Ehető gyomnövényeink II. rész - Ismerd meg az összes ehető gyomnövényt hazánkban!

hirdetes

Ehető gyomnövényeink II. rész

FO, GE.

Ahogy a könyvet sem szabad megítélni a borítója alapján, úgy nem kell minden gyomnövényünket sem rossznak és haszontalannak kikiáltani. Vannak köztük olyanok, ami nagy szolgálatot tettek már nekünk a múltban azzal, hogy el lehetett őket fogyasztani. Ismerd meg Magyarország ehető gyomnövényeit te is 2 részes cikksorozatunkban!

Ehető gyomnövényeink II. rész - Hazánk elfeledett finomságai

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságoknak köszönhetően rendkívül. Ezt persze mi, akik itt élünk, kevésbé érzékeljük, hiszen nap mint nap látjuk ezeket és már megszoktuk a jelenlétüket. Ebből kifolyólag viszont kevésbé értékeljük ezeket a fantasztikus növényeket, sőt, van egy csomó, amit anélkül bélyegzünk haszontalannak, hogy tisztában lennénk valódi hasznuknak.

Pedig volt idő, amikor az emberek jobban rá voltak szorulva a természetben előforduló ehető növények ismeretére, és használatára, mit gondolnánk. A háborúk idején, vagy szűkösebb időben sokan sokféle vadnövényt és ezekből készült ételt fogyasztottak, amik mára már leginkább a feledés homályába merültek.

Napjainkban viszont ezeknek már csak töredékével találkozhatunk a boltok polcain. Ilyen például a bodza, a som, vagy a csipkebogyó. Most viszont megmutatjuk a többit is, lássuk a cikksorozat második részét, és az ehető gyomnövényeket! Ha lemaradtál az első részről, akkor kattints ide, és olvasd el azt is!

Ehető gyomnövények – Madársóskák (Oxalis sp.)

hirdetes

Ezek az apró, lóherére emlékeztető növények, fehér vagy sárga színű virágúak, de nyár végén, vagy ősz elején rózsaszín szirmú virágokat hoznak. Vannak bordó levelű fajok is belőle, amik nagyon mostoha körülmények  között is megmaradnak, így betonrepedések, vagy tetőcserepek között is gyakran kinőnek. Levele nyersen kirándulók, hegymászók kedvelt frissítője. Savanykás ízű levelét fűszerezésre használhatjuk, de csak kis mennyiségben, hiszen oxálsavtartalma miatt íze rendkívül intenzív és nagy adagban káros lehet.
 

Ehető gyomnövényeink II. rész - Hazánk elfeledett finomságai

Ehető gyomnövények – Mezei katáng (Cichorium intybus)

hirdetes

Kék virágait mindenki ismeri. Magas szárán júliustól szeptemberig virágzó kék szirmai feltűnően kilógnak a legelők és mezők egyhangúságából. Ősztől a tél elejéig begyűjtött gyökeréből szárítás, pörkölés, és őrlés után pótkávé készíthető, zsenge levelei pedig főzelékként vagy párolva is fogyaszthatók.

Ehető gyomnövények – Mezei sóska (Rumex acetosa)

Hosszúkás, nyíl alakú levelei jellegzetesek, leginkább a hegyvidékeken, vizek partján, nedves élőhelyeken terem, és eső után szedett levelei kellemesen sóska ízűek.  Tavasztól késő őszig gyűjthető, de a levelek a magas oxálsav miatt csak mértékkel fogyaszthatók. Főtt leveleinek íze jól illik a burgonyás ételekhez, vagy lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük.

Ehető gyomnövények – Nagy csalán (Urtica dioica)

Ezt a növényt kevésbé kell bemutatni, hiszen egész Európában elterjedt, szinte bárhol megtalálhatjuk. Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre, hogy a kellemetlen csípőssége eltűnjön (vagyis a hangyasav kiürüljön belőle). Elkészíthető főzeléknek, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük, sőt, régen sört is főztek belőle. Leginkább gyógyteája miatt ismert, ami ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő teakeverékeknek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

További cikkek ebben a témában


hegesztés

két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az... Tovább

Kaposvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Ügyfélfogadási rend:      ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem