forrás

A forrás

hirdetes

1. (fiz.) Folyékony halmazállapotú anyagok párolgása, ha azoknak a gőzfázisba való átmenete a határfelületen kívül, belsejükben is megindul. A forrás azon a hőmérsékleten kezdődik el, amelyen a gőznyomás egyenlő a környezet nyomásával; ez az érték a forráspont (fp.), amely a külső nyomástól függ. Az anyagok fp.-ját ált. 0,1 MPa nyomáson adják meg. 2. (kult.) Olyan vízlelőhely, amely a felszín alatti vizek természetes feltöréséből származik. Megkülönböztetnek felszálló és leszálló forrásokat; az előbbiek a nagyobb mélységben levő víztartó kőzetek hidrosztatikus v. gáznyomás alatt álló vizét juttatják a felszínre; az utóbbiak csapadékból v. vízgyűjtőből beszivárgó, változó mennyiségű vízhozammal jelennek meg. A forrásoknak számos fajtája ismert. A rétegforrás lehet fel- és a leszálló; a felszálló forrás lehet vetődés menti, gázok által felhajtott, artézi forrás. A leszálló forrás fajtái: duzzasztott, átbukó, barlang-, vetődésforrás. A források vizének feltárását, összegyűjtését forrásfoglalásnak nevezik. Fontos, hogy a forrást a fakadási szint és a vízhozam megváltoztatása nélkül hasznosítsák, ezért a forrásfoglalásnak alkalmazkodnia kell a feltörés módjához és a környezethez. A víz összetétele alapján van közönséges forrás, ennek oldott sótartal¬ma 500 —1000 mg/l; nagyobb sótartalmú az ásványos és a szénsavas forrás, ez utóbbiak az ún. gyógyforrások (pl. borvíz, csevice). 3. (üz.) Az eszközök fedezetét jelentő számviteli fogalom; megmutatja az eszközök keletkezését és jelzi azok rendeltetését. Megkülönböztetnek saját és idegen forrásokat. A saját források azonosak a vállalati alapokkal; az idegen források lehetnek hitelek, elszámolási kötelezettségek stb.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Szilveszteri ételek mindenkinek

Mi kerüljön az asztalra Szilveszterkor? Ételek, amik szerencsét hoznak a következő évre!

Az, hogy mik kerülnek a szilveszteri asztalra, nagymértékben a szokások és a babona határozza meg. Nem minta nem ehetnénk így is finomakat, viszont minden étel mögött megbújik a...

Házi gyümölcszselé készítése - 3 szuper recept!

Házi gyümölcszselé készítése - 3 szuper recept!

A gyermekek kedvence és nem tartalmaz káros anyagokat! Ha házi nasit szeretnénk adni a csemeténknek, érdemes elkészíteni!

A fantasztikus céklalé - Fogyaszd bátran te is!

A fantasztikus céklalé - Fogyaszd bátran te is!

A céklának számtalan fantasztikus jótékony hatása van, éppen ezért mindenkinek érdemes minél többet fogyasztania. Mostani cikkemben egy különlegességet mutatok be nektek, ami...

Zserbó elkészítésének menete

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

Egy olyan süteményt mutatok most nektek, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, tartsatok velem és ismerjétek meg a zserbó tökéletes receptjét, imádni fogjátok! 

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

Egy nagyon különleges növényt mutatok be most nektek, ez a növény pedig nem más, mint gyerekkorom egyik legnagyobb kedvence: a narancseper! 

Csalogassuk a cinegéket a kertbe

Kertünk kedves vendégei - Így csalogassuk magunkhoz a cinegéket!

A házikertek egyik leggyakoribb és legaranyosabb vendégei minden kétséget kizáróan a cinegék. Mostani cikkemben ezeket a csodálatos madarakat mutatom be nektek, ráadásul az is...

Karácsonyfa állítása

Mikor szokás feldíszíteni a karácsonyfát?

Nagyon sokan posztolják már most a képeket a karácsonyfájukról, én csodálkozva nézem a képeket, és nem értem az egészet. Persze, mindenki maga dönti el, mikor állítja fel a...

Minden a boglárka termesztéséről

A csodálatos boglárka nevelése

Az a csodálatos boglárka! Ott van a helye mindenkinek a kertjében, és hogy miért? Többek között ezt fogom nektek most elmondani, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a boglárka...

Tudj meg mindent a Brahma tyúkokról

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok kétségtelenül a legnagyobb tyúkfajták közé tartoznak. Méretük azonban senkit se riasszon el, a Brahmákat ugyanis sokan kifejezetten jámbor és kedves...

Most megtudhatod te is, hogyan termelhetsz saját ananászt!

Megmutatom, hogyan termeszthetsz ananászt eredményesen

Bizonyára te is gondoltál már arra, hogy megpróbálsz ananászt termeszteni otthon. Bevallom őszintén, én már nagyon sokféle módszert kipróbáltam, sajnos sokáig semmi sem vált...

Komposztálás hidegben

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani,...

Halászlé készítése, halászlé receptek mindenkinek

Az igazi magyar halászlé - Íme, a legjobb receptek!

Minden magyar szereti a halászlevet, legalábbis szerintem. Én imádom, most már nem csak karácsonykor van menün szerencsére, de valahogy az ünnepek alkalmával sikerül a legjobban!...