notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Egyre több pálinkát főzetünk

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Jelentősen megugrott tavaly a bérfőzési szeszadóból származó jövedéki adóbevétel: több mint nyolcmilliárd forint folyt be a költségvetésbe, szemben a 2008-as 5,72 és a mélypontnak számító 2007-es 4,75 milliárd forinttal. A jövedéki törvények szerint a magánfőzetés ötvenliteres mennyiségig kedvezményesen adózik.
Kitapintható, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a bérben főzetett pálinkamennyiség Magyarországon.

Jelentősen megugrott tavaly a bérfőzési szeszadóból származó jövedéki adóbevétel: több mint nyolcmilliárd forint folyt be a költségvetésbe, szemben a 2008-as 5,72 és a mélypontnak számító 2007-es 4,75 milliárd forinttal. A jövedéki törvények szerint a magánfőzetés ötvenliteres mennyiségig kedvezményesen adózik, ez 50 fokos pálinkát alapul véve 690 forint literenként - emellett összesen 86 litert tehet ki az a mennyiség, amit egy magánszemély kifőzethet, efölött ugyanis már kereskedelmi mennyiségnek minősül a szesz - számol be a Napi Gazdaság [1].

Ha abból indulunk ki, hogy a bérfőzetők nem mentek a kedvezményes mennyiség fölé, akkor nagyjából 13 millió liter, ötven fokra számolt pálinkát főztek ki a bérfőzdékben. A valós mennyiség ennél persze nyilván kevesebb, annál is inkább, mert tavaly év közben emelkedett a jövedéki adó mértéke, ami valószínűleg a tavalyi pálinkatermés jó részét érintette.

hirdetés

A VPOP részletes adatai szerint 2008-ban 8,1 millió liter pálinkát főztek, ezt a mennyiséget mintegy hétszáz főzde produkálta több mint 228 ezer megrendelésből. Egy megrendelő átlagosan 35,5 liter pálinkát vihetett haza. A bérben főzetett pálinka mennyisége és az abból befolyó jövedéki adó 2007 óta folyamatosan nő - akkor fagykár és jégverés is sújtotta a gyümölcsösöket, emiatt igen alacsony a bázis.

Ezt a trendet az adóváltozások sem befolyásolták, a bérfőzési szeszadó mértéke ugyanis ötven fokra vetítve literenként 590 forint volt - ötven literig, afölött pedig 1180 forint. Tavaly júliustól lépett életbe az első emelés, ez ötven literig 627,5, afölött pedig 1225 forint adóterhet jelent. Az adómérték az idén tovább emelkedett: ötven fokra vetítve literenként ugyanis már 690 forintot kell fizetni a bérfőzetésért, afölött pedig 1380 forintot.

Tavaly 125 illegális pálinkafőző berendezést foglaltak le a vám- és pénzügyőrség munkatársai. Ez első pillantásra nem tűnik jelentősebb fogásnak, ám ha hozzávesszük, hogy a legálisan működő főzdék száma nem éri el a hétszázat, akkor ez a mennyiség már tetemesnek tekinthető.
Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

alkálifémek

a ->periódusos rendszer Ia. csoportjának elemei. Kis sűrűségű, puha fémek, az elektromos... Tovább

citoplazmás öröklődés (extrakromoszómás öröklődés)

olyan öröklésmenet, amelyben a gének meghatározó szerepe nem mutatható ki, a jellegeket... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 151

Átlagos értékelés: 4.9