Ehető gyomnövényeink II. rész - Ismerd meg az összes ehető gyomnövényt hazánkban!

Ehető gyomnövényeink II. rész

FO

Ahogy a könyvet sem szabad megítélni a borítója alapján, úgy nem kell minden gyomnövényünket sem rossznak és haszontalannak kikiáltani. Vannak köztük olyanok, ami nagy szolgálatot tettek már nekünk a múltban azzal, hogy el lehetett őket fogyasztani. Ismerd meg Magyarország ehető gyomnövényeit te is 2 részes cikksorozatunkban!


Ehető gyomnövényeink II. rész - Hazánk elfeledett finomságai

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságoknak köszönhetően rendkívül. Ezt persze mi, akik itt élünk, kevésbé érzékeljük, hiszen nap mint nap látjuk ezeket és már megszoktuk a jelenlétüket. Ebből kifolyólag viszont kevésbé értékeljük ezeket a fantasztikus növényeket, sőt, van egy csomó, amit anélkül bélyegzünk haszontalannak, hogy tisztában lennénk valódi hasznuknak. Pedig volt idő, amikor az emberek jobban rá voltak szorulva a természetben előforduló ehető növények ismeretére, és használatára, mit gondolnánk. A háborúk idején, vagy szűkösebb időben sokan sokféle vadnövényt és ezekből készült ételt fogyasztottak, amik mára már leginkább a feledés homályába merültek. Napjainkban viszont ezeknek már csak töredékével találkozhatunk a boltok polcain. Ilyen például a bodza, a som, vagy a csipkebogyó. Most viszont megmutatjuk a többit is, lássuk a cikksorozat második részét, és az ehető gyomnövényeket! Ha lemaradtál az első részről, akkor kattints ide, és olvasd el azt is!

Ehető gyomnövények – Madársóskák (Oxalis sp.)

Ezek az apró, lóherére emlékeztető növények, fehér vagy sárga színű virágúak, de nyár végén, vagy ősz elején rózsaszín szirmú virágokat hoznak. Vannak bordó levelű fajok is belőle, amik nagyon mostoha körülmények  között is megmaradnak, így betonrepedések, vagy tetőcserepek között is gyakran kinőnek. Levele nyersen kirándulók, hegymászók kedvelt frissítője. Savanykás ízű levelét fűszerezésre használhatjuk, de csak kis mennyiségben, hiszen oxálsavtartalma miatt íze rendkívül intenzív és nagy adagban káros lehet.
 

Lapozz a többi növényért!

Ehető gyomnövényeink II. rész - Hazánk elfeledett finomságai

Ehető gyomnövények – Mezei katáng (Cichorium intybus)

Kék virágait mindenki ismeri. Magas szárán júliustól szeptemberig virágzó kék szirmai feltűnően kilógnak a legelők és mezők egyhangúságából. Ősztől a tél elejéig begyűjtött gyökeréből szárítás, pörkölés, és őrlés után pótkávé készíthető, zsenge levelei pedig főzelékként vagy párolva is fogyaszthatók.

Ehető gyomnövények – Mezei sóska (Rumex acetosa)

Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek, leginkább a hegyvidékeken, vizek partján, nedves élőhelyeken terem, és eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek.  Tavasztól késő őszig gyűjthető, de a levelek a magas oxálsav miatt csak mértékkel fogyaszthatók. Főtt leveleinek íze jól illik a burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük.

Ehető gyomnövények – Nagy csalán (Urtica dioica)

Ezt a növényt kevésbé kell bemutatni, hiszen egész Európában elterjedt, szinte bárhol megtalálhatjuk. Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre, hogy a kellemetlen csípőssége eltűnjön (vagyis a hangyasav kiürüljön belőle). Elkészíthető főzeléknek, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük, sőt, régen sört is főztek belőle. Leginkább gyógyteája miatt ismert, ami ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő teakeverékeknek.
 

Ne maradj le a többi ehető finomságról sem! Lapozz tovább!

Ehető <a class="autolinkeles" title="gyom" href="https://www.agraroldal.hu/gyom-kifejezes.html">gyom</a>növényeink II. rész - Hazánk elfeledett finomságai

Ehető gyomnövények – Nagy útifú (Plantago major) és Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

Ezek a tőlevélrózsás növények rétek és utak mentén élnek. Zsenge levelei feldolgozás nélkül is kerülhetnek az asztalra saláta alapanygént, vagy főzeléket is készíthetünk belőle. A nagy útifű zsenge hajtásainak íze leginkább a spárgáéra emlékeztet, de a konyhai lehetőségeken túl préselt nedve köhögéscsillapítóként a legismertebb.

Ehető gyomnövények – Paraj libatop (Chenopodium bonus-henricus) és Fehér libatop (Chenopodium album)

A libatopok gyakori egyéves gyomnövényei a kertjeinknek. Fiatal hajtásait párolva készíthetjük el, mint a spárgát és az ízük is ahoz hasonlít, leveleit pedig főzelékként szokták felhasználni. A- és C-vitaminban gazdag növények, amiknek magjaiból régen lisztet készítettek.

Ehető gyomnövények – Pásztortáska (Capsella bursa pastoris)

Ez egy igazi kozmopolita növény, amit nem kell sokáig keresnünk, hogy rátaláljunk, mert bárhol előfordulhat. Leveleivel salátát fűszerezhetünk hiszen finom borsóízűek. Ezen kívül leveseket, spenótszerű mártásokat is ízesíthetünk velük. A fiatal virágos hajtások nyersen és párolva is finomak, szárított magjai és terméstokja pedig őrölve bors helyett használható.

Ehető gyomnövények – Százszorszép (Bellis perennis)

A százszorszép levelei enyhén savanykásak, ezért jól állnak a különböző salátakeverékekhez. Az enyhén vanília illatú szárított levélőrleménnyel pedig akár süteményeinket is ízesíthetjük. Mivel virága is ehető, ezért szinte bármilyen ételt díszíthetünk vele. Virágát, termését ha megszárítjuk és megőröljük, kiváló fűszer lehet belőle, amit a kenyérsütéshez használhatunk fel a liszthez keverve.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-25

Otthoni bazsalikomnevelés 5 lépésben

Te is szereted a bazslikom aromáját? Szeretsz ezzel a fűszerrel főzni? Termeszd meg magadnak, hogy mindig kéznél legyen! Mutatom, hogy hogyan is csináld!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-21

Remek fűszer-, illetve gyógynövény - ismerd meg a kakukkfüvet!

A kakukkfű ismert mind gyógyhatásai illetve fűszernövény mivoltja miatt. Ezekről olvashatsz bővebben itt, jobban megismerve a növényt, annak jótékony hatásait.

2021-01-22

Kertésztanács: hogyan locsold helyesen kerted növényeit?

Egy, a növényeink számára megfelelő öntözési módszer összetett, több szempontot is figyelembe kell venni kialakításakor. Összeszedtük, mikre kell figyelned.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

További cikkek ebben a témában


felszálló fertőzés (aszcendáló fertőzés)

nyálkahártyával bélelt üreges szervekben a váladékok áramlásával ellentétesen (pl. az... Tovább

halkiemelő gép

a halak kiemelésére szolgáló berendezés. A —>halágyból puttony segítségével... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem