A parafadugó egyúttal tradicionális tartozéka a borkulturának,borászat

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A parafa dugótól a fémkupakig– különböző megoldások a borospalackok lezárására

Eiler Olga
Először volt a parafadugó A bor és a parafa egyaránt természetes anyag. A parafadugó, amelyet már a görög és római borászok használtak, könnyű, rendkívül rugalmas és tartós, ezért ideális a borospalackok lezárására. A parafadugó egyúttal tradicionális tartozéka a borkulturának. A parafadugó hátrányai között első helyen említik a borok mellékízét a „dugóízt”. A gyártók számos technológiai megoldást alkalmaztak a dugóíz csökkentése érdekében. Az utóbbi évtizedekben új megoldások születtek a parafadugó kiváltására.
A parafadugó, amelyet már a görög és római borászok használtak, könnyű, rendkívül rugalmas és tartós, ezért ideális a borospalackok lezárására

A műanyagdugó elterjedése


Az innováció eredményeként főleg újfajta műanyagdugókat fejlesztettek a gyártók, de üvegdugóval is meglepték a borpalackozókat. Az első műanyag borosdugót melynek márkaneve INTEGRA® Ausztráliában fejlesztették és gyártották, 1997-ben kezdték meg bevezetését. A Greiner csoport, amelyhez a Greiner Vinotec tartozik, amely már 1870 óta jelen van ezen a piacon és meghatározó beszállítója középeurópai borászatoknak, a Llosent und Forschner céggel együttműködve az ausztráliai licenc alapján 1999 óta, gyártja Ausztriában az INTEGRA® műanyagdugókat és forgalmazza Európában. A Greinernél a műanyagdugó-gyártás éves kapacitása 300 millió darab. Sikerét egyenletes minősége indokolja, és az hogy nincs többé dugóíz. Ezen kívül előnyt jelent még, hogy a bor minőségét megőrzi, és hogy ugyanúgy szól nyitáskor, mint a hagyományos parafadugó.

A fémkupak megjelenése

A csavaros fémkupakokat az üdítőitalokhoz, az ásványvizekhez és a szeszes italokhoz egyaránt alkalmazták. Néhány éve a jelentősebb parafadugó és záróelemgyártó multinacionális vállalatcsoport kifejlesztette a borosüvegekhez alkalmas fémkupakokat. Az első menetes fémkupakokat borokhoz Ausztráliában és Új Zélandon kezdték használni. Az európai gyártók sorra jelentek meg a bor lezárására alkalmas fémkupakkal: a Greiner Vinotec: Pilferproof Long, a Bramlage Kork RPC: Vinocap, az Alcan: Stelvin, az UCP: VinGuard márkanévvel.

A fémkupakok gyártása

A menetes illetve csavaros fémkupakokat mélyhúzással állítják elő alumíniumötvözetből.

Az első művelet az alumíniumlemezek nyomtatása. A kupakok formázása két egymást követő mélyhúzással történik. A következő művelet a palást nyomtatása, majd a betét behelyezése következik, amely a gáztömör, folyásmentes zárást biztosítja. A kupakban levő speciális betéteknek, amelyek felülete a borral érintkezik, szagtalan, semleges, íztelen az élelmiszeripari követelményeknek megfelelő anyagból kell készülniük. A betéteket különböző márkanévvel gyártják: pl. Plastisol, Saranex, Saratin. A kupakgyártás befejező művelete a kupak formázása.

Megfelelőségi vizsgálatok

Global Closure Systems egy nemzetközi vállalatcsoport, amelynek fő profilja a záróelemek gyártása. A világon, 26 helyen működik gyára Európában, Ázsiában és Amerikában. A multinacionális cég a világon több mint 100 országba szállítja termékeit, évente 38 milliárd záróelemet gyártanak, termékeik száma 1400. A különféle zárási megoldások közül számos innovatív, szabadalmazott saját fejlesztésű termékük van. Vevőkörük elsősorban az élelmiszeripar, az italgyártók, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar. A vállalatcsoport tagjai: Astra Plastiqe, Bender, Massmould, Obrist, Zeller Plastik.
 
A GCS (Global Closure Systems) amelynek az UCP (United Closures & Plastic Ltd.) és az

hirdetes

MGJ (Manufacture Generale de Joints) leányvállalatai, tehát a gyártók, megbízták az EXCELL Laboratory-t az első tudományos vizsgálat elvégzésére és egy tanulmány megírására, amely a menetes fémkupakoknak a borokhoz való alkalmazásával kapcsolatos. A vizsgálatok a fémkupakok különböző betéteinek a különböző reduktív potenciállal rendelkező borok változására gyakorolt hatásával foglalkozik. A borokból négy variációt választottak ki és palackoztak Franciaországban, Bordeauxban 2006. október 13-án.

A következő 18 hónap folyamán, a különböző betétekkel és záróelem-kombinációkkal lezárt borokat vizsgálták és elemezték. A tanulmány eredményei értékes információkat tartalmaznak a menetes fémkupakokkal lezárt borok változásáról. A vizsgálatsorozat tudományos bizonyítékokat eredményezett, amelyek kiderítették, hogy bizonyos bevonatok megfelelőbbek és előnyösebbek meghatározott borokhoz.

Pascal Chatonnet, az EXCELL Laboratory alapítója azt mondta: „az előző vizsgálatok alapján kiderült, hogy a szintetikus dugók a természetes parafa dugókhoz képest, nagyobb oxigén-áteresztőképességgel rendelkeznek, amely a palackban oxidációt és idő előtti öregedést eredményez.” Ennek ismeretében a csavaros fémkupakot használó különböző borászok a palackozás előtti műveletek során minimalizálják a redukciós folyamatot. További jelentős előrelépést jelent majd, a bor megfelelő kémiai előkészítése és a kupakok betétjének helyes megválasztása.

A bor változása a palackban

A bornak a reduktív vagy oxidatív irányba való változását befolyásolja az összetétele, valamint a töltés előtti műveletek és körülmények és ezen kívül a zárási mód. A borospalack megfelelő zárásának megoldása érdekében tanulmányozták a borok összetételét és meghatározták azok reduktív és oxidatív potenciálját. A gondos elemzések után a vizsgálatban résztvevő partnerek kiválasztottak egy alacsony redukciós potenciálú vörös és egy fehérbort (Merlot és Sauvignon) és egy magas redukciós potenciálú vörös és fehérbort (Syrah és Sauvignon).
 
Ezután a partnercégek a gyártó az MGJ két kereskedelmi forgalomba levő sorozatából választottak a vizsgálatokhoz betétes fémkupakokat: œnoseal® sorozatból a saranex és az ón-saran betétet, mindkettőt az UCP VinGuard / 30x60 mm fémkupakjával. A záróelemeket ellenőrzött körülmények között megvizsgálták (ASTM referencia módszer), meghatározták áteresztőképességüket. Mindegyik borcsoportot, az alacsony és a magas redukciós potenciálúakat lezárták a kiválasztott alumíniumkupakokkal és a különböző betétekkel. Párhuzamosan a kontroll bormennyiségeket Nomacorc „Classic” szintetikus dugóval zártak le, amelynek oxigén áteresztőképessége egyéb szintetikus dugókéhoz képest alacsony.

hirdetes

Vizsgálati eredmények

Az UCP kereskedelmi igazgatója George Thomson kijelentette, „Mi tudtuk, hogy a bor lezárására a betétes fémkupak alkalmas, viszont sohasem álltak rendelkezésre tudományos vizsgálati eredmények, amelyek a kupakbetét műanyagrétegének a bor minőségére gyakorolt hatására vonatkoznak. A vizsgálati eredmények ismeretében ma már ki tudjuk választani a bortermelők számára az egyedi borhoz a legjobb menetes műanyagbetétes fémkupakot. A jól megválasztott záróelem megőrzi a bor minőségét és a fogyasztó elégedettségét, eredményezi.”

A tudományos vizsgálatokat az EXCELL Laboratory végezte, műszeres és érzékszervi módszerekkel. Az eredményeket kiértékelték és egy tanulmányban foglalták össze, amelyben részletezik a bor ízére gyakorolt negatív és pozitív hatásokat. A műszeres vizsgálatokhoz gázkromatográfiát, tömegspektrográfiát és lángfotometriát alkalmaztak. Az UCP és leányvállalati több mint 60 éve beszállítói a szesziparnak és a borászatnak, záróelemeiket ezen kívül más iparágak is használják. A boroskupakkal végzett vizsgálatok eredményei alapján vevőkörüknek hasznos tanácsokat tudnak adni, boraikhoz még nagyobb biztonsággal tudják kiválasztani a legmegfelelőbb zárási megoldást, a bor ízének, zamatának és minőségének megőrzése érdekében.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


trauma

Erőművi (mechanikai) behatásra létrejövő sérülés (pl.... Tovább

Frakk Várpalota és Térsége Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Egyesületünk 2005. januárjában alakult 35 lelkes várpalotai és... Tovább

Tovább a lexikonra