az ibolyáról sem!


A legelterjedtebb az ibolyafajták közül az illatos ibolya, illetve a kerti ibolya, melyeket már a gyógynövények irodalma is ehetőként említ meg. A mostani cikkemben elsősorban az illatos ibolyáról lesz szó, hiszen az ibolyák között vannak védett fajták is, ezért vigyáznunk kell velük, sőt az sem mellékes, hogy a gasztronómiában is fontos az illat. Ugyanakkor az elején érdemes azt megemlíteni, hogy a virágot nem szabad túlzott mértékben fogyasztani, mert hashajtó hatású lehet.

hirdetes


Mit érdemes készítenünk az ibolyából?


A tavasz lila csemegéje: készítsetek ibolyalekvárt


Első lépésként szedj, gyűjts össze egy nagyobb tejfölös vödörnyi ibolyát (nagyjából egy liternyit). Ez kicsit sokáig tarthat, főleg hogyha a szebb, sötétebb darabok után kutatsz, viszont higgyétek el, az isteni végeredményért megéri! Miután ez megtörtént, akkor el kell kezdened az ibolyák fejét leszedni. Amennyiben a növény piszkos, mosd azt meg. 

hirdetes


Nagyjából 1,5 liter vízhez önts egy laposabb evőkanálnyi citromsavat, majd tedd fel forrni. Amint már forr a citromsavas víz, akkor öntsd bele az ibolyákat. Fedd le egy fedővel a lábast, majd 2 – 3 órát hagyd főni a szirmokat. Néha nézz rá a főzetre, és forgasd át benne a növényeket.


Ha letelt a megadott időintervallum, akkor szűrd le a forralt folyadékot. Erre példának okáért a Spar-os környezetbarát vászonzsák tökéletes lesz!

 

Amennyiben a további ételek is érdekelnek, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-02-09

A húsvét legszebb éke: csüngő barkafűz ültetése, és gondozása- egyszerűbb, mint hinnéd

A csodás barkánál tökéletesebb növényt keresve sem lehetne találni, ami ennyire tökéletesen passzol a húsvéthoz. Hova, mikor ültess, hogyan gondozd? Mutatjuk!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

82/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti potenciál... Tovább

elit mag

a szabványnak megfelelő vetőmag, a szuperelit vetőmag első szaporulata. Különös gonddal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet virág