forrás

A forrás

hirdetes

1. (fiz.) Folyékony halmazállapotú anyagok párolgása, ha azoknak a gőzfázisba való átmenete a határfelületen kívül, belsejükben is megindul. A forrás azon a hőmérsékleten kezdődik el, amelyen a gőznyomás egyenlő a környezet nyomásával; ez az érték a forráspont (fp.), amely a külső nyomástól függ. Az anyagok fp.-ját ált. 0,1 MPa nyomáson adják meg. 2. (kult.) Olyan vízlelőhely, amely a felszín alatti vizek természetes feltöréséből származik. Megkülönböztetnek felszálló és leszálló forrásokat; az előbbiek a nagyobb mélységben levő víztartó kőzetek hidrosztatikus v. gáznyomás alatt álló vizét juttatják a felszínre; az utóbbiak csapadékból v. vízgyűjtőből beszivárgó, változó mennyiségű vízhozammal jelennek meg. A forrásoknak számos fajtája ismert. A rétegforrás lehet fel- és a leszálló; a felszálló forrás lehet vetődés menti, gázok által felhajtott, artézi forrás. A leszálló forrás fajtái: duzzasztott, átbukó, barlang-, vetődésforrás. A források vizének feltárását, összegyűjtését forrásfoglalásnak nevezik. Fontos, hogy a forrást a fakadási szint és a vízhozam megváltoztatása nélkül hasznosítsák, ezért a forrásfoglalásnak alkalmazkodnia kell a feltörés módjához és a környezethez. A víz összetétele alapján van közönséges forrás, ennek oldott sótartal¬ma 500 —1000 mg/l; nagyobb sótartalmú az ásványos és a szénsavas forrás, ez utóbbiak az ún. gyógyforrások (pl. borvíz, csevice). 3. (üz.) Az eszközök fedezetét jelentő számviteli fogalom; megmutatja az eszközök keletkezését és jelzi azok rendeltetését. Megkülönböztetnek saját és idegen forrásokat. A saját források azonosak a vállalati alapokkal; az idegen források lehetnek hitelek, elszámolási kötelezettségek stb.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Legjobb olajok főzéshez

Melyik a legegészségesebb olaj a főzéshez?

Az olajok fontos szerepet játszanak mind a mindennapi főzés során, mind az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, de a melegítés során nem minden olaj egyforma. Van,...

házi rétes

Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták

A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen....

Vaníliapudingos almás pite

Ezt imádni fogja a család: vaníliapudingos almás pite recept

Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!

Zöldségek novemberben

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben

Attól még, hogy egyre hidegebb van kint, a kertünkben igenis vannak teendők. Ne hanyagoljuk el, hiszen rengeteg zöldséget elültethetünk akár novemberben is. Kövesd tippjeinket és...

Tökéletes hummusz recept 4 ízben

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

A hummusz egy népszerű közel-keleti étel, aminek alapreceptje pofonegyszerű, és többféleképpen is meg lehet bolondítani, ha extra ízekre vágyik az ember. Az alábbiakban...

lenmagolaj

A gyógyító lenmagolaj: ilyen szuper tulajdonságai vannak!

A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül. Állítólagos előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szívbetegségek megelőzése és a rák kockázatának...

Kedvencem az ősz

A legcsodálatosabb évszak - Ezért szeretem az őszt!

Idén is véget ért a nyár, szépen lassan beköszönt az ősz! Nekem az egyik legkedvesebb évszakom, természetesen a tavasz után. El is mondom nektek, hogy miért tetszik ennyire.

Tuja őszi metszése lépésenként

Így metszd meg ősszel a tuját, hogy dús, egészséges legyen!

Az ősz egy remek időszak a kertünk gondozására, és a tuják metszése az egyik olyan tevékenység, amely segíthet abban, hogy bokraink dúsabbak és egészségesebbek legyenek. A...

Kávézacc a növényekre

Mi mindenre jó a kávézacc? – Így használd fel a kertben!

Naponta megszámlálhatatlan szemetet termelünk az életünk folyamán, de leginkább a konyhai hulladékunk telíti el a szemetesünket. Miután lefőzted a reggeli kávédat, Te is...

bagel recept

Ha unod már a zsemlét vagy kenyeret, süss bagelt!

A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy...

Készíts télen is lekvárt

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...

háziszabályok

A családom 5 házirendje – nemzedékeken át öröklődött – segít rendben tartani a házat

A családomon keresztül öröklődött apám öt házirendje segít rendben tartani otthonomat.