Az államtitkár szerint az őszi jogszabály-változások különösen fontossá teszik a mostani együttműködési megállapodást

Együttműködés

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az agrártárca hozzájárul 13 millió forinttal a Magyar Állatorvosi Kamara költségeihez annak érdekében, hogy a köztestület a minisztérium által átadott állami feladatokat finanszírozni tudja.
Az agrártárca hozzájárul 13 millió forinttal a Magyar Állatorvosi Kamara költségeihez

Aláírták az együttműködést


Az erről szóló szerződést Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke hétfőn írta alá Budapesten.
 
A köztestület megszervezi és ellátja országosan az állatorvosok nyilvántartását, valamint kidolgozza működési rendet is, továbbá kiállítja a magán-állatorvosok tevékenységének gyakorlásához szükséges "jogosítványt". Feladata az is, hogy biztosítsa az állattartó telepek ellenőrzését, és működteti az állatorvosi ügyeleti rendszert.
 
Gőgös Zoltán az aláírást megelőzően köszöntőjében jelezte: a minisztérium továbbra is igényt tart a kamara által végzett feladatok ellátására.
 
Az államtitkár szerint az őszi jogszabály-változások különösen fontossá teszik a mostani együttműködési megállapodást. Hatályba lép szeptemberben például az élelmiszer-láncbiztonságról szóló törvény, amely további feladatokat ró majd a Magyar Állatorvosi Kamarára.
 
Gönczi Gábor hangoztatta: megfelelő élelmiszerbiztonság nem létezik hatékony állategészségügyi szervezet nélkül. Ez feltétele annak, hogy a lakosság egészséges élelmiszert fogyaszthasson.
 

Az FVM támogatja a COPA-COGECA magyar tagszervezeteit


 
Támogatási megállapodást írt alá Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, valamint az európai gazdaszervezeteket tömörítő COPA-COGECA magyarországi tagszervezeteinek képviseletében Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke hétfőn Budapesten.
 
A szerződés szerint az agrártárca vállalja, hogy a magyar tagszervezetek számára a COPA-COGECA 2008. évi működési költségeinek fedezeteként 30 millió forintot egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújt.
 
Az agrárkamara a támogatást teljes egészében a COPA-COGECA magyarországi szervezeteinek európai képviseleti tevékenységének támogatására fordítja.
 
Magyarország uniós tagságát követően, azaz 2004. május 1-jétől a COPA-COGECA teljes jogú tagjává vált négy magyar agrárszervezet: a  Magyar Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek (Hangya) Együttműködése, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).
 
A COPA a Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága, a COGECA pedig a Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága az Európai Unióban. A hétfőn megkötött megállapodás célja, hogy az agrárkormányzat és az érdekképviseleti szervezetek közös álláspontot képviseljenek a magyar agrárium fontos ügyeiben Brüsszelben.
 
Gőgös Zoltán a dokumentum aláírását megelőző üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a megállapodásban részt vevő szervezetek komoly segítséget adnak az agrárkormányzatnak az uniós döntés-előkészítésben, esetenként a lobbizásban is.
 
Csikai Miklós elmondta: nagy szüksége van az egész magyar agráriumnak arra a tevékenységre, amelyet a COPA-COGECA-ban tagsággal bíró magyar agrárszervezetek kifejtenek uniós szinten.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vér

Az erekben (->érrendszer) keringő, folyékony sejtközötti állományú ->kötőszövet, amelynek... Tovább

mamutszivattyú

olyan szivattyú, amelynek működése a felhajtóerőn alapul. A kútba nyúló béléscsőbe egy... Tovább

Tovább a lexikonra