Borospalack lezárása - Milyen lehetőségek vannak?

A parafa dugótól a fémkupakig - Különböző megoldások a borospalackok lezárására

Eiler Olga, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Először volt a parafadugó A bor és a parafa egyaránt természetes anyag. A parafadugó, amelyet már a görög és római borászok használtak, könnyű, rendkívül rugalmas és tartós, ezért ideális a borospalackok lezárására. A parafadugó egyúttal tradicionális tartozéka a borkulturának. A parafadugó hátrányai között első helyen említik a borok mellékízét a „dugóízt”. A gyártók számos technológiai megoldást alkalmaztak a dugóíz csökkentése érdekében. Az utóbbi évtizedekben új megoldások születtek a parafadugó kiváltására.

parafadugó

A műanyagdugó elterjedése


Az innováció eredményeként főleg újfajta műanyagdugókat fejlesztettek a gyártók, de üvegdugóval is meglepték a borpalackozókat. Az első műanyag borosdugót melynek márkaneve INTEGRA® Ausztráliában fejlesztették és gyártották, 1997-ben kezdték meg bevezetését. A Greiner csoport, amelyhez a Greiner Vinotec tartozik, amely már 1870 óta jelen van ezen a piacon és meghatározó beszállítója középeurópai borászatoknak, a Llosent und Forschner céggel együttműködve az ausztráliai licenc alapján 1999 óta, gyártja Ausztriában az INTEGRA® műanyagdugókat és forgalmazza Európában. A Greinernél a műanyagdugó-gyártás éves kapacitása 300 millió darab. Sikerét egyenletes minősége indokolja, és az hogy nincs többé dugóíz. Ezen kívül előnyt jelent még, hogy a bor minőségét megőrzi, és hogy ugyanúgy szól nyitáskor, mint a hagyományos parafadugó.

A fémkupak megjelenése

A csavaros fémkupakokat az üdítőitalokhoz, az ásványvizekhez és a szeszes italokhoz egyaránt alkalmazták. Néhány éve a jelentősebb parafadugó és záróelemgyártó multinacionális vállalatcsoport kifejlesztette a borosüvegekhez alkalmas fémkupakokat. Az első menetes fémkupakokat borokhoz Ausztráliában és Új Zélandon kezdték használni. Az európai gyártók sorra jelentek meg a bor lezárására alkalmas fémkupakkal: a Greiner Vinotec: Pilferproof Long, a Bramlage Kork RPC: Vinocap, az Alcan: Stelvin, az UCP: VinGuard márkanévvel.

A fémkupakok gyártása

A menetes illetve csavaros fémkupakokat mélyhúzással állítják elő alumíniumötvözetből.

Az első művelet az alumíniumlemezek nyomtatása. A kupakok formázása két egymást követő mélyhúzással történik. A következő művelet a palást nyomtatása, majd a betét behelyezése következik, amely a gáztömör, folyásmentes zárást biztosítja. A kupakban levő speciális betéteknek, amelyek felülete a borral érintkezik, szagtalan, semleges, íztelen az élelmiszeripari követelményeknek megfelelő anyagból kell készülniük. A betéteket különböző márkanévvel gyártják: pl. Plastisol, Saranex, Saratin. A kupakgyártás befejező művelete a kupak formázása.

Megfelelőségi vizsgálatok

Global Closure Systems egy nemzetközi vállalatcsoport, amelynek fő profilja a záróelemek gyártása. A világon, 26 helyen működik gyára Európában, Ázsiában és Amerikában. A multinacionális cég a világon több mint 100 országba szállítja termékeit, évente 38 milliárd záróelemet gyártanak, termékeik száma 1400. A különféle zárási megoldások közül számos innovatív, szabadalmazott saját fejlesztésű termékük van. Vevőkörük elsősorban az élelmiszeripar, az italgyártók, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar. A vállalatcsoport tagjai: Astra Plastiqe, Bender, Massmould, Obrist, Zeller Plastik.
 
A GCS (Global Closure Systems) amelynek az UCP (United Closures & Plastic Ltd.) és az

MGJ (Manufacture Generale de Joints) leányvállalatai, tehát a gyártók, megbízták az EXCELL Laboratory-t az első tudományos vizsgálat elvégzésére és egy tanulmány megírására, amely a menetes fémkupakoknak a borokhoz való alkalmazásával kapcsolatos. A vizsgálatok a fémkupakok különböző betéteinek a különböző reduktív potenciállal rendelkező borok változására gyakorolt hatásával foglalkozik. A borokból négy variációt választottak ki és palackoztak Franciaországban, Bordeauxban 2006. október 13-án.

A következő 18 hónap folyamán, a különböző betétekkel és záróelem-kombinációkkal lezárt borokat vizsgálták és elemezték. A tanulmány eredményei értékes információkat tartalmaznak a menetes fémkupakokkal lezárt borok változásáról. A vizsgálatsorozat tudományos bizonyítékokat eredményezett, amelyek kiderítették, hogy bizonyos bevonatok megfelelőbbek és előnyösebbek meghatározott borokhoz.

Pascal Chatonnet, az EXCELL Laboratory alapítója azt mondta: „az előző vizsgálatok alapján kiderült, hogy a szintetikus dugók a természetes parafa dugókhoz képest, nagyobb oxigén-áteresztőképességgel rendelkeznek, amely a palackban oxidációt és idő előtti öregedést eredményez.” Ennek ismeretében a csavaros fémkupakot használó különböző borászok a palackozás előtti műveletek során minimalizálják a redukciós folyamatot. További jelentős előrelépést jelent majd, a bor megfelelő kémiai előkészítése és a kupakok betétjének helyes megválasztása.

A bor változása a palackban

A bornak a reduktív vagy oxidatív irányba való változását befolyásolja az összetétele, valamint a töltés előtti műveletek és körülmények és ezen kívül a zárási mód. A borospalack megfelelő zárásának megoldása érdekében tanulmányozták a borok összetételét és meghatározták azok reduktív és oxidatív potenciálját. A gondos elemzések után a vizsgálatban résztvevő partnerek kiválasztottak egy alacsony redukciós potenciálú vörös és egy fehérbort (Merlot és Sauvignon) és egy magas redukciós potenciálú vörös és fehérbort (Syrah és Sauvignon).
 
Ezután a partnercégek a gyártó az MGJ két kereskedelmi forgalomba levő sorozatából választottak a vizsgálatokhoz betétes fémkupakokat: œnoseal® sorozatból a saranex és az ón-saran betétet, mindkettőt az UCP VinGuard / 30x60 mm fémkupakjával. A záróelemeket ellenőrzött körülmények között megvizsgálták (ASTM referencia módszer), meghatározták áteresztőképességüket. Mindegyik borcsoportot, az alacsony és a magas redukciós potenciálúakat lezárták a kiválasztott alumíniumkupakokkal és a különböző betétekkel. Párhuzamosan a kontroll bormennyiségeket Nomacorc „Classic” szintetikus dugóval zártak le, amelynek oxigén áteresztőképessége egyéb szintetikus dugókéhoz képest alacsony.

Vizsgálati eredmények

Az UCP kereskedelmi igazgatója George Thomson kijelentette, „Mi tudtuk, hogy a bor lezárására a betétes fémkupak alkalmas, viszont sohasem álltak rendelkezésre tudományos vizsgálati eredmények, amelyek a kupakbetét műanyagrétegének a bor minőségére gyakorolt hatására vonatkoznak. A vizsgálati eredmények ismeretében ma már ki tudjuk választani a bortermelők számára az egyedi borhoz a legjobb menetes műanyagbetétes fémkupakot. A jól megválasztott záróelem megőrzi a bor minőségét és a fogyasztó elégedettségét, eredményezi.”

A tudományos vizsgálatokat az EXCELL Laboratory végezte, műszeres és érzékszervi módszerekkel. Az eredményeket kiértékelték és egy tanulmányban foglalták össze, amelyben részletezik a bor ízére gyakorolt negatív és pozitív hatásokat. A műszeres vizsgálatokhoz gázkromatográfiát, tömegspektrográfiát és lángfotometriát alkalmaztak. Az UCP és leányvállalati több mint 60 éve beszállítói a szesziparnak és a borászatnak, záróelemeiket ezen kívül más iparágak is használják. A boroskupakkal végzett vizsgálatok eredményei alapján vevőkörüknek hasznos tanácsokat tudnak adni, boraikhoz még nagyobb biztonsággal tudják kiválasztani a legmegfelelőbb zárási megoldást, a bor ízének, zamatának és minőségének megőrzése érdekében.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Pets Care Állatközvetítõ Segélyegyesület

Állatvédõ szervezet Állatvédelem, állattartási tanácsadás, állatvédelmi nevelés. ... Tovább

vérszegénység aneuploidia

a sejt v. szervezet —>kromoszómaszámának olyan eltérése, amelyben a kromoszóma... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek