Gazdasági hírek, növénytermesztés, állattenyésztés: zöldség-gyümölcs termelői együttműködés

Egymilliárdos támogatás a zöldség-gyümölcs termelői együttműködésre

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Budapest, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - a nemzeti és a közösségi forrást összevéve - 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZ-ek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.
 A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek 2010-ben, más jogcímekkel együtt számolva összesen 980 millió, míg az idén 1,4 milliárd forint nemzeti támogatást kaptak. Jövőre ugyanezekre a célokra várhatóan 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a VM közösségi forrással is kiegészít.
    A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásáról szóló rendelet átdolgozásával a tavalyihoz képest tovább egyszerűsödik a támogatás igénybevétele. A TÉSZ-ek önállóbban dönthetnek az együttműködés kialakításáról, így tovább erősödhet a termelők alkuereje a multinacionális vállalatokkal szemben.
    A közlemény emlékeztet rá, hogy az unió azokban a régiókban engedélyezi a nemzeti kiegészítést, ahol a TÉSZ-ek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb, mint 20 százalék. A támogatás nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80 százalékát.
    A nemzeti támogatáshoz azok a TÉSZ-ek juthatnak hozzá, amelyek termelői szervezetek társulásának (TSZT) tagjaként értékesítik terményeiket. A mintegy egymilliárd forintos forrást jelenleg 35 TÉSZ igényelheti. A támogatásból eredő előnyöket azok gazdák élvezhetik, akik a termékeiket valamely  termelői szervezet tagjaként forgalmazzák.
    A közlemény szerint a kormány célja az, hogy a nemzeti támogatás elősegítse a TÉSZek megerősödését, a termelői szervezetek, és közvetetten a zöldség-gyümölcs termelői csoportok közötti együttműködés, koncentráció létrejöttét. A forrás ösztönzi a TÉSZek közös piaci fellépését, elősegítve ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását. A három éve folyamatosan nyújtott nemzeti kiegészítő támogatásnak köszönhetően összesen 11 TSZT alakult.
    Az intézkedés - a kormányprogrammal és az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban - hozzájárulhat a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, ezzel biztosítva több száz, mezőgazdaságból élő család megélhetését.
    A TÉSZ-eknek, a támogatásuk alapjául szolgáló működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja.
    A rendelet november 13-tól hatályos - közölte a minisztérium.

Forrás: www.mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Marek-féle betegség

tyúkok herpeszvírus okozta, fiatal állatokban elsősorban a különféle belső szervekben... Tovább

koraellés

életképes, de még nem teljesen érett magzatnak a vemhességi időnél korábban való... Tovább

Tovább a lexikonra