Borparádé a Monarchia Matt portfólió bemutatóján

Borparádé a Monarchia Matt portfólió bemutatóján

Borászportálok
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Különleges borparádét vonultatott fel a Monarchia Matt International már hagyományosnak számító portfólio bemutatója, amely 2007. június 12-én a Búsuló Juhász Étteremben került megrendezésre.
eger, borászat, Monarchia Matt International,Osztrák-Magyar Monarchia, agrár, mezőgazdaság, nemesítés, növényvédlem

A cég, amely egy kis magyar borkereskedelmi kft.-ként kezdte meg működését 2000-ben Magyarországon, mára egy globálisan 22 millió dollár árbevételű, magyarországi székhelyű, nemzetközi cégcsoporttá nőtte ki magát. Az alapítók eredeti célja az volt, hogy az ország legjobb borvidékeiről származó, kiváló minőségű borok forgalmazóivá váljanak idehaza és a nagyvilágban. Az érdeklődési és érdekeltségi kör kiszélesedett, amikor egy New York-i székhelyű, minőségi borokat importáló és forgalmazó céggel egyesültek, majd pedig a közelmúltban 33 százaléknyi tulajdonrészt szereztek, a kaliforniai Starry Night Wineryben.

Érdekesség, hogy Bruce Walker, aki a Starry Night társtulajdonosa és menedzsere, immáron a Monarchia Matt magyarországi borászatának, az egri Monarchia Winery-t is felügyeli. Ugyanakkor a cégcsoport érdekköréhez tartozik még az USA-ban öt nagykereskedelmi cég, egy internetes boráruház és három borszaküzlet (New York, Florida, Kalifornia).

Az, hogy mindez így alakult, Kovács Nimródnak, a magyar származású magyar-amerikai üzletembernek, a cég többségi tulajdonosának köszönhető, aki néhány évvel ezelőtt szembesült azzal, hogy a kiváló magyar borok szinte ismeretlenek az Egyesült Államokban. Elhatározta, hogy mindent elkövet azért, hogy ezt megváltoztassa. És a folyamat elindult: az MMI jelentős mennyiségben exportál magyar borokat Amerikába. Ugyanakkor, Kovács Nimródnak az is fontos, hogy a kiváló minőségű – Magyarországon még kevésbé ismert amerikai borokat -, a magyar közönséggel megismertesse és megkedveltesse.

Ezzel a szakmai és befektetői együttműködéssel, két – látszólag – távoli világ kapcsolódik össze egy közös cél, a kiváló minőségű magyar és kaliforniai borok megismertetése érdekében, itt a hajdanvolt Osztrák-Magyar Monarchia területén és az Amerikai Egyesült Államokban.

A Starry Night Winery Kaliforniában, San Franciscótól északra lévő Novato városában működik és a világfajták mellett, az utóbbi időben specializálódott a Kaliforniában már 100 éve honos, és gróf Haraszty Ágoston által Kaliforniába meghonosított Zinfandel szőlőfajtára.

Az Osztrák-Magyar Monarchiából származó Zinfandel mennyiségében - a Chardonnay és Cabernet Sauvignon után - jelenleg a harmadik helyet foglalja el Kalifornia teljes bortermeléséből. A Starry Night Winerynél ebből alapanyagból 3 tagú termékskála készül, amelyből két csúcsbor a világ élvonalának szintjét éri el. Ezek a borok, valamint a Starry Night egyéb kiváló borai – a Starry Night Chardonnay, a Starry Night Syrah – a Monarchia Matt International borkereskedő cégnek köszönhetően már Magyarországon is kaphatók.

A Zinfandel, amely nagyszerű struktúrájú bor, tehát visszatért Magyarországra: friss ízeiben szeder, cseresznye és némi bors, eukaliptusz és fűszeresség dominál. Számos étel remek kiegészítője, különösen tésztákhoz, steakekhez, bárányhúsból készült ételekhez ajánlják.

A cég magyarországi borászata, a Monarchia Winery Egerben található. Szőlőültetvényeiket az Eger pataktól keletre, a város és Noszvaj legjobb dűlőiben telepítették. Büszkeségük a város „szent hegyén”, a Nagy Egeden létesített, mintegy tíz hektárnyi, ideális adottságú szőlő. További huszonöt hektár a közeljövőben fordul termőre Noszvaj határában, a Nagyfa és a Nyilasmár dűlőkben. Korszerű struktúrájú ültetvényeik a páratlan magyar szőlőfajták mellett olyan világfajtákra épülnek, amelyek kiválóan alkalmasak a borvidék sajátosságait megjelenítő, ugyanakkor a nemzetközi borízlést kiszolgáló világszínvonalú borok készítésére.

Dr. Pók Tamás, a Monarchia Winery főborásza elkötelezett híve a kiváló minőségű, valódi, kézműves borok készítésének a könnyű, ropogós fehérektől a nagytestű vörösborokig.

Szem előtt tartva azt, hogy Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához hasonlítható, így a mindkét borvidéken termesztett Chardonnay és Pinot noir fajtákból készülő, egyedi ízvilágú borok készítését tartja a legfontosabbnak a tulajdonosokkal együtt.

A portfolió kóstolón a vendégek maguk is megtapasztalhatták azt a gazdag ízvilágot és sokszínű kínálatot – magyar, olasz, német, osztrák, amerikai és  borokat –amelyet a Monarchia Matt International a bor világában képvisel.

A tulajdonosok, amerikai és magyar szakemberek, és a cég méltán elismert hazai partner borászai személyesen ismertették a nemzetközi kereskedő ház által forgalmazott és a tulajdonában lévő magyar és amerikai borászat kiváló minőségű, és egyedi ízvilágot képviselő borait.

Az esemény alkalmat kínált arra is, hogy a cég egri borászata, a Monarchia Winery premier előtt bemutatathassa két új csúcsborát a Nimród IV-et és a Battonage Chardonnay-t, valamint a cég kaliforniai borászata, a Starry Night Magyarországon egyedülálló kínálatát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fertőtlenítés

célja az ember v. az állat környezetébe került kórokozók elpusztítása v. számuk jelentős... Tovább

ligeti perje (Poa nemoralis L.)

a pázsitfüvek családjába tartozó, laza bokrú évelő aljfű (fűfélék). Gyökérzete bojtos,... Tovább

Tovább a lexikonra