Az édesburgonya befőtt készítésének menete

Édesburgonyából is készíthetünk befőttet – 3 szuper RECEPT!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) az utóbbi időben egyre több étterem és gyorsétterem kínálatába bekerült, és sokan otthon is előszeretettel kísérleteznek ezekkel az ízletes krumplicsodákkal. Ha annyira megszeretted az édesburgonyákat, hogy saját magad is termeszteni kezdted őket kertedben, akkor könnyen lehet, hogy több termést szüreteltél, mint amennyit egyszerre fel tudsz használni. A megoldás? Tartósítsd őket, mutatom, hogyan! 

Az édesburgonya befőtt készítésének menete

Szerencsére erre több opciód is van. Egyesek kiszárítják terméseiket, míg mások az édesburgonya befőzésére esküsznek – mai cikkünkben is erről lesz szó, méghozzá három különböző módszert is felsorolunk hozzá. Mielőtt azonban belevágnánk az édesburgonya tartósításának rejtelmeibe, fontos megjegyezni, hogy a zöldségek befőzésekor általában egy evőkanál befőző sót is szokás használni egy liter vízhez.

Ezt az édesburgonyák befőzésekor is megteheted, azonban jó, ha tudod, hogy a só csupán ízfokozóként szolgál az alacsony savtartalmú befőttek elkészítésekor. Ha tehát egészségügyi okokból nem szeretnéd sóval készíteni édesburgonya befőttedet, akkor nyugodtan kihagyhatod, mert teljesen nélkülözhető!

1. Módszer az édesburgonyák befőzésére

Szükséged lesz másfél kiló édesburgonyára (per liter víz), cukorra, vízre, egy nyomásos befőzőre, néhány befőttes üvegre, illetve valamire, amivel meg tudod fogni a forró üvegeket.

Hámozd és darabold fel édesburgonyáidat

Először is hámozd meg édesburgonyáidat, majd öblítsd le őket alaposan hideg vízzel. A hámozáshoz érdemes krumplihámozót használni, de persze késsel is csinálhatod – ahogy neked könnyebb. Ha mindez kész, akkor vágd fel a burgonyákat 2,5 centis kockákra. Persze nem kell milliméter pontosnak lenned – elég, ha bízol a szemmértékedben.

Készítsd elő, majd töltsd fel a befőttes üvegeket

Mint minden befőzés előtt, úgy most is nagyon fontos, hogy megfelelően megtisztítsd és előkészítsd befőttes üvegeidet (és azok fedőit), hiszen csak így kerülheted el, hogy baktériumok kerüljenek befőttjeidbe. Jobb esetben ez az étel megromlásához vezet, rosszabb esetben pedig kellemetlen, vagy akár súlyos ételmérgezést is okozhat. Hogy elkerüld mindezt, mosd meg és fertőtlenítsd le alaposan befőttes üvegeidet és azok kupakjait. Amikor ezzel is kész vagy, és az üvegek még forrók, kezdd el feltölteni őket a kockára vágott édesburgonyákkal. Ügyelj rá, hogy legalább 2,5 cm maradjon a kupak és a burgonyák között az üvegekben.

Készítsd el a befőző levet

Hacsak nem húst főzöl be, szükséged lesz valamilyen befőző lére is a folyamathoz. Az épp kifejtett módszerhez egyfajta szirupot kell készítened, amihez egyenlő arányban kell elkeverned egymással vizet és cukrot. Ezt a keveréket aztán forrald fel. Hogy pontosan mennyi szirupra lesz szükséged, az attól függ, hogy mekkora mennyiségű édesburgonyát tervezel befőzni. Ha csak kisebb adagokkal dolgozol, akkor értelemszerűen kevesebb szirup fog kelleni, míg nagyobb adagokhoz több – logikus, ugye?

Öntsd a szirupot az édesburgonyákra

Ha a szirup is kész, akkor fel kell öntened vele az édesburgonyás üvegeket. Továbbra is ügyelj rá, hogy legyen legalább 2,5cm-nyi levegő a kupak és szirupos burgonyadarabok között, de a burgonyadarabokat teljesen elfedje a szirup. Ezután zárd le rendesen az üvegeket, majd helyezd őket egy nyomásos befőzőbe 90 percre, 4,5kg nyomás alatt.

Befejező lépések

Miután a berendezés jelzi, hogy elkészült, és a nyomás is biztonságos szintre csökkent benne, nyisd fel azt. Ehhez természetesen ismerned kell az adott készülék működését. Ha ezzel is megvagy, vedd ki az üvegeket a befőzőből az üvegfogó segítségével (hiszen még túl forrók, hogy kézzel nyúlj hozzájuk), és helyezd őket egy kemény felületre, amire korábban már egy tiszta konyharuhát terítettél, nehogy megégjen. Ezután hagyd békén az üvegeket 24 órára, majd ellenőrizd, hogy megfelelően zárnak-e. Ezután felcímkézheted őket a tartalmukkal és a befőzés dátumával. Még van két módszer, amit a következő oldalon osztok meg, érdemes lapozni egyet!

Achim Thiemermann képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

termőtest

A bazídiumos gombákra és a tömlős gombákra jellemző,hifatfonalakból álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek