Egyre kevesebb a fiatal gazda

Eltűnhetnek a 40 év alatti gazdák a mezőgazdaságból

Kiszner Klaudia
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 Eltűnhetnek a 40 év alatti gazdák az agrárszektorból! A probléma megoldása érdekében a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége(AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal(KSH) összefogott, hogy felmérést végezzen mi ennek az oka és hogyan lehetne javítani az arányon.

Hitel program és kutatás a fiatal gazdákért

Közös kutatási program a fiatal gazdákért  

A nyáron elindult a kezdeményezés és megállapodást kötött a KSH és az AGRYA amelynek első lépcsőfoka lesz a közös kutatás. Az adatgyűjtés mellett majd egy online kérdőívet is kitölthetnek a gazdák a jövő és jelenbeli helyzetükkel, terveikkel kapcsolatban. A kérdőív október 31 –ig lesz elérhető a KSH, AGRYA és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján!

Magyarországon roppant alacsony a 40 év alatti gazdák aránya, de az EU többi országában is jelentős problémát okoz a fiatal gazdák eltűnése. A fiatal gazdák támogatása a nemzeti vidékstratégiában is kiemelt szerepet kapott, így az elmúlt pár évben háromszor is pénzügyi támogatást lehetett elnyerni a megfelelő pályázattal 2007, 2009 és 2012- es évek folyamán. Az idei kiírás keretösszege 4 milliárd forint amire 3.300 pályázat érkezett a feldolgozás még folyamatban van.

Hitel program a fiatal gadzdák támogatására


„Nemsokára beindul egy olyan beruházási hitelkonstrukció, amely 2013. december 31-ig nyújt majd kedvezményes beruházási hitelt a fiatal agrárvállalkozásoknak. Szólt arról is, hogy a kormány döntött az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram módosításáról, amelynek köszönhetően az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) induló támogatásban nem részesülő, pályakezdő fiatal gazdák kedvezményes hitelt igényelhetnek legfeljebb 40.000 euró támogatás tartalommal. -  nyilatkozta Czerván György vidékfejlesztési államtitkár”

A hitel a fiatal gazdák számára szabad felhasználású és maximum 50 millió forintig terjedhet.  A hitelprogramban nem résztvevő gazdák is élhetnek a hitel támogatás 50 % - val amennyiben a beruházást a tevékenység megkezdését követő 5 éven belül befejezik!                                       

„A VM ezirányú módosítási kérelmét már benyújtotta az Európai Bizottsághoz, elfogadását követően a hitelprogram az új feltételekkel elérhető lesz az MFB honlapján.”

Az új EMVA tervezetben továbbra is célterületnek tekintik a fiatal mezőgazdasági termelőket. Az őket segítő intézkedésen túl, ami akár 70 ezer eurós támogatást is jelenthet gazdánként, a fiatal gazdákra vonatkozó tematikus alprogram lehetőségét is megteremti a bizottság - ismertette Czerván György.

Hazánk igen csak örül és hasznosnak tartja e kezdeményezést, a teljes lehívhatóság érdekében viszont javasolni fogja, hogy töröljék a behatárolt 25 hektáros támogatási küszöböt vagy emeljék azt meg és azt is, hogy minden gazda igénybe vehesse a hitelt!

 

 

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

biológiai óra

endogén ritmuson alapuló, feltételezett szabályozó mechanizmus, amely több, szakaszosan... Tovább

64/2006. (IX. 11.) FVM rendelet

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl Az agrárpiaci... Tovább

Tovább a lexikonra